8.5 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Figyeljünk oda veséink egészségére!

Dátum:

Megosztás:

A cukorbetegség okozta vesekárosodás felismerése a mindennapok során nem könnyű feladat, hiszen a vese működésében bekövetkező zavar gyakran csendesen, tünetek nélkül, évek alatt alakul ki, és az első problémák csak a betegség későbbi szakaszaiban jelentkeznek.

A kialakuló veseszövődmények ma már kezelhetőek, azonban fontos a pontos diagnózis megléte, ugyanis a veseelégtelenség lényegesen meghatározza a betegek mindennapi életvitelét, életminőségét.

  • A diabétesz és vesebántalom sokszorosára növeli a szív- és érrendszeri betegségek (így az infarktus) kockázatát is, ezzel megrövidítve a cukorbetegek életét.
  • A cukorbetegség szövődményeként kialakuló veseproblémák megelőzése érdekében fontos legalább évente részt venni vesefunkció-vizsgálaton, odafigyelni a sóbevitelre, rendszeresen mozogni és pontosan betartani a kezelőorvos által előírt terápiát![1]

Ezt is olvasd el!

 Vese, mint létfontosságú szerv

A gerincoszlop két oldalán, az alsó bordák által védett pozícióban található vesék összetett szervek, amik létfontosságúak a normál testfunkciók fenntartásához. A veserendszer működése során egyensúlyban tartja a testfolyadékokat, emiatt az ember túlélése függ a vesék által végzett alapvető funkcióktól és folyamatoktól. Többek között felel a kiválasztásért, a vérnyomás szabályozásáért, és a szervezet ionkoncentrációjának és egyes vegyületek (glükóz, aminosavak) koncentrációjának szabályozásáért. [2]

A vese és cukorbetegség kapcsolata

Az egészségesen működő vesék naponta körülbelül 180 liter folyadékot szűrnek meg – ami egy nagy fürdőkád feltöltéséhez elegendő folyadékmennyiség. A folyamat során a vesék eltávolítják a salakanyagokat, amelyek vizelet formájában távoznak a szervezetből, ami egy átlagos ember esetében 2 liter. A megmaradó 198 liter folyadékot pedig újra felhasználja. Ezenfelül a vesék segítenek egyensúlyba hozni a testfolyadékokat, (főleg a vizet) és az elektrolitokat is.[3] A nem megfelelő veseműködés esetén a két anyagcsere-végtermék, a karbamid (a fehérje-anyagcsere végterméke) és a kreatin, melyeket az egészséges vese normál működés esetén kiszűrne, megjelenik a vérben, a vér kalciumszintje csökken, a foszfátok szintje nő, a vér fokozottan savassá válik, a kálium szintje megemelkedhet. A vérben felszaporodó mérgező anyagok hatással vannak az emésztőrendszerre is, étvágytalanságot, hányingert, hányást okoznak, ami súlyvesztéshez vezethet. Cukorbetegség esetén a megnövekedett vércukorszint fokozott ozmotikus hatást eredményez, ennek következtében a víz ürítése megnő. A vese koncentrálóképességének csökkenése miatt a vizelet híg, mennyisége az elfogyasztott folyadék mennyiségétől függetlenül 1–4 liter.[4] A gyakori vizeletürítés mellett a másik legjellegzetesebb tünet a nap folyamán többször jelentkező erős szomjúságérzet lehet. Fontos, hogy komolyan vegyük testünk figyelmeztetéseit, amennyiben ezeket a tüneteket észleljük magunkon, érdemes mielőbb felkeresni egy szakorvost!

 

Kik tartoznak a fokozottan veszélyeztetettek közé?

A diabétesszel összefüggő vesekárosodás kialakulásának szempontjából fokozottan veszélyeztetettek lehetnek:

  • a cukorbetegek (diabetes mellitusban szenvedők),
  • a magas vérnyomással (hipertóniával) küzdők,
  • a túlsúlyosak,
  • a dohányzók,
  • a pozitív családi anamnézissel rendelkezőek: (ha a családban előfordult vesebetegség, magas vérnyomás vagy cukorbetegség)

Ezt is olvasd el!

Számukra döntő jelentőséggel bír az önmagukra való odafigyelés, és a kezelőorvosuk által ajánlott javaslatok betartása.  Veseműködés tekintetében öt csoportot különböztetünk meg a károsodás mértéke alapján: Az 1-es stádiumtól az 5-ös stádium felé haladva folyamatosan romlik a vese működése, amely amennyiben együtt jár kóros mennyiségű fehérjeürítéssel is, úgy további kockázatot jelent. [5] Szigorúan véve, krónikus vesebetegségről 3-4-5-ös stádiumú vesebetegség és/vagy kóros fehérjeürítés esetén beszélünk egyebek mellett.[6] [7]A legsúlyosabb, 5-ös stádiumban a betegek vesepótlókezelésre szorulnak, ami során, vagy a vért mesterségesen tisztítják meg a csökkent szűrőfunkciók következtében, vagy a beteg veseátültetésben részesül. A krónikus vesebetegség kezelésének egyik alappillére a helyesen összeállított étrend, mellyel csökkenthetjük a vese terhelését, illetve a vérben felhalmozódó káros anyagok mennyiségét. A krónikus vesebetegség esetén kialakult károsodás sajnos visszafordíthatatlan, ezért is fontos, hogy figyeljünk veséink egészségére és elsősorban a megelőzésre törekedjünk.[8]

A vesebetegségek megelőzése, késleltetése

A veséink egészsége érdekében érdemes odafigyelni a testsúlyunkra, aminek elengedhetetlen része a rendszeres sportolás és a tudatos étkezés is. Ennek értelmében fontos, hogy a koleszterinszintet a normál tartományában tartsuk. Az ajánlott összkoleszterinszint 200 milligramm/dl (mg/dl) alatt van.[9] A káros szenvedélyeket is érdemes elhagyni: mérsékeljük az alkoholfogyasztást, és dohányzóként törekedjünk letenni a cigarettát, ugyanis az aktív dohányzás a vesedaganatok kockázatát nagy mértékben növeli. Kettes típusú cukorbetegség esetén a rendszeres orvosi kontroll mellett fontos a vércukor megengedett tartományban tartása, melynek ajánlott értéke nem haladja meg a 6 millimol/litert étkezés előtt, és az étkezést követő egy-két órában sem haladja meg a 7,8 millimol/liter értéket1. A krónikus vesebetegség hazánkban a becsült adatok szerint 1,5 millió főt érint.[10]

[1] Magyar Diabetes Társaság On-line

[2] Kidneys: Anatomy, Function, Health & Conditions (clevelandclinic.org)

[3] Kidneys: Anatomy, Function, Health & Conditions (clevelandclinic.org)

[4] diabetes.hu • A krónikus vesebeteg étrendje • Diétás sarok

[5] Chronic Kidney Disease (CKD) Stages: Symptoms & Treatment (healthline.com)

[6] Stage 3 Kidney Disease: Symptoms, Treatment, Coping, and Outlook (healthline.com)

[7] Stage 4 Chronic Kidney Disease: Life Expectancy and More (healthline.com)

[8] Kidney Disease and Potassium: Diet Do’s and Don’ts (healthline.com)

[9] Cholesterol Levels: By age, LDL, HDL, and More (healthline.com)

[10] Az idült vesebetegség aluldiagnosztizált népbetegség (medicalonline.hu)

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Elkezdődött Alekszej Navalnij temetése – nagy a tömeg, sok a rendőr – videó

Zengett az utca a temetésen: "Navalnij! Putyin gyilkos!" Az örök nyugalomra helyezett Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista hívei szerint, az...

Újra gyengül a forint..

TikTok Hirmagazin.eu

Ma este egy megható dráma: A fegyvertelen katona – videó (18+)

A Hacksaw Ridge Desmond Doss szinte hihetetlen története, aki a második világháború egyik legvéresebb csatájában Okinawa szigetén...