28.6 C
Budapest
2022. augusztus. 7. vasárnap

Fenyő-gyilkosság: Tasnádi Gyárfásra vallott, ha bebizonyosodik Gyárfás bűnössége, akár életfogytag tartó fegyházbüntetést is kaphat.. – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

Az egykori „keresztapa” a bíróságon is elmondta, hogyan bízta meg a volt médiavállalkozó a Fenyő János elleni merénylettel, és hogyan vette fel az ezért kialkudott pénzt, ugyanakkor esze ágában sem volt végrehajtani a gyilkosságot.

Tasnádi arról is vallott, miért csak a gyilkosság után 14 évvel mondta el ezt a nyomozóknak. Tasnádit a tárgyaláson szembesítették Gyárfással, de ez nem vezetett eredményre, mindkét fél tartotta magát a vallomásához.

Az egykori maffiózó Tasnádi Péter tanúmeghallgatásával folytatódott kedden a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János elleni gyilkosságra való felbujtással vádolt Gyárfás Tamás büntetőpere.

Az általunk is többször ismertetett vádirat szerint Gyárfás és Fenyő, mint az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója között az évtized közepétől üzleti vita, hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki. Az ügyészség szerint Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti riválisát, s 1997 szeptemberében megbízott egy, az éjszakai életből közismert személyt a merénylet végrehajtásával, aki azt 12 millió forintért vállalta. Csakhogy miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a megbízást.

Ezért Gyárfás, a már többszörösen büntetett Portik Tamásnak adta a megbízást, aki ezt elfogadta, a gyilkosságot azonban nem ő, hanem az általa megbízott Jozef Rohác követte el 1998. február 11-én.

Tasnádi a koronatanú a Fenyő-gyilkosság ügyében!

Tasnádi meghallgatása azért is jelentős, mert ő volt az, akit a vád szerint Gyárfás előszőr bízott meg a Fenyő-gyilkossággal, és ebből az válik nyilvánvalóvá, hogy Gyárfás bűnös lehet a későbbi emberölésben való fejbújtásban..

A visszaszerzett Mercedes

Tasnádi ezt korábban többször is elismerte, nem csak nyilatkozatokban, hanem konkrétan a gyilkosság miatt indult büntetőperben még 2014-ben. Az egykori keresztapa akkor azt mondta a bíróság előtt, hogy Gyárfás egy budai hotelben lezajlott négyszemközti beszélgetésen bízta meg Fenyő likvidálásával.

Az egykori maffiózó 10-20 millió forint körüli „megbízási díjra” emlékezett, amit két részletben kapott volna meg. Azonban már akkor határozottan tagadta, hogy eleget téve a megrendelésnek, ő hajtotta volna végre a merényletet. Csak a pénz érdekelte, amelynek a felét zsebre is tette. A merénylet idején ráadásul állítása szerint az USA-ban tartózkodott.

Nem mellesleg Tasnádi neve a vád egyik alapkövét jelentő, Portik Tamás és Gyárfás Tamás között zajló telefonbeszélgetésekben többször is elhangzott.

A mostani tárgyaláson az ügyészség kérdéseire Tasnádi közölte: fenntartja korábbi vallomásait. Mint mondta, az ügyben nyomozó Kovács Lajos (az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának úgynevezett „döglött ügyek osztályának” egykori vezetője) sokáig próbálta rávenni, hogy tegyen vallomást, ám erre egy jó ideig nem volt hajlandó. Majdnem tizenöt évvel a gyilkosság után azonban elmondta a rendőrségnek, hogyan történt a megbízás. Azért is volt hajlandó erre, mert ügyvédje tájékoztatta, hogy az emberölésre való előkészület bűntette akkorra már elévült. Másrészt közölték vele, hogy ő már kikerült a gyanúsítottak köréből.

Tasnádi azt vallotta a bíróságon, hogy Fenyővel üzleti kapcsolatban állt, Portik Tamást ismerte, de vele semmilyen kapcsolatban nem volt, 2007-ben találkozott vele először. Ezzel szemben Gyárfással fiatal kora óta ismerték egymást, jó kapcsolatban voltak, bár ezt nem nevezné szoros barátságnak. Példaként említette, hogy egyszer,

amikor a Komjádi uszoda elől ellopták Gyárfás Mercedesét, rövid időn belül „visszaszerezte” az autót, a benne lévő értékekkel együtt.

Tasnádi elismerte, hogy a Fenyő-ügy kapcsán becsapta Gyárfást, mert neheztelt rá, amiért mert nem őt bízta meg különböző őrző-védő feladatokkal. (Tasnádi ekkor ilyen céget működtetett.) Az egykori „keresztapa” azt mondta a bíróság előtt, hogy a megbízás előtt nem tudott a Gyárfás és Fenyő konfliktusáról.

Tasnádi vallomást tesz a bíróságon. (Fotó:Ficsor Márton/Mandiner)

Tasnádi vallomást tesz a bíróságon. (Fotó:Ficsor Márton/Mandiner)

Megölni Fenyő Jánost

A konkrét találkozóról Tasnádi elmondta, 1997 szeptemberében kereste meg Gyárfás, akivel a XI. kerületi Rubin Hotel teraszán találkoztak. A médiavállalkozó közölte, hogy problémája van a Fenyővel és azt kérdezte Tasnáditól, hogy

meg lehetne-e oldani Fenyő „likvidálását”? 

