-0.3 C
Budapest
2023. február. 5. vasárnap

Fidesz: a főváros hozzon létre OLAF-os vizsgálóbizottságot a 4-es metró beruházása körüli korrupciós ügyek feltárására

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A jelentés fedőlapján érintettként az Alstomot, a fővárosi önkormányzatot és Medgyessy Pétert nevezik meg.

megnézheted, OLAF-jelentést , négyes metró

A magyar kormány nyilvánosságra hozta az OLAF jelentését a 4-es metró beruházásáról. Az uniós korrupcióellenes szervezet nemrég közölte: nyilvánosságra hozhatják a dokumentumot, ha a közzététel megfelel a magyar adatvédelmi szabályoknak.

Csepreghy Nándor azt mondta, hogy Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint, ha nevek szerepelnek a dokumentumban, ők közfeladatot láttak el, ezért nyilvános lehet a nevük. A jelentés fedőlapján érintettként az Alstomot, a fővárosi önkormányzatot és Medgyessy Pétert nevezik meg.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházásáról szóló jelentésérõl Budapesten, az Igazságügyi Minisztériumban 2017. február 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A korábbi magyar miniszterelnökről azt írják, hogy egy cégnek, amely hozzá köthető, 2002 óta volt tanácsadói szerződése az Alstommal, ezután sikerdíjas lobbiszerződést kötöttek 2005-ben metrókocsik szállítására. A cég 2007-2008-ban mintegy 600 ezer eurót kapott, miután az Alstom nyert. Ráadásul a tender meglehetősen érdekes körülmények közt zajlott, hiszen több céget is kizártak, és egy határidőn kívül módosított ajánlattal nyert az Alstom, amely egyébként a legkedvezőtlenebb ajánlatot tette az első körben.

A dokumentumban magyarul is megnevezték azt, hogy minek a gyanúja merülhet fel: befolyással üzérkedés és vesztegetés.

[box type=”shadow” ]

Medgyessy nyilatkozataA fővárosi önkormányzatot és Medgyessy Pétert is értesítették, ők megírták az álláspontjukat az OLAF-nak. Az egykori kormányfő az Indexnek úgy fogalmazott: érthetetlen, kívül esik minden racionalitáson, hogy ráhatása lett volna a szerződés megkötésére. Ezt azzal indokolta: rossz viszonyban volt Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnökkel és az SZDSZ politikusaival is.

Medgyessy Péter szerint azért nonszensz, hogy bármi szerepe lett volna az Alstommal kötött szerződések megkötésénél, mert nem volt már miniszterelnök 2005-ben, amikor az első 4-es metróval kapcsolatos hirdetmények megjelentek, sem 2006-ban amikor az első pályázatokat kiírták. “Politikai értelemben sem lehetett ráhatásom, hogy az Alstommal szerződjön a főváros, hiszen köztudottan rossz volt a viszonyom az akkori vezetőkkel, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és a szabad demokratákkal, akik Budapestet vezették.”

Mint arról az Indexnek beszámolt, az OLAF megkeresésére azt válaszolta: az Alstommal metróügyben sem direkt, sem indirekt kapcsolat soha nem volt.

Medgyessy Péter nem volt az AssistConsult Kft. tulajdonosa, sem tisztségviselője, amikor az szerződött az Alstommal, azután vette vissza a céget, miután 2006-ban megszűnt a parlamenti képviselői mandátuma. Ekkor pedig nem bontotta fel a folyamatban lévő, korábbi szerződéseket, nem is lett volna joga hozzá.

[/box]

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közölte: várhatóan 59 milliárd forintot kell visszafizetni az Európai Unió számlájára.

A politikus elmondta: a 4-es metró beruházásának összértéke 452 milliárd forint volt, ebből

a gyanú szerint 272 milliárd forint érintett csalással vagy szabálytalan felhasználással, 166 milliárdot pedig elloptak.

A fejlesztéshez 76 milliárd forintot használtak fel a Közlekedési Operatív Program terhére, ebből 59 milliárd forint volt az Európai Unió hozzájárulása, és ez utóbbi összeget követelheti vissza az Európai Bizottság – fűzte hozzá.

Vélemények:

Csepreghy Nándor:

A négy éven át tartó nyomozás eredménye szerint a kifogásolt szerződések – egy kivételével – 2010 előtt, vagyis a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány, illetve a Demszky Gábor-féle városvezetőség regnálása alatt született – ismertette. Ez azt jelenti, hogy minden idők legkorruptabb beruházása a baloldali kormányokhoz köthető – jelentette ki.

Csárdi Antal (LMP)

“Őszintén megmondom, hogy fejeket akarok látni a porba hullani

– jelentette ki. “Európa legnagyobb korrupciós botrányának” nevezte az ügyet. Nem lehetünk tovább következmények nélküli ország – fogalmazott, megjegyezve, hogy elemzik a jelentés tartalmát, s amennyiben a kormányzat vagy a városvezetés nem teszi meg a szükségesnek látott feljelentéseket, akkor ők lépnek.

