6.6 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
Home18+Figyelem! Cikkünk megrázó, munkatársaink egy részétől a katarzis sem állt messze! Csak...

Figyelem! Cikkünk megrázó, munkatársaink egy részétől a katarzis sem állt messze! Csak erős idegzetűek olvassák el! (+18)

Még soha nem látott adatok és számadatok magyar nyelven az ISIS-ről..

Tények:

A mai ISIS vagy IS: Elindult az al-Kaida szétszórt csoportjaként. Az Iszlám Állam név is ismert (IS), és a Levant (ISIL) is.

Az ISIS célja az Iszlám Állam létrehozása, amely, mint a későbbiekben látni fogjuk, a világ másfél milliárnyi muzulmánja felett „rendelkezik”.

A csoport a Sharia törvényt hajtja végre, amely a nyolcadik századi iszlám gyökereire épül, egy olyan társadalom létrehozását szeretné megvalósítani, amely tükrözi a régi ősi múltat.

Kép: Határainkon innen és innen – blogger

Az ISIS ismert, hogy több tucat embert gyilkol meg egyszerre, és nyilvános kivégzéseket, keresztre feszítéseket és más cselekményeket hajt végre!

ISIS globális: Az ISIS 90 támadásban (90 támadásig), 21 országban, közel 1.400 embert ölt meg!

Az ISIS olyan modern eszközöket használ, mint a társadalmi média, hogy támogassák a reakciós politikát és a vallási fundamentalizmust. A harcosok megsemmisítik a szent helyeket és értékes régiségeket, még akkor is, amikor vezetőik az iszlám korai napjaiban oda visszatérni szeretnének.

2014-ben az ISIS több mint 34.000 négyzetmérföldet irányított Szíriában és Irakban, a Földközi-tenger partjától, Bagdadtól délre. 2016 végén az ISIS területe az IHS Jane-je szerint körülbelül 23.320 négyzetmérföldre csökkent.

Szíria 5000 éves öröksége a romok alatt – képek a háború előtt és most.
Kép: Partyzoo

2015-ben az ISIS (az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint) több mint 3.500 embert tartott rabszolgaként. A rabszolgák nagy része a Yazidi közösség női tagjai és gyermekei voltak, de néhányan más etnikai és vallási kisebbségi közösségekből származtak.

Kép: hirma
Kép: The Guardian

Az ISIS bevétele az olajtermelésből és a csempészetből, az adókból, az emberrablások váltságdíjaiból, az ellopott tárgyak értékesítéséből, a zsarolásból és a növények ellenőrzéséből származik.

Vezető:

Abu Bakr al-Bagdadi

Kép: Forbes

Székhelye: több régió közül, a legvalószínűbb Szíria.

Al-Bagdadi nem halt meg, hanem hónapok óta fogva tartják a Bucca-i büntetőtáborban, amely egy amerikai börtön volt Dél-Irakban. A halálhírével azonos keletű információ. Feltételezett: Azóta szabadult.

Az amerikai hadsereg augusztus 30-án 2008-ban azt mondta, hogy idén eddig 11 ezer fogolyot bocsátott ki iraki börtönéből. Az iraki katonai börtönök fogolyainak többségét formális vádak nélkül tartják, legalább egy évig. Az Irak emberi jogi minisztériuma szerint 2010-ig mintegy 47.400 foglyot tartottak az Egyesült Államokban és az iraki börtönökben országszerte, köztük 23.200 főt az amerikai hadsereg által üzemeltetett létesítményekben, így pl a  Bucca-büntetőtáborban is. (Mára, a Bucca-büntetőtábor, állítólag, bezárt.) AFP PHOTO / DAVID FURST

Idővonal:

2004: Abu Musab al-Zarqawi létrehozza az iraki al-Kaidát (AQI).

2006: Al-Zarqawi alatt az iraki al-Kaida megpróbál egy szektás háborút kiváltani a többségi shia közösség ellen.

 1. június 7: Az Al-Zarqawit egy amerikai sztrájkban ölték meg. Abu Ayyub al-Masri elfoglalja helyét az AQI vezetőjeként.
 2. október: Al-Masri bejelenti az iraki iszlám állam (ISI) létrehozását, és vezetőjeként Abu Omar al-Bagdadit határozza meg, aki 2010-ben az ISI vezetőjévé válik, miután Abu Omar al-Bagdadi és al-Masri meghalt egy közös amerikai-iraki műveletben.
 1. április: Az ISI kijelenti, hogy Al-Qaida támogatott militáns csoportja Szíria, Jabhat al-Nusra, más néven al-Nusra Front. Al-Bagdadi azt mondja, hogy csoportját most iszlám államnak nevezik Irakban és a Levantban (ISIL vagy ISIS).
 2. január: Az ISIS átveszi a Falluja irányítását.
Kép: BBC
 1. február 3: Az Al-Qaida lemond az ISIS-ről az al-Nusra Front vonatkozásában.
 2. május: Az ISIS több mint 140 kurd iskolást elrabolt Szíriában, arra kényszerítve őket, hogy tanuljanak tanulságokat a radikális iszlám teológiában (Forrás: a londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelőközpont)
 3. június 9-11: Az ISIS átveszi a Mosul és Tikrit irányítását.
Mosul. Kép: BBC

 

