5.9 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeFőhírekGazdaságFelújítási támogatás: akkor is jár pénz parkettára, ha magunk rakjuk le?

Felújítási támogatás: akkor is jár pénz parkettára, ha magunk rakjuk le?

A 2021-től induló lakásfelújítási támogatás tartja most lázban a magyarok jelentős részét, hiszen a számlákkal igazolt munkák költségeinek akár felét, maximum 3 millió forintot a Magyar Államkincstár utólag visszautalhatja.

Mivel a munkadíjról és az anyagköltségről szóló számlák egyaránt elszámolhatók, sokan kérdezik, hogy mi a helyzet akkor, ha valaki maga szerel be például egy beépíthető hűtőszekrényt, vagy tesz fel egy megvásárolt konyhabútort.

Vajon ezekre is jár az 50%-os visszatérítés? Erre a kérdésre ad választ Fülöp Norbert Attila, a Bankmonitor pénzügyi szakértője.

A 2021-től induló felújítási támogatás lényege, hogy a lakóhelyül szolgáló ingatlan felújításával, korszerűsítésével kapcsolatos költségek felét 3 millió forintig utólag visszatéríti az állam a legalább egy gyermeket nevelő családoknak. Ez azt jelenti, hogy például egy 6 millió forintba kerülő felújítás – tetőcsere, csatornaépítés, nyílászárócsere, festés, konyhabútor csere, parkettázás, légkondicionáló beszerelése stb.

számlákkal igazolt költségeiből akár 3 millió forint is visszaigényelhető. 

A felújítási támogatás egészen 2022. december 31-ig igényelhető, ám arra ügyelni kell, hogy az utolsó számla kifizetése és az igénylés között nem telhet el 60 napnál több idő. Mivel a támogatást csak utólag kapjuk meg, szükséges hozzá a saját megtakarítás, de ennek hiányában személyi kölcsön vagy felújítási hitel is felvehető, amit a megkapott pénzből azután elő lehet törleszteni.

A munkadíjakról és az anyagköltségekről egyaránt benyújthatók számlák, a kikötés csak annyi, hogy a támogatás összegében ezeknek fele-fele arányt kell képviselniük.

Ez nem azt jelenti, hogy az anyagra és a munkadíjra ugyanannyit szükséges fizetnünk, ám a kifizetett támogatáson belül már ugyanannyinak kell lenniük.

Például:

  • A számlákkal igazolt munkadíj 1,5 millió Ft, míg az anyagköltség 4,5 millió Ft: mindkettőre visszaigényelhető 1,5-1,5 millió Ft, így a 6 millió Ft beruházás után a maximális összeget, 3 millió Ft-ot utalja vissza az állam.
  • A munkadíj 1 millió Ft, míg az anyagköltség 5 millió Ft: a munkadíj után csak 1 millió Ft igényelhető vissza, és mivel ennél az anyagköltségre kapható támogatás sem lehet nagyobb, összességében 2 millió Ft-ot kaphatunk. Vagyis hiába költöttünk összesen 6 millió Ft-ot, nem kapjuk meg ennek a felét, csak harmadát.

Látható tehát, hogy a 3 millió forint támogatáshoz két dolognak kell együttesen teljesülnie:

  • A számlával igazolt teljes költségnek – munkadíj+anyagköltség – legalább 6 millió Ft-nak kell lennie.

  • A számlával igazolt munkadíj és az anyagköltség közül egyik sem lehet 1,5 millió Ft-nál kevesebb.

Sokan kérdezik ugyanakkor a Bankmonitor.hu szakértőitől, hogy amennyiben ők maguk végeznek el egy munkát, akkor az anyagköltségről adhatnak-e le számlát? Érthető a felvetés, hiszen egy ügyes ezermester számos dolgot képes otthon elvégezni: egy konyhabútor összeszerelése, egy lakás kifestése, egy laminált parketta lerakása, vagy éppen egy kerítés megépítése például megugorható feladat sokaknak. Hiába azonban az anyagról szóló számla, ez alapján nem tudnak majd támogatást igényelni, akkor sem, ha egyébként más munkák kapcsán vannak munkadíjról kiállított számlák is. Ugyanis a felújítási támogatásról szóló rendelet kimondja, hogy

a számláknak írásos vállalkozói szerződésekhez kell kapcsolódniuk, ha pedig mi magunk végzünk el egy munkát, akkor ilyet természetesen nem köthetünk.

Ahhoz tehát, hogy például egy beépíthető hűtőszekrény, vagy a parketta ára elszámolható legyen, az kell, hogy ezt vállalkozóval szereltessük be, illetve rakassuk le.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work