11.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeSportNemzeti sportok, nemzetünk sportolóiFÉRFI KÉZI BL: EZ A SZEGED–VESZPRÉM MOST MÁS LESZ MINT A TAVALYI

FÉRFI KÉZI BL: EZ A SZEGED–VESZPRÉM MOST MÁS LESZ MINT A TAVALYI

2023 után ismét Szeged–Veszprém rangadó dönt a legjobb nyolc közé jutásról a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. Tavaly már a Pick Arénában eldőlt a párharc, most ismét felfokozott várakozás kíséri a két legnagyobb múltú magyar együttes csatáját.

Valami azt súgja nekünk, ez most más lesz, mint amilyen tavaly ilyenkor volt. A BL előző kiírásában a Telekom Veszprém ugyanúgy harmadik, az OTP Bank Pick Szeged ugyanúgy hatodik lett a csoportjában, mint most. Az egyenes kieséses szakasz lebonyolítása nem változott, a csoportok legjobb két együttesei automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, a 3–6. helyen végzők pedig keresztbe játszanak egymással, így jöhet az „újrázás”.

A két csapat először 2023. március 22-én találkozott egymással a legrangosabb európai kupában, ami a szegediekben fájó emlékként marad meg. Ősi riválisuk a Pick Arénában már az első félidőben 20–7-es előnyre tett szert, később 15 gólosra nőtt a két csapat közötti különbség. A vége 36–23 lett, így a visszavágó puszta formalitás volt. Persze azt is lejátszották, és az Építők 38–33-as gólfesztivál után jutott a negyeddöntőbe. Ott a lengyel Kielce ellen már alulmaradt, így nem sikerült teljesítenie a szurkolók és a vezetőség által rendre minimális elvárásként megfogalmazott négyes döntőbe kerülést.

A Szegednél ekkor már fél éve biztos volt, hogy a spanyol edzőlegenda, Juan Carlos Pastor az idény végén távozik, és az egyiptomi válogatott kispadján folytatja. A két fél viszonya azzal a bizonyos 13 gólos vereséggel hidegült el végleg, de akkor már nagyon mélyen voltak a játékosok, ezért még az ekkora különbség sem okozott meglepetést.

Sokan féltették a Pastor-éra után kinevezett Kárpáti Krisztiánt, azt állították, hogy nem BL-szintű edző, de a március elején véget ért csoportkörben bizonyította, képes megállni a helyét. A klub utánpótlásából előléptetett szakember rendre izgalmas és változatos meccstervekkel készült, amelyeket a Pastor távozásának hatására felszabadult játékosok a legtöbb esetben végre is tudtak hajtani. Ennek köszönhető a Szeged továbbjutása egy olyan nyolcasból, amelyben hét klub nagyon közel volt egymáshoz. Közülük végül a Kolstad járt pórul.

Eközben Veszprémben a keret mélységét tekintve jelentős előrelépés történt. Rasmus Lauge és Petar Nenadics személyében hatalmas egyéniségek távoztak, de Nedim Remili tavaly februári és Ludovic Fabregas nyári érkezésével még komplexebbé vált a Veszprém játéka. Mindkét francia pályafutása csúcsán tette át a székhelyét Magyarországra, amit jól mutat Remili MVP-címe és Fabregas álomcsapatba választása is az Európa-bajnokságon, amelyet Hugo Descat-val és Kentin Mahéval karöltve megnyertek.

Az évad előtt igazolt kézilabdázók közül a jobbátlövő Lukas Sandell is nagy erőssége a bajnoki címvédőnek, ahogyan Agustín Casado és Szergej Koszorotov is megmutatta, hogy képes lendíteni együttesén. A veszprémiek decemberig meneteltek a BL-csoportkörben, aztán elfogyni látszott a lendületük, így a másik két gigász, a Magdeburg és a Barca is eléjük került.

Mindkét magyar sztárcsapat képes volt feljebb lépni a tavalyi szintjéhez képest, ami izgalmasabb, szorosabb és magasabb színvonalú párharcot ígér. Az ilyen rangadók örök igazsága, hogy nem számít, ki mit csinált az előző meccseken, ezekre a találkozókra még a holtak is feltámadnak. Jó példa rá, hogy még az előző, kilátástalan idényben is született két szegedi győzelem a rekordot jelentő nyolc összecsapásból.

Egy év alatt már a kilencedik és tizedik klasszikus jön  
2023. március 22. BL, a negyeddöntőbe jutásértSzeged–Veszprém  23–36 (7–20)Pick Aréna, 7637 néző
2023. március 30. BL, a negyeddöntőbe jutásértVeszprém–Szeged 38–33 (17–16)Veszprém Aréna, 5210 néző
2023. április 9. Magyar Kupa, döntőVeszprém–Szeged 35–32 (17–15)Győr, Audi Aréna, 3500 néző
2023. április 15. NB I, alapszakaszSzeged–Veszprém 30–28 (18–17)Pick Aréna, 6022 néző
2023. június 2. NB I, döntőSzeged–Veszprém 31–25 (15–11)Pick Aréna, 6166 néző
2023. június 5. NB I, döntőVeszprém–Szeged 34–27 (18–17)Veszprém Aréna, 5078 néző
2023. június 9. NB I, döntőSzeged–Veszprém 27–31 (14–12)Pick Aréna, 8256 néző
2023. november 11. NB I, alapszakaszSzeged–Veszprém  25–30 (13–15)Pick Aréna, 7486 néző

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
RÁJÁTSZÁS A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, 1. MÉRKŐZÉS
SZERDÁN JÁTSZOTTÁK
GOG (dán)–Kielce (lengyel) 25–33 (10–18)
HC Zagreb (horvát)–Montpellier (francia) – (11–13)

Március 28., csütörtök
18.45: OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
20.45: Wisla Plock (lengyel)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: Sport1)

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work