Tikrit. Kép: newstalkflorida
 1. június 20: Az ENSZ bejelenti, hogy több régióból kivonult és több mint egymillió irakit kényszerült felügyelet nélkül hagyni.
 2. június 21: Az ISIS átveszi az irányítást az Al-Qaim városon, a Szíria határán, valamint három másik iraki városban.
 3. június 28: Az iraki kurdisztán korlátozza a menekültek határátlépését a régióba.
 4. június 29: Az ISIS bejelentette egy kalifát (iszlám állam) létrehozását, amely megszünteti az összes állami határt, így al-Baghdadi az önjelölt hatóság vezetőjeként a világ becsült 1,5 milliárd főnyi muzulmánjának vezetője lenne. A csoport bejelentette a névváltoztatását is az iszlám államnak (Új neve: IS, de a régit is használják).
 5. június 30: A Pentagon bejelentette, hogy az Egyesült Államok további 300 fő kiképzett katonát küld Irakba, így az összes amerikai haderőt Irakban közel 800 emberre emeli. Irakba küldi csapatait és katonai tanácsadóit, hogy támogassák az iraki biztonsági erőket, és segítsenek megvédeni az amerikai nagykövetséget és a repülőteret Bagdadban.
Pentagon. Kép: Wikipedia
 1. július: Az ISIS átveszi az irányítást Szíria legnagyobb olajmezője felett Homs tartományban, felrobbantva a létesítményt és több tucat munkavállalót megölve. A fegyveresek meghódítják a szíriai városok 90 mérföldes szakaszát Deir Ezzorról az iraki határig. Mosulban felrobbantják Jonah sírját, egy szent helyet, amely a Kr. E. VIII. Századból származik.
 2. augusztus 6: Az ISIS harcosok megtámadják az észak-iraki Sinjar-i várost, amely a Yazidis nevű vallási kisebbségi csoport otthona. A Sinjar-hegységben több mint 30.000 Yazidi család esik el. A Yazidi törvényhozó azt mondja, hogy 500 embert öltek meg, 70 gyermek halt meg a szomjúságtól, és a nőket rabszolgaságban értékesítik.
A Yazidi nők paraffinfáklyát hordanak Lalish templomán, a hit legszentebb szentélyében, az iraki Kurdisztánban, 2017. április 18-án.
Kép: Kurdish Institute
 1. augusztus 8: Két amerikai haditengerész bombázza az ISIS tüzérségi egységeit Irakban. Barack Obama elnök felhatalmazza a „célzott légiközlekedéseket”, ha szükséges az amerikai személyzet védelme és a kisebbségi csoportok potenciális népirtása megakadályozása érdekében.
 2. augusztus 19: Az ISIS közzéteszi a James Foley amerikai újságíró kivégzését, akit 2012 óta fogvatartottak Szíriában.
James Foley a kivégzése előtt. Kép: 24.hu

 

James Foley munka közben. Kép: ABC News

James Foley: Született 1973. október 18., Evanston, Illinois, Egyesült Államok, meghalt: 2014. augusztus 19., Rakka, Szíria

 1. szeptember 2: Az ISIS bemutatja a Steven Sotloff amerikai újságíró kivégzését. Sotloff nyilvánvaló hóhérja ugyanazzal a brit akcentussal beszél, mint az a férfi, aki megölte Foleyt.
Steven Sotloff.
Kép: guardianlv.com

 

Steven Sotloff egy újságírói képzésen Benghaziban, Líbiában – 2012. január 21. Kép: Maha Ellawati

 

Kép: Catholic Online
 1. szeptember 11. – A CIA bejelenti, hogy az ISIS-ben harcoló emberek száma az előző becslések háromszorosa lehet.
 2. szeptember 13. – Az ISIS militensei egy videót mutatnak be, amely bemutatja a brit segédmunkás David Haines nyilvánvaló kivégzését.
David Haines.
Kép: Daily Mirror

 

David Haines a kivégzése előtt. Kép: Daily Mirror
 1. szeptember 23. – Az Egyesült Államok az ISIS elleni támadásokat hajt végre.
 2. október 3. – Az ISIS kiad egy videót, amely az angol túsz Alan Henning látható kivégzését mutatja be.
Alan Henning.
Kép: BBC.com

 

Alan Henning. Kép: NDTV.com
 1. november 3. – Az iraki kormány bejelentette, hogy az ISIS fegyveresek megölték egy szunni törzs 322 tagjait egy sor kivégzésben.
 2. november 14. – Az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Szíriai Vizsgálati Bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy az ISIS háborús bűnöket és emberiség elleni bűncselekményeket követett el.
 3. november 16. – Az ISIS olyan videót tesz közzé, amely egy halottnak hitt amerikai, túszként jelenik meg, Peter Kassig.
Peter Kassig.
Kép: The Telegraph

 

Peter Kassig a kivégzése előtt.
Kép: dziennikzwiazkowy.com

 

 1. január 22. – Az amerikai diplomáciai tisztviselők azt mondják, hogy a koalíciós légijárművek megöltek becslések szerint 6000 ISIS harcost.
 2. január 24. – Az ISIS által kiadott fotó és hang a japán túsz, a Haruna Yukawa lefejezett testét mutatja.
Haruna Yukawa egy riportban.
Kép: The Jawa Report
 1. január 31. – Az ISIS kiad egy olyan videót, amely egy második japán túsz, a Kenji Goto dömpingelt testét mutatja.
Packer Kenji Goto
Kép: foreignpolicyblogs.com
 1. február 3. – Az ISIS által közzétett videók és állóképek nyilvánvalóan azt mutatják, hogy a jordániai pilóta, Moath al-Kasasbeh-t élve égették el, egy ketrecbe zárva.
Moath al-Kasasbeh.
Kép: Alalam News Network

 

Moath al-Kasasbeh az élve felgyújtása előtt a halálketrecben.
Kép: uInterview

Forrás: BBC, Egyesült Nemzetek Szervezete, Wikipedia, Wikimedia, Pentagon, US Military

.. Ha érdekel Téged a Béke, a Világbéke, az Emberiség és a kiszolgáltatottak sorsa, és tenni is szeretnél azért, hogy ilyen szörnyűségek többé ne fordulhassanak elő, osztd meg a cikket!

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem