0.9 C
Budapest
2023. január. 27. péntek

Felminősítette Magyarországot az S&P

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

1426876615 standard and poors getty

MTI 2015-03-20 21:06, Fotó: Getty Images

Felminősítette Magyarországot pénteken a Standard & Poor’s, egy fokozattal “BB plusz”-ra emelve az eddigi “BB”-ről a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.
Felminősítette Magyarországot az S&P

A kormány gazdaságpolitikájának megerősítését látja a lépésben, magyarországi elemzők némi pozitív meglepetésként értékelték, hogy a kilátás javítását kihagyva lépte meg a hitelminősítő a besorolás javítását.

Az új osztályzat kilátása az eddigiekhez hasonlóan stabil. Az S&P eljárása – vagyis az, hogy a kilátás pozitívra javítása nélkül javította a magyar adósosztályzatot – viszonylag ritka a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban, gyakoribb, hogy a hitelminősítők először a kilátást módosítják, és később változtatják az osztályzatot.

A péntek este Londonban bejelentett felminősítés nyomán mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő – az S&P mellett a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings is – azonos, a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó besorolással és stabil kilátással tartja nyilván Magyarországot.
A devizahitelek átváltását is elismerték
Az S&P döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a magyar gazdaság külső egyensúlyi problémái jelentősen enyhültek az utóbbi években. A devizaalapú ingatlanhitelek átváltása, valamint a helyi valutában történő hitelfinanszírozást előtérbe állító kormányzati stratégia is enyhítette Magyarország sebezhetőségét a potenciális külső sokkoktól.

A háztartási szektor devizaalapú ingatlanhitel-állományának csaknem teljes körű átváltása nyomán a háztartásokkal és a pénzügyi szektoron kívüli vállalatokkal szembeni banki követeléseknek immár alig a harmada devizakövetelés, jóllehet még 2014 végén is a banki kinnlevőség-állomány több mint a fele volt devizában denominálva – áll az S&P elemzésében, amelyet a bejelentéséhez fűzött.

Az S&P szerint a magánszektorbeli devizaalapú hitelállomány e visszaszorulása erősíti a monetáris politika kapacitását a reálgazdasági hitelellátás hozzáférhetőségének és a hitelek költségeinek befolyásolására jövőbeni külső sokkok esetén. Ez a monetáris eszköz a devizahitelezés széleskörű elterjedtsége miatt nem állt rendelkezésre a 2008 és 2014 közötti időszakban.

A hitelminősítő az osztályzatjavítás fő tényezői között említette azt is, hogy erőteljesek a magyar gazdaság versenyképességi mérőszámai. Az effektív reálárfolyam a 2007 végén mért szinthez képest február végéig csaknem 14 százalékkal gyengült, és egyre több jel van arra, hogy a bővülő magyar exportszektor hozzáadottérték-termelő képessége is javult.

Az S&P várakozása szerint a kormány az idén “közel jár majd” a 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitcél teljesítéséhez.

A cég előrejelzése szerint 2018-ig a kormány 70 százalékot valamivel meghaladó szintre csökkenti a “még mindig magas” bruttó államadósság-rátát, bár ezt a prognózist kockázatok terhelik.

Az S&P felminősítése megerősíti, hogy Magyarország jó úton halad; a következő hónapokban a gazdaság teljesítménye alapján várható, hogy a hitelminősítők pozitív kilátásról, illetve további felminősítésről döntenek, így befektetési ajánlást kaphat Magyarország – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) péntek este, miután az S&P egy fokozattal “BB plusz”-ra emelte a magyar államadós-besorolást.

A felminősítés megerősíti azt, hogy Magyarország jó úton halad, a pénzügyi stabilitás javulása és az államadósság csökkentése következtében kedvezőbb az ország megítélése, ezáltal még több beruházás érkezhet – áll a tárca közleményében.

Kiemelték, hogy a jobb minősítés alacsonyabb hozamokat is eredményez, az államadósság finanszírozása ezért olcsóbbá válik, amely mérsékli a költségvetés kamatterhét, az adófizetők befizetéseiből ezáltal több jut a költségvetés más területeire.
Nem volt meglepetés
Az elemzők szerint nem volt nagy meglepetés, hogy az S&P javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását, de nem teljesen várt pozitív fejleménynek tartják, hogy a kilátás javítása nélkül emelte a besorolást egy fokozattal “BB plusz”-ra az eddigi “BB”-ről.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint minden abba az irányba mutatott, hogy javulni fog az S&P véleménye is. Úgy vélekedett, az év vége előtt mind a három nagy hitelminősítő intézetnél bekövetkezhet a befektetési kategóriába történő felminősítés.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője megjegyezte: a felminősítés még nem elég ahhoz, hogy érdemben változzon valami, ehhez az volna szükséges, hogy a háromból két hitelminősítő eggyel felminősítse az országot. Ez bekövetkezhet, hiszen javul az egyenleg, csökken a külső sérülékenység, van növekedés – mondta Németh Dávid.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: a felminősítés pozitív meglepetés, mivel a hazai piacok csupán a kilátások pozitív javítását várták, ugyanakkor teljesen indokolt, mivel a hazai gazdaság folyamatai nem igazán magyarázzák azt, hogy a hitelminősítő intézetek az úgynevezett bóvli kategóriában tartják Magyarország adósság besorolását.

A forintot kissé erősítette a Standard & Poor’s lépése, az euró árfolyama péntek reggel hétkor 303,40 forint, 16 órakor 304,65 forint, este fél 8-kor 303,22 forint volt.

Olcsóbb lesz az államadósság finanszírozása
A parlamenti pártok közül a Fidesz reagált a felminősítésre, közleményük szerint Magyarország erősödik, és ezt egyre többen ismerik el, az ország egyre több területen teljesít a legjobbak között.

Távlatilag nézve már most is olcsóbb az államadósság finanszírozása a korábbinál, de a felminősítés után várható hozamcsökkenéssel, másokkal összehasonlítva is javul a helyzet – mondta Orbán Gábor, az NGM adó- és pénzügyekért felelős államtitkára az M1 esti Híradójában. Szerinte egy önmagát erősítő spirál indult el, amely az alacsony hozammal növeli az ország pénzügyi stabilitását.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis egyik utolsó filmje: Távfelügyelő (Wire Room) – videó

Bruce Willis egyik utolsó filmje (2022), izgalmas, fordulatokban gazdag thriller..   Teljes film magyarul: Távfelügyelő (Wire Room) Kellemes szórakozást a filmhez! Még több...

A napenergia előnyei – a szolárzuhany mindenki számára gazdaságos megoldás

Sokba kerül a meleg vizes zuhanyzás? Attól függ! Ugyanis létezik olyan energiabarát megoldás, ami nyáron a napban rejlő...

Egy órán keresztül próbálták újraéleszteni azt a taxisofőrt, aki vezetés közben kapott infarktust a Keleti pályaudvarnál…

Ismerősök és ismeretlenek is hősnek tartják Istvánt - írja a ripost.hu Katonák és rendőrök árasztották el a Keleti pályaudvar környékét –...

Mutatjuk, mik lesznek 2023 szextrendjei (18+)

Ahogy az élet minden egyéb területén, úgy szex téren is jönnek-mennek a trendek. De vajon mik jellemzik 2023-at,...