Home Főhírek Külföld Ferenc pápa 12 menekültnek mossa meg a lábát

Ferenc pápa 12 menekültnek mossa meg a lábát

0

Forrás: MTI

Menekültek lábát mossa meg Ferenc pápa nagycsütörtök délután egy Róma közeli befogadóállomáson, és a menekültekről és a szenvedő emberiségről szólnak a meditációk is a Colosseumnál a nagypéntek esti keresztúton. Szombaton a katolikus egyházfő a húsvéti vigíliát vezeti, vasárnap pedig ünnepi szentmisét irányít, továbbá áldást ad Rómára és a világra.

Nagycsütörtök délelőtt Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában krizmaszentelő misét mutat be. Ferenc pápa mint Róma püspöke megáldja és megszenteli a következő évben az egyházmegyéjében a keresztelésekhez és a betegek kenetéhez használt szent olajokat és a többek között bérmáláskor és papszenteléskor is használt olajat (krizmát).

 

Ferenc pápa nagycsötörtök

 

A húsvét szent hetét megnyitó szentmisén Ferenc pápa az egyházi hagyomány szerint megújítja papi fogadalmát a vele koncelebráló bíborosokkal és püspökökkel együtt.

Nagycsütörtök délután az egyházfő a Rómától harminc kilométerre levő Castelnuovo di Porto menekültközpontjába (Cara) látogat el. Ezen a befogadóállomáson az Olaszországban menekültkérelmet beadó bevándorlók tartózkodnak kérelmeik elbírálásáig. Olaszország legnagyobb befogadóállomásáról van szó, ahol több mint nyolcszázan tartózkodnak, többségük fiatal és muzulmán vallású.

Ferenc pápa itt mutatja be az utolsó vacsorára emlékező misét a lábmosás szertartásával. Az egyházfő 12 menekültnek mossa meg a lábát.

Megválasztása után, 2013-ban Ferenc pápa a római fiatalkorúak egyik börtönében elítéltek lábát mosta meg, 2014-ben egy római betegotthonban tette ugyanezt, tavaly pedig a római Rebibbia börtön elítéltjeinek mosta meg a lábát.

Ferenc pápa az első, aki elődeivel ellentétben nem paptársainak mossa meg a lábát, hanem „civil” férfiaknak és nőknek, keresztényeknek és muzulmánoknak. Az egyházfő döntésére egyébként idén januárban módosították a lábmosás szertartását, így a papok ezentúl nőket is kiválaszthatnak a szertartásban való részvételre.

Nagypénteken Ferenc pápa az igeliturgiát vezeti a Szent Péter-bazilikában. Este a Colosseumnál pedig a Via Crucis keresztútja elevenedik fel. A keresztet szokás szerint olaszok és a kontinensek képviselői viszik, egyháziak és laikusok, fiatalok és idősek, családok, betegek, bevándorlók. Az utolsó állomáson Ferenc pápa veszi át a keresztet.

A Colosseum és a vele szemben magasodó Palatinus domb közötti 14 stáción elhangzó meditációk megírását az idén a pápa Gualtiero Basettire, Perugia-Citta della Pieve érsekére bízta, aki a mai szociális problémák iránti érzékenységéről ismert.

A Vatikán honlapján már közölt meditációk a krisztusi passió jeleneteihez kapcsolódva aktuális problémákat érintenek. Közös témájuk a mai világban tapasztalható félelem és szenvedés lesz. A harmadik stációhoz írt szöveg azt kérdezi: hol van Isten a koncentrációs táborokban, a bányákban és gyárakban, ahol gyermekek rabszolgaként dolgoznak, hol van Isten a Földközi-tengeren elsüllyedő ütött-kopott menekülthajókon.

A meditációk érintik a családot, a munkanélkülieket, a börtönben levőket, a szenvedők iránti irgalom és szolidaritás kérdését, elítélik a gyermeket testét megszentségtelenítő pedofíliát, valamint megemlékeznek a 20. század mártírjairól. Említik az Auschwitzban meghalt lengyel ferences Maximilian Kolbét, akit 1982-ben avattak szentté, és az ugyanitt meghalt Edith Steint, aki 1998 óta Európa egyik védőszentje.

Szombat este Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában vezeti a húsvéti vigíliát.
Húsvétvasárnap pedig az egyházfő a Szent Péter téren pontifikálja az ünnepi szentmisét, majd délben Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.

 

 

Exit mobile version
Megszakítás