21 C
Budapest
2023. június. 4. vasárnap

Feltámad a borzalmas sztálini múlt? Gulag-táborba vitték a kémnek tartott amerikai katonát! Már 2 éve végez kényszermunkát, a többi köztörvényes elítélttel együtt!

Dátum:

Megosztás:

Moszkva — Még mindig használják a régi szovjet Gulag-táborokat! Többek között erre is fény derült azután, hogy csaknem két évvel ezelőtti letartóztatása óta először szólalt meg a kémkedéssel vádolt volt amerikai tengerészgyalogos.

Paul Whelan tagadja a kémkedést, először azt hitte, csak a barátai akarták megtréfálni/ Fotó: Profimedia

Paul Whelan tagadja a kémkedést, először azt hitte, csak a barátai akarták megtréfálni/ Fotó: Profimedia

Paul Whelant (50) azért vették őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei, mert a vád szerint egy államtitkokat tartalmazó memóriakártya birtokába jutott. Még 2018. december 28-án ütöttek rajta egy moszkvai szállodában; először azt hitte, csak a bolondját járatják vele.

– Fogalmam sem volt arról, mi történik. Arra gondoltam, talán a barátaim próbálnak átverni, aztán hamar kiderült, mibe keveredtem – emlékezett vissza az ABC Newsnak a történtekről Whelan, aki azt állította, egy esküvőre érkezett Oroszországba, ahol a titkosszolgálat egyik őrnagya csapdába ejtette.

Úgy tudta, az adathordozó eszközön, amelyet orosz ismerősétől kapott, nyaraláson készült fotók voltak. Whelant a moszkvai városi bíróság kémkedésért végül 16 évre ítélte.

Az egykori amerikai tengerészgyalogos először 18 hónapot töltött előzetes letartóztatásban a korábbi KGB-börtönben, a moszkvai Lefortovo fegyházban, ahol mindenáron beismerő vallomásra akarták bírni.

– Nem vallottam be semmit, mert nem követtem el semmit. Az oroszok azt hitték, James Bondot kapták el kémkedés közben, holott Mr. Beant fogták el a vakációján – mondta korábban Whelan, akit júniusban bűnösnek találtak kémkedés vádjában.

Most egy korábbi Gulag-tábor barakkjában ül, amelyet eredetileg Joszif Sztálin (†74) rémuralma alatt a II. világháborús foglyoknak építettek a Szovjetunióban, az odahurcoltakat kemény fizikai munkára kényszerítették.

– Elég komor és romos ez a hely. Egy épületben ötvenen vagy hatvanan lehetünk. Egymás hegyén-hátán élünk – sorolta Whelan az ABC-nek, aki szerint nem sokat változott a helyzet a régi rendszer óta.

– A körülmények még mindig siralmasak, és végül is még mindig van kényszermunka. Nem vagyok elkülönítve a többi rabtól, akik közül néhány elítélt nemi erőszak és gyilkosság miatt ül.

Emeletes ágyakban alszunk, szépen sorban. Nincsenek mindig itt az őrök, a fogvatartottak lényegében maguk vezetik a dolgokat – magyarázta a férfi, aki hozzátette, minden reggel hatkor keltik őket, majd negyedórás kötelező testmozgás következik, mielőtt belevágnának a napi nyolcórás munkába: ruhákat készítenek egy műhelyben. Mint mondja, a barakkokban nincs meleg víz sem, kivéve akkor, amikor heti kétszer zuhanyozni viszik őket. Egyelőre nem tudja, mikor szabadulhat.

300 ezer magyar áldozat

A Gulag, a Javítómunka-táborok Főigazgatósága a sztálini Szovjetuniót behálózó kényszermunkatábor-rendszer volt.

Politikájának ellenzői, a hadifoglyok, a kulákok és a lakosság büntetése volt a célja, és a termeléshez olcsó munkaerőt biztosított 1930-tól 1960-ig. Napi 10-12-órát kellett dolgozniuk a foglyoknak.

Magyarországról legalább 700 ezer embert hurcoltak el, közülük 300 ezren meghaltak. Az összes áldozat száma 20 millió is lehet.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hazánkba is megérkeztek a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motorosklub tagjai

Az Egyesült Államok a társaságot bűnözők bandájaként tartja számon. A világ minden tájáról jönnek a tagok, akik hazánktól...

Videón az M1-esen át menekülő őz, amely egy tatabányai kertben talált menedéket

Őzet találtak egy családi ház kertjében Tatabányán pénteken. Az állat kilométerekről, az M1-es autópályán át kóborolhatott el idáig. Az M1-es...

Sorsfordító kijelentést tett Volodimir Zelenszkij

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte az ukrán...

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A...