12.7 C
Budapest
2023. október. 3. kedd

Feszült a migrációs helyzet Bosznia-Hercegovinában – videó

Dátum:

Megosztás:

Feladták a bihácsiak, a polgármester ugyanis azt mondta, nem tudják tovább kezelni a migrációs válságot.

Úgy érzik, a kormány és Brüsszel magára hagyta a várost, ezért a jövőben ők sem tesznek semmit a bevándorlás kezeléséért. Kedden kezdték el a hatóságok az utcákról táborokba szállítani a migránsokat, de kérdés, meddig lehet őket ott tartani – közölte az M1 Híradója.

Mintegy ezer, Bihács és környékén összegyűjtött bevándorlót kísért végig a rendőrség a településen. Közben többen is azt kiabálták, hogy „Allah Akbar”, vagyis Allah a legnagyobb. A térség vezetése még a hét elején döntött arról, hogy a migránsok nem maradhatnak a parkokban és az üres házakban, ezért átszállítják őket a városon kívüli táborba.

Nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök

A rendőrök nagy erőkkel vonultak ki, majd több száz fős csoportokban kísértek át a migránsokat Vucjakra, az akció még szerdán is tartott.

Bihács környékén jelenleg mintegy hatezer migráns torlódik. A polgármester szerint ellátásukhoz eddig semmilyen külső támogatást nem kaptak, csak a település és a helyi vöröskereszt gondoskodott róluk. Suhret Fazlic bejelentette, betelt a pohár, drasztikus lépésekre van szükség. Hétfőtől így minden intézkedést megszüntetnek, és hagyják a már jelenleg is kezelhetetlen helyzetet tovább romlani.

Közben az infrastruktúra nélküli központban az átszállítások miatt két nap alatt megsokszorozódott a migránsok száma. Az eddigi 600–700 helyett már mintegy 2200-an vannak a sátortáborban. Ellátásuk már most nehézséget jelent. A segélyszervezetek eddig áramot és élelmiszert is biztosítottak, hétfőtől azonban nem csak élelmet, hanem az eddig lajtos kocsin érkező ivóvizet sem viszik majd számukra.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy az önkéntesek már most aggódnak a migránsok hirtelen megnövekedett száma miatt, ugyanis úgy érzik, már az ő biztonságuk sem garantált. Az ellátás megvonása pedig kiszámíthatatlan következményekkel járhat.

További problémák is vannak

További problémák is vannak, a térség migránsválsággal foglalkozó munkacsoportja ugyanis azt sürgeti, hogy a Bihácson és Velika Kladusán jelenleg befogadóközpontként működő épületek tulajdonosai ne hosszabbítsák meg a hamarosan lejáró szerződésüket a Nemzetközi Migrációs Szervezettel. Jelenleg mintegy kétezer migráns további sorsa így bizonytalan, de naponta 150–200 új bevándorló is érkezik.

A Törökország felől erősödő nyomás már az egész Balkánon érezhető” – erről beszélt Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Úgy fogalmazott, a magyar határon vezető útvonalat sem felejtették el az embercsempészek.

A magyar hatóságok éppen ezért segítenek rendszeresen a balkáni országoknak az illegális migránsok feltartóztatásában. Szerdán reggel újabb rendőri kontingens indult Szerbiába, valamint Észak-Macedóniába. Az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője az indulás előtt arról beszélt, az illegális migrációs útvonalak folyamatosan változnak, a bevándorlók pedig rendszeresen tesztelik a magyar határőrizeti rendszert is.

A címlapfotó illusztráció.

M1

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Még a hónapban megszűnik egy népszerű dohánytermék

2023. október 23-tól Magyarországon is alkalmazni kezdik azt az uniós irányelvet, ami megtiltja a természetes dohányízt ízesítéssel elfedő...

Súlyos baleset, mindkét oldalon lezárták az M5-öst – videó

Összeütközött egy kamion és egy személyautó az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán hajnalban, a 91-es kilométernél lévő...

Megvan, pontosan mennyivel emelkedik a nyugdíj január 1-jétől

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte az idősek világnapjához kapcsolva. Februárban pedig jön a 13. havi ellátás. Az idősek világnapján jelent...

NAPÚT – 8: AZ Utolsó vacsora szereplői – Tamás

A nyár Tamással fejeződik be: ő a Szűz. Furcsa nem, a Szűz jegye az nem egy tipikus női jegy?...