13.9 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

Figyelmeztet a szakember: emberre is veszélyes teknősök bukkanhatnak fel a hazai tópartokon – ezek az aligátorteknősök letépik az ember kezét, lábát, de a fejét is, ha el tudják kapni..

Dátum:

Megosztás:

Teknőstámadásokra kell készülni a tavainknál!

Bizony egyre gyakrabban bukkannak fel élővizeink partjainál az emberre is veszélyes aligátor- és keselyűteknősök egy-egy példányai, amelyeket minden valószínűség szerint korábbi tartójuk engedett szabadon.

A Balaton, a Kis-Balaton környéke különösen kedvelt ilyen szempontból, úgy gondolják, itt nem bukkannak az egykori kedvencek nyomára. Ám ezek a ragadozók igenis túlélik a legkeményebb telet is, gyarapodnak, növekednek, sőt, ha egymásra találnak, szaporodnak is.

Az aligátorteknősök  Európa nagy részén, így Magyarországon is, kiváló élőhelyet találnak, mivel az éghajlat kedvező a szaporodásához, a szóba jövő őshonos zsákmányállatok pedig nincsenek felkészülve egy ilyen erőteljes betolakodóval szemben, a természetes ragadozók hiánya is tovább rontja a helyzetet.

Az ország legnagyobb teknőstartó telephelyén, a kőröshegyi Teknősparkban a két fajtából közel egy tucat található: az elsőt 2011-ben a Budapesten a Dunából fogták ki. A későbbi szerzemények közül viszont többet a Balaton partján találtak.

Ezek az állatok 30-50 kg közötti súlyra is megnőhetnek, kivételesen optimális körülmények között, a harapásuk olyan, mintha két 300 kg-os acéltömböt csapnánk össze, gyermekekre kifejezetten veszélyes, de a felnőttek sincsenek biztonságban.

A szakértő bemutat egy kisebb példányt:

– Volt olyan, amelyik idekerülése után pár nappal közel ötven tojást rakott, amelyek rövid idő múlva kikeltek.

Ha nem kerül be időben, ezek a teknősök a szabadban fejlődnek tovább, kárt téve az őshonos hazai teknősök állományában, a halakban és növényekben, emberekbenis, ha konkrét találkozásra kerül sor..

Alábbi képen Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknőspark tulajdonosa egy kistermetű példánnyal, .. ezet a robosztus állatot kell elképzelni nagyban..

05 o Pécsi Tibor aldabrai teknőssel FACEBOOKPécsi Tibor, a kőröshegyi Teknőspark tulajdonosa egy több mint háromszáz teknősről gondoskodik, kezében egy aldabrai fajta/ Fotó: Facebook

A probléma abból adódik, hogy a 90-es évek végén még legálisan lehetett hozzájutni ezekhez a fajokhoz, amelyek akkor alig érme nagyságúak lehettek.

Azóta szigorodott a törvény, kizárólag állatkertekben tarthatók ez a fajok. Ám az akkori állatok folyamatosan növekednek, végül törvényszerűen terhére lesz a tartójának, aki szabadulna tőle.

– Egy Keszthelynél talált aligátorteknős 22 kilós volt, Szárszóról egy 12 kilós keselyűteknőst hoztak be. Mindkét faj Amerikából származik, száz évnél is tovább élhet, s képes megnőni száz kilósra. Harapásuk félelmetes, az egyik legerősebb az állatvilágban – mutatott rá a szakember.

05 o keselyűteknős2 FACEBOOKA keselyűteknősből is behoztak öt példányt a parkba, az egyik legerősebb harapása van a világon, ami a kép alaján könnyen elképzelhető Fotó: Facebook

Pécsi Tibor biztosra vette, hogy az elmúlt években immár jó néhány példány telepedhetett meg a hazai vizekben. – Immár nagyok sok apróbb példány él szerte az országban, amelyek már vadon születtek – hívta fel a figyelmet a szakember.

– Ha rábukkanunk a szabadban, semmiképpen ne próbáljuk megfogni, ne nyúljunk hozzá! Nagyon komoly sebeket tud ejteni az ember kezén, egy fejlettebb példány képes leharapni az emberi ujjat – kezdte Both Zoltán, az ismert vadállatbefogó. Mint mondta, az emberekben egy kedves állatként él a teknős, pedig ezek a ragadozók képesek egy partvisnyelet eltörni egy harapással.

– Egyszer a Pilisben egy idős asszony bukkant egy aligátorteknősre, meg akarta etetni levéllel. Az állat azonnal rátámadt, s bár a nőnek sikerült elrántania kezét, így is komoly sebet ejtett rajta, mentőt kellett hozzá hívni – emlékeztetett a szakember.

– Csak megfelelő eszközökkel szabad befogni őket, s erre bizony szükség is lesz a jövőben. Az egykori kedvencek minden terráriumot kinőnek, a tendeciákból következik, hogy egyre többet engednek el a gazdáik.

Egy Pest megyei tónál bizony számos apró egyedet is találtunk, a szülők viszont nem kerültek elő, amiből arra lehet következtetni, hogy a rejtőzködő ragadozók akár brutális nagyságura is megnőttek már..

Japánban iszonyúan elszaporodtak

Japánban az 1970-es években bukkantak az első Amerikából származó ragadozó teknősre a szabadban. Napjainkban évente 10-12 ezer példányt fognak be a távol-keleti szigetországban. Egyébként egész Európában egyre több problémát okoznak az invazív fajok, kiszorítva az eredendő vízi állatokat.

blikk nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Indonézia után – a futballtörténet legszörnyűbb stadionkatasztrófái

A hétvégi indonéziai, szurkolók okozta katasztrófa, amely már az eddigi ismeretek szerint is legalább 174 halálos áldozatot követelt,...

Milyen pozitív hatásai lehetnek a kaszinóknak a gazdaságra?

A szerencsejáték egyre nagyobb iparággá válik, és ma már általánosan elfogadott tény, hogy a kaszinók számos szempontot figyelembe...

Kiraboltak egy gyereket Kaposváron

Fiatal felnőtt rabolt ki egy kiskorút Kaposváron. Az ügy adatai alapján az akkor még ismeretlen tettes szeptember 29-én délután...

Orbán Viktor: Épségben át kell vinni a hazát a túlpartra..

Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva...