10.6 C
Budapest
2023. március. 22. szerda

Felpörög az orosz hadigépezet, megindult a henger Luhanszk megyében – videók

Dátum:

Megosztás:

Megkezdődött az orosz offenzíva Luhanszk megyében, állítja a Nemzetközi Hadtudományi Intézet (ISW) napi jelentésében.

Bahmut körül egyre szorul a gyűrű, ellentmondó híreket hallani arról, hogy már csak egyetlen úton tudják utánpótlással ellátni a várost az ukránok, vagy az is lezárult.

Ami biztos, hogy fokozatosan felpörög az orosz hadigépezet, és rettenetes nyomás nehezedik az ukrán csapatokra.

Elkeseredett harcok folynak Luhanszk és Harkiv megye határán, elsősorban a Szvatove és Kreminna közötti frontszakaszon, valamint Kupjanszk közelében. (Ez az a terület, ameddig az ukrán hadsereg előretört a váratlan őszi támadás során, amikor kiszorították az orosz csapatokat  Harkiv közeléből, és messze az Oszkil folyón túlra nyomták vissza őket, visszafoglalva számos stratégiailag fontos települsét, mint a korábbi orosz hídfőállás Izium, Liman és Kupjanszk.)

A legfrissebb hírek itt!

Az ISW szerint ezek a műveletek már a régóta várt orosz offenzíva részei, miután három nagy orosz hadosztály elemeit is bevetették a harcokban. Eddig az orosz csapatok korlátozott sikereket értek el, de azok geolokalizált felvételek alapján is megerősíthetők, például Dvornicse község térségében. Az orosz offenzíva fő csapásiránya jelenleg ez a luhanszki front, ahol a legtöbb friss egységet vetették be. Ugyanakkor az ISW elemzése szerint is vannak még olyan orosz tartalékok, amelyek nem állnak harcban, vagyis a támadás fokozatosan lendül mozgásba.

A luhanszki és a bahmuti frontszakasz az ISW csütörtöki térképén:

Az ISW csütörtöki térképe a luhanszki és bahmuti frontról

A következő fontos erősség a frontvonalon az egyelőre ukrán kézen lévő Sziverszk, amelyet azonban bekerítéssel fenyeget a Kreminna-Szvatova vonalról több irányba indított orosz előrenyomulás, illetve az északról Bahmut elvágására törekvő, az elfoglalt Szoledar felől érkező csapatok.

Kétesélyes, hogy el lehet-e még Bahmutot látni utánpótlással

Bahmut esetében ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy a várost egy útvonalon (T054-es) el tudják-e még látni utánpótlással, vagy már ezt az utat is teljesen elzárták. Az biztos, hogy  az orosz hadsereg az ukránok számára járhatatlanná tette az M03-as autópálya bahmuti felhajtóját, még ha az utat nem is vonta ellenőrzése alá, illetve az oroszok közel kerültek a T054-es nyugatira vezető úthoz is az elmúlt napokban. Nem egyértelmű a helyzet abban a tekintetben, hogy átjut-e még a muníció és lehet-e a csapatokat rotálni az elkeseredett városharcban védett Bahmutban.

A legfrissebb hírek itt!

Tom Cooper Ausztriában élő szakértő számolt be a blogján arról, hogy a csapatok frissítése, cseréje közben Kraszna Horánál – ez Bahmut és Szoledar között egy előváros –  az oroszok áttörtek az ukrán vonalakon és jelentős veszteségeket okoztak, valamint közel kerültek az M03-as főúthoz. Ezután az ukrán tartalékok oldalba kapták az előrenyomuló oroszokat, és megakasztották a támadást, így Kraszna Hora az ukránok kezén maradt. (Cooper meglehetőse kritikus az ukrán hadseregnek a háború során sokszor előnyként emlegetett jellemzőjével kapcsolatban, hogy a kisebb egységek alacsony szinteken is képesek önállóan manőverezni és döntéseket hozni. Cooper szerint ez a jelen helyzetben inkább hátrány, mert folyamatos az önfejűsködés egy szoros koordinációt feltételező, kiélezett helyzetben.)

Délről is folyik egy orosz átkaroló hadművelet Bahmut bekerítésére Csasziv Jar irányába, amely lassan, de módszeresen halad előre. Itt a T054-es út ellenőrzés alá vonása a tét, a legtöbb beszámoló szerint az itt érkező utánpótlás még átjutott az elmúlt napokban, ha orosz tüzérségi tűzben is.