Tarlós István főpolgármester:

A főváros honlapján, a budapest.hu oldalon közzéteszik az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a 4-es metró beruházásáról szóló jelentésében észrevételezett szerződések, megbízások dátumát.

Horváth Csaba (MSZP)

Csak jogi eljárás tehet pontot az ügy végére, így ha a dokumentum felveti valakinek a jogi felelősségét, akkor azt az embert vonják felelősségre. Fontos lépés a nyilvánosság bevonása, és az is fontos, hogy az a fajta vádaskodás és hazudozás fejeződjön be, amit a kormányzat mint politikai eszközt használ – jelentette ki, hangsúlyozva, “könnyű volt eddig úgy vádaskodni”, hogy csak a kormányzat ismerte az anyag tartalmát.

Hollik István (KDNP)

A felelősség egyértelműen a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányoké, illetve a Demszky Gábor-féle MSZP-SZDSZ fővárosi vezetést terheli.

Tokody Marcell Gergely (Jobbik)

“Várjuk, hogy a folyamatban lévő nyomozás fényt derítsen rá, hogy a jelentésben szereplő szerződéseket a jelzett cégekkel kik kötötték, és az aláírók kiknek az utasítására jártak el” – fogalmazott a politikus, aki felháborítónak tartja, hogy nemhogy elítéltek, de még csak vádlottak sincsenek az ügyben. Bírálta azt is, hogy a károkozás – visszafizetési kötelezettség esetén – minden dolgozó magyar embernek 13 ezer 500 forintot venne ki a zsebéből.

Gréczy Zsolt (DK)

“Aki lop, annak a börtönben a helye, tartozzék bármelyik párthoz

– írta Gréczy Zsolt közleményében. Az eddig feldolgozott adatokból az látszik, hogy a 2010 előtti és a 2010 utáni városvezetés is érintett lehet az ügyben, valamint felmerült Medgyessy Péter volt miniszterelnök felelőssége is. Mint fogalmazott, aki magas kormányzati, önkormányzati pozícióban lop a közösből, az még nagyobb bűnt követ el erkölcsi és politikai értelemben is.

Fidesz: a főváros hozzon létre OLAF-os vizsgálóbizottságot

A nagyobbik kormánypárt kezdeményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés állítson fel egy vizsgálóbizottságot a 4-es metró beruházása körüli korrupciós ügyek feltárására.

Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján egyértelműen a rendszerváltás utáni legnagyobb korrupciós ügynek nevezte a beruházást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) pénteken nyilvánosságra hozott jelentése alapján.

A Fővárosi Közgyűlés vizsgálóbizottsága dokumentumokkal, vizsgálatokkal, meghallgatásokkal jelentősen hozzájárulhat az ügy tisztázáshoz – emelte ki Hidvéghi Balázs. Hozzátette:

az OLAF-jelentés alapján a 4-es metró építésének körülbelül harmadát lopták és csalták el, a felelősség pedig egyértelműen a Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon által vezetett szocialista-szabaddemokrata kormányokat, illetve a Demszky Gábor által vezetett ugyanilyen összetételű budapesti városvezetést terheli.

A Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta, az említettek tevékenysége miatt Magyarországnak 59 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak az okozott 166 milliárd forintos káron felül. A legfőbb kérdés, hogy hova lett “ez a temérdek pénz” – mondta Hidvéghi Balázs, aki szerint egy fővárosi vizsgálóbizottság ebből a szempontból is meggyorsíthatná a teljes tisztán látást.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházásáról szóló jelentéséről Budapesten, az Igazságügyi Minisztériumban 2017. február 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kiemelte, fontos lenne tudni, hogy a korábbi városvezetésben milyen politikusok, tisztségviselők, milyen módon voltak érintettek ebben az ügyben.

“Velünk együtt bizonyára sokan kíváncsiak arra, hogy kik voltak azok a szocialista politikusok, kik voltak azok a liberális, szabaddemokrata politikusok, akik ma talán az MSZP-ben, a Demokratikus Koalícióban, az Együttben, vagy más pártokban még mindig aktívan politizálnak” – fejtette ki.

Hidvéghi Balázs kérdésekre válaszolva nem zárta ki, hogy a későbbiekben például parlamenti vizsgálóbizottságok is felállhatnak az ügyben.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Visszavágott a Ferencváros a Bietigheimnak, és továbbjutott a BL-ben

Továbbjutott a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportköréből a Ferencváros, miután nagyon fontos találkozón begyűjtötte a két pontot a...

Elütött egy embert a metró, nem járt az M2-es

Deák Ferenc tér és a Déli pályaudvar között a baleset miatt pótlóbusz közlekedett. Az Infostart úgy tudja, hogy a...

Örökre eltűnhet az útlevél az életünkből

A biometrikus azonosításé lehet a jövő a papír alapú útlevelek helyett. A technológia és az adatbiztonság fejlődése révén ma...

41 centimétert billent meg a Balaton – fotók

A viharos szél "halmozta fel" a tó vizét az egyik oldalon. Az Időkép vette észre az Országos Vízjelző Szolgálat adataiban,...