Fidesz: A kormány szélesebbre tárja az otthonteremtési program kapuit

Dátum:

forrás: MTI

Több változtatást is bevezetett a kormány, hogy könnyebb legyen igénybe venni a családi otthonteremtési kedvezményt. Használt lakásoknál eltörölték a különböző négyzetméterár-maximumokat, a kamattámogatott hitelnél pedig az ingatlanra vonatkozó 30 millió forintos felső értékhatárt is megszüntették.

A kormány szélesebbre tárja a kapukat az otthonteremtési programnál – mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a program előző nap közzétett egységes szabályairól szólva.  A képviselő Lillafüreden tartott sajtótájékoztatót, a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének helyszínén, a rendezvény második napján.

A támogatás mértéke csak a gyerekszámtól függ

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nemzetközileg is példaértékűnek nevezte a az otthonteremtési programot. A politikus szerint az egyszerre támogatja a családokat, a gyermekvállalást, és hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez is. Fő elemei a családok otthonteremtési kedvezménye (csok), az áfa-visszaigénylés lehetősége, a kedvezményes, 25 évre szóló, 10 millió forint értékű lakáshitel és az áfacsökkentés – sorolta.

Ha bárki új vagy használt lakást tervez vásárolni, és van gyermeke vagy gyermekvállalás előtt áll, nagyon jó eséllyel részesülhet vissza nem térítendő támogatásban – hangsúlyozta.

Az államtitkár fontos egyszerűsítésnek tartja, hogy a támogatás mértéke mind új, mind használt ingatlan esetén kizárólag a gyermekszámtól függ. „Több gyermek több pénzt jelent a családnak” – fogalmazott.

Használt lakásoknál 35 millió az új határ

A kormány eltörölte a különböző négyzetméterár-maximumokat is, kizárólag egy általános maximális értékhatárt határoztak meg a használt lakásoknál, ez országosan 35 millió forint.

A támogatási összegekről szólva Novák Katalin kifejtette: új lakás építésénél vagy vásárlásánál egy gyermek esetén 600 ezer, kettőnél 2 millió 600 ezer, míg három vagy több gyermeknél 10 millió forint a támogatás. Használt lakások vásárlásához egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer, négy vagy több gyermek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Új lakásoknál törölték a 30 milliós határt

Új ingatlanok esetében és az áfa-visszaigénylésnél eltörölték az ingatlantulajdonra vonatkozó korlátozást – közölte, hozzátéve, hogy a kedvezményes, kamattámogatott hitelnél eltörölték az ingatlanra vonatkozó 30 millió forintos felső értékhatárt is.

Az ingatlanok komfortjával kapcsolatban ugyancsak könnyítettek: így például az ivóvízellátás fúrt kúttal is megoldható, szennyvízcsatorna hiányában pedig más szabályszerű szennyvíztárolási, -tisztítási módot is elfogadnak. Tanyabesorolású külterületeken szintén igényelhető a csok – tette hozzá.

Közfoglalkoztatottak szintén kapnak támogatást

Az államtitkár jelezte, azokat sem zárják ki a támogatási rendszerből, akik már igényeltek csokot, illetve korábban szocpolt, ők a különbözetet igényelhetik.

Azt is elmondta, hogy a közfoglalkoztatottak szintén vásárolhatnak használt ingatlant vissza nem térítendő állami támogatással.

Orbán valóban beszélt titkos paktumról

A tájékoztatón megkérdezték Halász Jánost arról, hogy a Magyar Idők értesülései szerint Orbán Viktor miniszterelnök egy olyan német-török titkos paktumról beszélt a frakcióülést megnyitó beszédében szerdán, amelynek értelmében 4-500 ezer bevándorolót szállítanának Törökországból az Európai Unió területére.

A Fidesz-frakció szóvivője erre azt mondta: „a Magyar Idők értesülése megállja a helyét. Abban a tekintetben is, hogy szerda este a mindennapok biztonságának erősítéséről beszéltünk”. Megjegyezte, csütörtök délelőtt Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatja a frakciót a migrációval kapcsolatos helyzetről.

 

Megosztás:

weblap4u banner

Népszerű

További hasonló
Related

Május 17-e az internet világnapja, azonban Magyarországon május 18-án ünnepeljük – képek, videó

Az internet világnapját május 17-én ünneplik, és ez az...

„Erős csapattal” érkezik Budapestre a kínai elnök, nukleáris együttműködés is kezdődik

Történelmi jelentőségű a kínai elnök e heti magyarországi látogatása,...

Kamion hajtott vonat elé Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében,...

Többlethalálozásról ír a statisztika.. (18+)

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis...