9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Fenyegető veszélyre figyelmeztet a vezető háziorvos

Dátum:

Megosztás:

Megcsappant az érdeklődés a koronavírus elleni védőoltások iránt, pedig már az új vakcina is elérhető a háziorvosoknál. Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos szerint a krónikus betegeknek és a gyengébb immunrendszerrel rendelkezőknek továbbra is indokolt lenne a védőoltás a Covid-19 és az influenza ellen is.

Jelek szerint a múlt év decemberi erősebb Covid-járványt követően január első heteiben a tendencia megfordult, és a koronavírus-fertőzés helyett az influenzafertőzés dominál.

„A tünetek ugyan nagyon hasonlóak, ugyanakkor mégis egy picit enyhébbek, mint a Covid-járványnál volt tapasztalható” – mondta Békássy Szabolcs az InfoRádióban, jelezve, hogy a légúti tünetekkel rendelkező páciensek száma továbbra is rendkívül magas a háziorvosi praxisokban, de szerencsére a kórházi kezelést igénylő esetek száma alacsony.

Leginkább az aktív, különböző közösségeket látogató rétegeknél – gyerekek és munkába járók – észlelhetők a tünetek, de az idősek esetében is előfordul a fertőzés – tette hozzá az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos, kiemelve: a 60 év feletti korcsoport, illetve a krónikus betegségben szenvedők esetében a fertőzés súlyos kimenetelű is lehet, ezért – a háziorvosoknál még mindig rendelkezésre álló –

influenza-védőoltás beadása továbbra is feltétlenül indokolt.

A jelenlegi eljárásrend szerint a háziorvosoknak lehetőségük van járási népegészségügyi osztályok felé jelezni azt is, ha a praxisukban Covid szempontjából oltandó páciensek vannak, és igényelhetnek ehhez szükséges oltóanyagot. Ennek kiszállítását a járási népegészségügyi osztályok biztosítják elegendő oltandó esetében – ismertette az InfoRádió érdeklődésére Békássy Szabolcs.

„Mindazonáltal nem feltétlenül a betegszámtól függ annak a kérdése, hogy egy páciensnek mennyit kell várnia a vakcinára, sokkal inkább logisztikai kérdés, ami járásonként nagy különbözőséget mutathat” – tette hozzá a szakértő.

A lehetőség tehát mindenképp adott a védőoltás megismétlésre, de ezt mindenképp egy orvos–beteg konzultációnak kell megelőznie.

Bár a Covid-oltás iránti lakossági igény rendkívüli módon lecsökkent, bizony esetekben – súlyos, legyengült immunrendszerrel rendelkező páciensek esetében – egy-egy védőoltásnak az ismétlésére mindenféleképpen szükség lehet – hangsúlyozta az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.

KAPCSOLÓDÓ HANG

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...

Szellemvárosként pusztul Hajmáskér egykori csodája

Hajmáskér arculatának bő egy évszázada meghatározó eleme egy impozáns épülettömb. A hajdani tüzérségi laktanya kastélyszerű parancsnoki épülete és...