23.8 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

Fiatal vadász ejtette el a nagyvadat

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Különlegesnek számító, 11 kilogrammos trófeával rendelkező gímszarvasbikát ejtettek el Somogy megyében, Lengyeltóti közelében. Ezen a vadászterületen ez ritkaságszámba megy, mert nicsenek nagy, összefüggő erdős területek. Az is érdekes, hogy egy fiatal vadász ejtette el, akinek ez volt az első gímbikája.

A ma reggeli cserkelésen terítékre került gímbikát nagyjából tíz évesre saccolta a Lengyeltóti Trófea vadásztársaság hivatásos vadásza. Pozderka Dezső azt mondta az M1 Híradó kameráinak: ugyan hazánkban – különösen Somogyban és Zalában – ez a trófea nem számít kiemelkedőnek, de náluk ez rekorder.

A kép illusztráció.

“Nálunk az ilyen idős bika nagyon ritka, 3-4 évente fordul elő egy darab” – tette hozzá.

A közel 11 kilós trófea eszmei értéke egy-két millió forint. A vadat egy fiatal vadász ejtette el, akinek ez volt az első kilőtt gímbikája.

Egyébként ez a társaság is egyike azoknak amelyek az új vadászati törvény nyomán jelentősen átalakultak. Területük felére csökkent, annak is háromnegyed része mezőgazdasági terület. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szomszédos társaságok erdeiből a vadak átjárnak enni, ezzel pedig jelentős kárt okoznak.

“Nem egyszerű a vadászat, sok a gazda, a vadkár is jelentős, de most végre sikerült valamit visszavadásznunk” – ecsetelte a társaság titkára.

Ágoston Péter szerint a hozzájuk hasonló kis társaságok nincsenek könnyű helyzetben. Az új törvény ugyan számos könnyítést hozott, de adottságaik miatt csak kemény munkával és szerencsével elérhetnek komoly eredményeket.

“A taglétszámunk magas, kicsi az erdősültség, a gímszarvas állományunk kevés, ezért is fontos kiemelkedő ez a teríték, inkább bikák és tarvadak vannak, azok is a nyári ciklusban, mire jön az aratás, távoznak is a gímbikák bőgőhelyükre. Szerencsére van egy-két bika, amit sikerült bőgés után terítékre hoznunk” – fogalmazott a titkár.

Az új vadászati törvény márciusban lépett életbe. Semjén Zsolt nyár végén, a 25. Magyar Vadásznapon azt mondta, az új jogszabály a magyar vadállomány védelmét szolgálja.

“Túlzás nélkül állíthatom, hogy ma Európa, sőt talán a világ legjobb vadászati törvénye, ami egy konszenzust tükröz a gazdálkodók, a természetvédők és a vadászok között” – részletezte az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, Semjén Zsolt, még a nyár végén.

Az új törvény elfogadása után 2021-ben Magyarország rendezheti meg a Vadászati Világkiállítást.

Forrás: M1, hirado.hu

Dr. Varga Csaba, főiskolai adjunktus: Vadgazdélkodás

Egy szakértő írásával bemutatjuk a hazai nagyvadakat: gímszarvas (honos), dám (honos), őz (honos), muflon (elvétve), vaddisznó (honos)

Gím

Dám

Őz

Muflon

 

erva0802

Forrás: hirmagazin.eu

 

Képek: digiscopedVadászat – bloggerNagyvad fotózásTermészetvédőkbéel photopixdausNimrod HuntingMiskolc Zoo, 24.hu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Egy férfi rohant be a metróalagútba a Blaha Lujza térnél és elvágta a torkát

Hatósági zárás miatt nem jár a 2-es metró a Deák Ferenc tér és az Örs vezér tere között...

Miért van egyre több pajzsmirigybeteg? Az endokrinológus válaszol

A kételkedők joggal vetik fel, hogy ez csupán látszat, hiszen a jobb diagnosztikus módszerek miatt érezzük csak, hogy...

Ukrajna részben leállította a földgáz szállítását Európába

Ukrajna bejelentette, hogy felfüggeszti a földgáz tranzitját egy olyan tranzitponton keresztül, amelyen az Oroszországból Európába szállított gáz közel...

Órák kérdése, és hivatalosan fizetésképtelen lehet Oroszország

Órák választhatják el Oroszországot a fizetésképtelenségtől, amely már a háború kitörése óta fenyegeti Moszkvát – írja a Bloomberg. Vasárnap este...