Tasnádit meglepte a kérdés, de elmondása szerint rögtön arra gondolt, mennyi pénzt lehetne ezzel keresni. Azt nem kérdezte meg, hogy Gyárfásnak milyen problémái vannak Fenyővel, ám most is megerősítette, vállalta a megbízást, amiért tizenkét millió forintot kért. Hatmilliót előlegben, amit másnap meg is kapott, mégpedig elmondása szerint személyesen Gyárfástól.

Tasnádi beszámolt egyik emberének a történetéről is, aki a szintén merénylet áldozatává váló vállakozó Boros Tamás közvetlen barátja volt. Az illető állítólag jelezte, végrehajtja a gyilkosságot, el is kezdte feltérképezni Fenyő útvonalait, de Tasnádi végül leállította. Az egykori maffiózó közölte továbbá: azért emlékezett pontosan, mikor találkozott Gyárfással, mert a következő hónapban az Egyesült Államokba utazott és ott olvasta, hogy meggyilkolták Fenyőt.

Miután tudomást szerzett a merényletről az interneten, azonnal felhívta Gyárfást, hogy kéri a pénz másik felét. Gyárfás közölte, hogy rendben, amikor Tasnádi visszajön az USA-ból, akkor személyesen átadja az összeget. Tasnádi viszont közölte, ez nem lesz jó, azonnal kell a pénz, különben az az ember fogja felkeresni, aki végrehajtotta a gyilkosságot.

Erre Gyárfás bevitte a pénzt Tasnádi budapesti irodájába, ahol átadta az összeget a volt maffiózó alkalmazottjának
– folytatta a tanú.

Vallomása szerint később, 2002-ben találkozott újra Gyárfással, egy ingatlan üzletet ajánlott neki, hatvan millió forintot kért tőle, de ezt a volt médiavállalkozó elutasította.

Majd Gyárfás mégis adott tízmillió forintot az éppen a börtönből szabadult Tasnádinak. Az egykori médiavállalkozó korábban erről azt mondta, Tasnádi egyenesen ráijesztett, zsarolta, így attól félt, hamis vallomást tesz ellene, s csak azért adott neki pénzt.

A mostani tárgyaláson Gyárfás azt mondta, nem konkrét, hanem csupán pszichés zsarolást érzett. Tasnádi azonban ezt visszautasította.

Eredménytelen szembesítés

A tárgyaláson Póta Péter bíró több ellentmondásra is próbált választ keresni Tasnádi vallomásában, de a tanú azzal vágott vissza, hogy nem emlékezhet mindenre pontosan. Tasnádi egyszer ki is fakadt a keresztkérdések alatt, hogy őt most is üldözik és „100 évet ült már börtönben”.

Gyárfás jogi képviselője, Zamecsnik Péter kérdéseire elmondta, egyáltalán nem vette komolyan a Nap TV tulajdonosának ajánlatát, mert nem ilyen embernek ismerte a médiavállalkozót. Tasnádi egyik érdekes állítása volt,

Kovács Lajos arról tájékoztatta a gyilkosság előtt, tudnak arról, hogy Gyárfás őt megbízta az emberöléssel.

Gyárfás Tamás korábban is kitalációnak nevezte Tasnádi vallomását. A mai tárgyaláson felidézte, hogy 2013-ban szembesítették őket egymással, ahol Tasnádi azt mondta: meggyőződése, hogy nem Gyárfás az igazi felbujtó. Gyárfás azzal is érvelt, hogy miért bízta volna meg Tasnádit a gyilkossággal, amikor a Nap TV kapcsán kialakult konfliktusa 1996-ban, bírósági úton tisztázódott.

Az ügyészség indítványára a tárgyaláson szembesítették Tasnádit Gyárfással, de ez nem vezetett eredményre.

Gyárfás tagadta, hogy adott volna megbízást, szerinte ezt az állítást senki nem is tudta alátámasztani. A volt médiavállalkozó azt ismerte el csupán, hogy valóban adott 10 millió forintot Tasnádinak 2003-ban. Tasnádi ellen egyébként május elején emeltek ismét vádat, csoportosan elkövetett önbíráskodás bűntette miatt.

Ahogy korábbi portrénkból is kiderül, a választás előtt nyíltan a baloldal mögé beálló egykori válllalkozó már többször volt büntetve, eddig összesen csaknem tizenhat évet töltött rácsok mögött emberölés előkészülete, önbíráskodás, súlyos testi sértés és adócsalás miatt.

Nyitókép: Tasnádi Péter saját könyvét adta ajándékba Gyárfás Tamásnak a tárgyalás előtt. (Fotó: Ficsor Márton/Mandiner)

mandiner

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Így dolgoznak rendőreink – videó

Így fogták el a veszélyes bűnözöt.. Videó itt! Hirmagazin.eu

A szeder finom, édes és egészséges

Emlékszem, amikor gyerekkoromban nagymamánál ettük a szedret és nem foglalkoztunk azzal, hogy aztán kékesfekete szájjal bújunk elő a...

Kis Magyarország, nagy klasszisokkal, .. mennyire bosszanthatja ez a világot: Kopasz Bálint ismét világbajnok! – Gratulálunk a kimagasló sportteljesítményhez!

Kopasz Bálint visszaszerezte a világbajnoki trónt kajak egyes ezer méteren. Olimpiai bajnok klasszisunk hatalmas csatában, minimális különbséggel győzte le...

Augusztus nyolcadika a cigány dal napja – holnap lesz

Az első magyar dal napját követően, 2008-ban jutott eszébe Rostás Mihály Mazsinak, hogy jó lenne megszervezni a cigány...
facebook