2.2 C
Budapest
2023. február. 5. vasárnap

Felújították a csallóközkürti templomot

Dátum:

Megosztás:

Szlovákia, Dunaszerdahelyi járás, Csallóküzkürt: Sokadik próbálkozásra, de végül sikerült. A csallóközkürti templom immáron teljes szépségében pompázik.

A római-katolikus plébánia kezdeményezte, a helyi önkormányzat segítette a pályázat megírását, amely végül sikeresen végződött és a plébánia megkapta a felújításhoz kérvényezett pénzösszeg nagy részét. Többszöri próbálkozás után, végül a pályázat kiíró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. megszavazta a Magyar Templom Felújítási Program keretén belül a csallóközkürti templom felújításához szükséges pénzösszeget is.

A program keretén belül a Felvidéken összesen 101 templomot illetve szentélyt újítottak fel, mintegy 96 településen. Ezek között 69 volt római katolikus, 25 református, 6 görög katolikus és 1 zsidó templom. A csallóközkürti plébánia még 2021-ben megkapta a mintegy 36 ezer eurós pénzösszeget, ám a felújítási munkálatokat a világjárvány késleltette.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A világjárvány, az ukrajnai háború és az ennek következtében kialakult gazdasági válság, jelentősen megemelte, többek közt az építőanyagok árát is. Ennek az áremelésnek egyenes következménye volt, hogy a megítélt összeg nem fedezte már teljes mértékben az eltervezett tatarozási munkálatok díját, de egy jó közösségben mindig ott van a segítő kéz, ez esetben a helyi önkormányzat, amely megszavazta a hiányzó 4600 eurós hozzájárulást a templomfelújításhoz.

„A templom felújítása régi álmunk volt és élve a pályázati felhívásokkal ez mára sikerült is. Bár a munkálatok jó néhány hónappal megcsúsztak, mégiscsak sikerült ez év július végére befejezni a teljes tatarozást is. Szeretném megköszönni valamennyi önkéntes segítőnk hozzájárulását, akik nemcsak alapanyaggal, de kétkezi munkájukkal is segítették templomunk újjászületését.” – mondta el lapunknak Rabay Anikó polgármester.

Az hogy a felújított templom „átadása” éppen augusztus 19.-én, jeles ünnepünk előestéjén valósult meg, nem volt véletlen, mint ahogy az sem, hogy ezt a kivételes szentmisét Kiss Róbert helynök – a püspök helyettese – tartotta, ami egyben az ő személyes ünnepe is volt, hiszen 25 éve szolgálja az egyházat. Nemcsak a templomot magát, de az új kenyeret is megáldotta.

ujszo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Visszavágott a Ferencváros a Bietigheimnak, és továbbjutott a BL-ben

Továbbjutott a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportköréből a Ferencváros, miután nagyon fontos találkozón begyűjtötte a két pontot a...

Elütött egy embert a metró, nem járt az M2-es

Deák Ferenc tér és a Déli pályaudvar között a baleset miatt pótlóbusz közlekedett. Az Infostart úgy tudja, hogy a...

Örökre eltűnhet az útlevél az életünkből

A biometrikus azonosításé lehet a jövő a papír alapú útlevelek helyett. A technológia és az adatbiztonság fejlődése révén ma...

41 centimétert billent meg a Balaton – fotók

A viharos szél "halmozta fel" a tó vizét az egyik oldalon. Az Időkép vette észre az Országos Vízjelző Szolgálat adataiban,...