Az orosz csapatok két sikertelennek bizonyult erős támadást indítottak Donyeck városának közelében, az egyiket a várostól északnyugatra lévő Avdijivkánál, a másikat a Krímbe vezető főút melletti Vuhledarnál. Az ukrán beszámolók kiemelik, hogy a Himars-rakétákkal jelentős károkat okoztak orosz lőszerraktárakban a donyecki fronton.

Előrehozott offenzíva és elkeseredett élethalálharc vár az elkövetkező hetekben Ukrajnára

Az elmúlt hetekben az ukrán-orosz konfliktus új szakasza kezdődött el, véget ért az őszi ukrán offenzívát követő statikus frontháború.

A legfrissebb hírek itt!

Az orosz hadsereg számos szakaszon indított támadást, de valódi eredményt az ukrán és a nemzetközi hírszerzés szerint a luhanszki szakaszon akar először elérni. Ukrán források azt hagsúlyozzák, hogy az offenzíva előrehozatala kikényszerített lépés volt, annak egy későbbi időpont lett volna ideális, viszont a nyugati fegyverszállítmányok és az időjárás-előrejelzés miatt az oroszok egy korábbi támadás mellett döntöttek, hogy legyen idejük kihasználni a nekik kedvező időszakot. Ukrajna azon igyekszik, hogy az orosz erőket minél több veszteséget követelő, kedvezőtlen földrajzi viszonyok közötti  folytatott csatában lekösse, hogy ne tudjanak a front egyetlen szakaszára – Luhanszkba – komoly túlerőt csoportosítani. Bahmut eleste egyre közelebb van, és továbbra is kérdéses, hogy milyen veszteségek árán tud végül kibontakozni az ukrán hadsereg a várost fokozatosan körülzárni igyekvő oroszok öleléséből.

A háború mostani szakaszában az ukrán hadsereg védekezésre kényszerül, és valószínúleg nem az lesz a fő kérdés, hogy Oroszország ér-e el valamilyen eredményt, hanem hogy az milyen arányban lesz az elszenvedett veszteségekkel. Ukrajna most azon dolgozik, hogy minél szélesebb fronton lekösse Oroszországot, és támadások visszaverése során minél nagyobb károkat okozzon, de hasonló Oroszország célja is. Az elmúlt napokban több nyugati elemző is kiemelte (a hangsúly a nyugati nyilvánosság nagy fórumain van, mert mások ezt a kezdetektől hangsúlyozták)  hogy az ukrajnai háború az I világháborúhoz hasonló anyagháborúvá vált, amelyben Oroszország van előnyben a nagyobb népeség, a jóval nagyobb hadianyag-tartalékok és amiatt, hogy a háború nem Oroszország területén folyik. Az elkövetkező hetekben-hónapokban azt kell majd figyelni, hogy a kezdeti kudarcokból lassan, de tanuló oroszok meddig és milyen áron jutnak előre az előrejelzés szerint nagyjából egy hónap múlva érkező esős időszak kezdetéig, hosszabb távon pedig a nyugati fegyverek érkezésééig.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Mi is az a digitális lábnyom, és mire használjuk, használják?

A digitális lábnyom szűkebb és tágabb értelmezése - a forrása szerint A digitális lábnyom fogalma azokra a jelekre, nyomokra vonatkozik, amelyek...

Költő, programozó, randiguru, szakács és sok minden más, egyben: Vajon letaszíthatja trónjáról a Google-t a ChatGPT, azaz a mesterséges intelligencia?

Ha információra van szükségünk, a Google-t hívjuk segítségül. A ChatGPT azonban válaszokkal szolgál, nem csak adatokkal, mégpedig emberi...

Mesterséges intelligencia, kontra a Google! Ki áll nyerésre?

A Google lemaradni látszik a redmondi vállalat mögött, a mesterséges intelligencia korát a Microsoft nyerheti meg. Húsz év...

Mesterséges intelligencia: Így lesz pénz a ChatGPT-ből, és amit az elterjedéséről tudni érdemes..

A csetrobot működtetése egyáltalán nem olcsó, valamiből fizetni kell a számlákat. Vállalatok számára teszi elérhetővé közkedvelt csetrobotját, a ChatGPT-t...