15 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

Felrobbantottak két mauzóleumot az iszlamisták Palmürában

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 24 070954

Felrobbantottak két jelentős muzulmán mauzóleumot az elmúlt napokban az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szervezet fegyveresei az északkelet-szíriai Palmüra romvárosban és környékén – közölte Mámún Abdel Karím, a szíriai régészeti hatóságok vezetője kedden.

Az egyik elpusztított mauzóleum négy kilométerre északra feküdt Palmürától, és az iszlám síita vonulatának előretörésében jelentős szerepet játszó Ali kalifa – az iszlám negyedik, a síiták szerint „helyesen vezető” kalifája – unokatestvérének leszármazottjáé volt.

A másik felrobbantott mauzóleum ötszáz éves volt, s a város egyik vallási vezetőjének volt a nyughelye. A mauzóleum a város diadalívétől ötszáz méterre feküdt.

Az IÁ szélsőségesei az uralmuk alá tartozó szíriai területeken az elmúlt egy év során mintegy ötven darab, száz és kétszáz év közötti mauzóleumot és sírhelyet pusztítottak el, mert az ilyen típusú végső nyughelyek saját értelmezésük szerint ellenkeznek az iszlámmal – mondta Karím. Hozzátette, az elmúlt tíz napban a palmürai lakosok sírköveit is elpusztították, ha azok láthatóak voltak. A síroknak ugyanis a szélsőségesek felfogása szerint nem szabad szembetűnőnek lenniük – magyarázta a régészeti illetékes.

Múlt héten az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet azt közölte, hogy az IÁ emberei taposóaknákat és egyéb robbanószerkezeteket telepítettek a romváros területén, bár egyelőre nem tiszták a radikálisok szándékai. Nem tudni, hogy a történelmi emlékhely teljes körű megsemmisítése vagy a kormányhadsereg elrettentése a céljuk.

Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt egy oázisban, Damaszkusztól 240 kilométerrel északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerrel nyugatra. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem fontos központjaként szolgált, a karavánok számára hosszú évszázadokon „a sivatag mátkája” volt.

Forrás: metropol; Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Drámai NATO-bejelentés az ukránokról

Mircea Geoana NATO-főtitkár-helyettes szerint még nincs meg a pontos menetrendje annak, hogy Ukrajna miként csatlakozhatna a szövetséghez. Geoana hangsúlyozta,...

Azt mondták, ide most a színészek nem jöhetnek be, mert a színészeknek árt, ez egy amerikai film – mesélte Bodrogi gyula a főiskolás éveiről,...

Szinte nincs olyan korosztály Magyarországon, aki ne ismerné Bodrogi Gyulát, a legendának azonban nem indult zökkenőmentesen a karrierje. A Nemzet...

Kínos: Ausztria szinte csak Oroszországtól vásárol gázt + videó

– Ausztria ellátásában az orosz gáz aránya elérte a 98 százalékot. Az ügy meglehetősen kínos, mert a háború...