20.6 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

Fertőtlenítés, óvintézkedések, szigorú szabályok: így zajlott a fürdők újranyitása – fotók

Dátum:

Megosztás:

A pünkösdi hétvégén már kinyit a strandok és fürdők többsége, és szigorú szabályokat kell betartaniuk a vendégeknek.

A fővárosi Paskal Gyógy- és Strandfürdőben is több intézkedést vezettek be – ezek egy része eddig is érvényben volt, csak senki nem vette komolyan. Többek között tilos bemenni a fertőző betegeknek, kötelező a medencehasználat előtt és után, de még a mosdóhasználat után is a meleg vizes, szappanos zuhanyzás. Szigor ide vagy oda, a szauna és a csúszda egyelőre mindenkinek tilos.

16 négyzetméter jár fejenként

„A zárt fürdőket a jelenleg érvényes szabályozás szerint még nem nyithatják meg” –mondta Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a közelmúltban.

A strandok üzemeltetőinek sem lesz könnyű dolga, hiszen a látogatóknak a szárazföldön fejenként 16, a medencében 4 négyzetmétert kell biztosítani.

„Megkezdtük az egyeztetést a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, hogy ezt a szabályozást vizsgálják felül az életszerűbb megoldások alkalmazása érdekében” – jelezte Szűts Ildikó.

Online lehet jegyet venni

A fürdők előtt a kánikulában megszokott látvány a hosszan kígyózó sor, ennek azonban bizonytalan ideig vége.

Egyelőre a budapesti strandokra csak online lehet jegyet venni, így tudják követni azt is, hány vendég megy be.

Noha mindig is elvárt volt, hogy papucsot hordjanak a vendégek, enélkül nem is léphetnek be a strand területére a járványügyi előírások miatt. A büfénél nem liheghet senki a másik nyakába, felfestések, piktogramok segítenek majd eligazítani a népet, mennyi is a másfél méter.

Sóstógyógyfürdő parkfürdőjében szigorúan ellenőrzik a víz minőségét /Fotó: MTI Balázs AttilaSóstógyógyfürdő parkfürdőjében szigorúan ellenőrzik a víz minőségét /Fotó: MTI Balázs Attila

„A budapesti strandokon a nyitás előtt nagytakarítást és fertőtlenítést rendeltek el, a közegészségügyi előírásokat maximálisan betartják”

– hangsúlyozta Szűts Ildikó.

A nyitás után a korábbinál több takarító dolgozik majd a létesítményekben. A medencék vizét óránként ellenőrzik, a korlátokat félóránként fertőtlenítik, és óránként takarítják a zuhanyzókat, mellékhelyiségeket. Minden bejárathoz és a mosdókban kézfertőtlenítőt tesznek ki. Az öltözőket lehet használni, de a másfél méteres távolságot ott is tartani kell.

Szűts Ildikó /Fotó: MTI Koszticsák SzilárdSzűts Ildikó /Fotó: MTI Koszticsák Szilárd

A papucs viselése és a zuhanyzás eddig is ajánlott volt, a szappanos fürdés most már kötelező – mutatta be Szűts Ildikó vezérigazgató a szabályokat /Fotó: MTI Koszticsák SzilárdA papucs viselése és a zuhanyzás eddig is ajánlott volt, a szappanos fürdés most már kötelező – mutatta be Szűts Ildikó vezérigazgató a szabályokat /Fotó: MTI Koszticsák Szilárd

Csak semmi fröcskölés!

„A köznyelvben bármilyen egyértelműnek is tűnik az a megfogalmazás, hogy a strandok, szabadtéri fürdőhelyek kinyithatnak, jogilag és szakmailag többféleképpen lehet értelmezni azt. A fürdőszövetség arra kérte a hazai fürdőket, hogy egyelőre higgadtan értelmezzék a kormányrendeletet, továbbá lehetőleg várják meg a kormányzati részletszabályokat (pl. medence- és szolgáltatástípusok, higiénia, befogadható létszámok). Ezek ismerete nélkül felelősen nem nyitható meg fürdőlétesítmény a vendégek előtt – fogalmazott korábban Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

Ócsai Lajos járványügyi szakértő azonban óvatosságra int a szabad vizes fürdőzéssel kapcsolatban, hisz ott a vizeket érthető okok miatt nem fertőtlenítik.

– Eleve korlátozott lesz a létszám a strandokon, de azért így is számos veszély leselkedhet ránk. A koronavírus a szabad vizekben nem pusztul el, így itt még óvatosabbnak kell lennünk. Úszás, locsolkodás közben könnyen bejuthat a szervezetbe a szemünkön és a szánkon keresztül egyaránt!

Hatásos szer a klór

Hiába permetezi be valaki az egész testét alkohollal vagy klórral, nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetébe. A klór vagy alkohol egész testre permetezése viszont roncsolja a nyálkahártyát (vagyis a szemet és a szájat), és a ruhát is könnyen tönkreteszi. Ettől függetlenül az alkohol és klór is nagyon hasznos lehet más felületek fertőtlenítésére a megfelelő használati utasítás betartása mellett.

Jó minőségű a szabad víz

Müller Cecília országos tiszti főorvos hívta fel a figyelmet nemrég arra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent a hazai szabad vízi fürdőhelyek értékelése. „Az európai uniós szabályok szerint négyévente értékelik a vizek minőségét, Magyarországon a vizsgált fürdőhelyek 90 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott” – tette hozzá.

Ha az ellenőrökön múlik,a harkányi fürdőben sem fenyeget senkit semmilyen veszély /Fotó: MTI Sóki TamásHa az ellenőrökön múlik,a harkányi fürdőben sem fenyeget senkit semmilyen veszély /Fotó: MTI Sóki Tamás

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...