15.5 C
Budapest
2022. május. 17. kedd

Fellélegezhet a világ: Oroszország bejelentette, visszavonja hadseregét az ukrán határról

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Lezárult a hadgyakorlat az ukrán határ mentén, ezért Oroszország visszavonja a csapatait a határmenti régióból és a Krímből – jelentette be Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter.

Az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű orosz katona és hadianyag vonult fel az ukrán határra; a csapatmozgások miatt támadástól kezdett el tartani az ukrán kormány és a NATO tisztségviselői is. Az egyik legfőbb kifogásuk az volt, hogy Oroszország nem jelentett be semmilyen hadgyakorlatot és úgy végzett ilyen manővereket. Szergej Sojgu védelmi miniszter friss közleményében azt állítja, hogy a hatalmas összfegyvernemi gyakorlatot azért nem jelentették be előre a nemzetközi közösség számára, mert az Oroszország hirtelen támadásra adott reakcióját volt hivatott ellenőrizni. A gyakorlatot most lefújták.

Úgy gondolom, hogy a váratlan ellenőrzés céljait sikerült teljességgel elérnünk. A csapatok bebizonyították, hogy képesek az ország védelmét megbízhatóan biztosítani. Ezzel összefüggésben elrendeltem a déli és a nyugati katonai körzetben zajló ellenőrző műveletek befejezését

– fogalmazott Szergej Sojgu védelmi miniszter egy sajtóközleményben a Euronews idézete szerint.

A védelmi miniszter elrendelte, hogy a vezérkar, valamint a katonai körzetek és a légideszant egységek parancsnokai tervezzék meg és április 23-tól kezdjék meg a csapatok visszavonását állandó állomáshelyükre, valamint készítsenek részletes elemzést a harckészültség meglepetésszerű ellenőrzésének eredményeiről. Az érintett egységeknek május 1-ig kell visszatérniük bázisaikra. Sojgu arról nem beszélt, hogy pontosan mekkora állományt csoportosítottak a határ menti régióba és arra sem tért ki, hogy minden egyes alakulat, melyet oda vezényeltek, most visszatér-e eredeti támaszpontjára.

Külföldi tisztségviselők arról számoltak be, hogy 50-150 ezer katonát vezényelt Oroszország a határ menti régióba.

Pattanásig feszült a helyzet

A polgárháború sújtotta Kelet-Ukrajnában márciusban kezdett ismét hevülni a konfliktushelyzet, amikor több hónapos tűzszünet után újabb fegyveres összecsapások történtek a szakadár Donyec és Luhanszk régióban. Ezzel párhuzamosan pedig Oroszország, amely az elmúlt években támogatta a szakadárok tevékenységét, jelentősen megerősítette katonai erejét az orosz-ukrán határ mentén.

A nemzetközi közvélemény – élen a NATO országaival – az oroszok csapatmozgásait a térségben Ukrajna területi integritásának fenyegetéseként értékelte, és a nyugati vezetők többször követelték Oroszországtól, hogy azonnali hatállyal vonja ki a haderejét a térségből. Tod Wolters tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka a napokban úgy fogalmazott, hogy reális kockázata van annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát a következő hetekben.

**********************

Az orosz vezetés a csapatmozgásokat hadgyakorlatokkal magyarázta, a Kreml pedig hangsúlyozta, hogy Oroszország nem fenyeget senkit.

****************************

A helyzet odáig fokozódott, hogy Oroszország októberig lezárta a Fekete-tenger egy részét a Kercsi-szoros felé a külföldi hajók előtt hadgyakorlatokra hivatkozva. Ukrajna pedig Patriot rakétavédelmi rendszereket kért Amerikától és atomfegyverek beszerzésének lehetőségét is pedzegetni kezdte arra az esetre, ha a nyugati országok nem adnak katonai támogatást a védekezéshez.

Nagyszabású gyakorlat volt

A hadgyakorlat egyébként igen nagyszabású volt, a több tízezer gyalogos mellett több tucat hadihajó és több száz harci repülő is részt vett rajta. Emellett az oroszok jelentős mennyiségű harckocsit, páncélozott szállító harcjárművet és löveget vonultattak fel a határ mentén.

A NATO és az Egyesült Államok véleménye szerint ez volt az orosz haderő legjelentősebb akciója a Krím-félsziget 2014-ben történet annexiója óta.

Egy részletesebb nyugati jelentés szerint a gyakorlat során 107 ezer orosz katona, 1300 tank, 3700 drón, 1300 tüzérségi eszköz és 380 rakéta-sorozatvető vonult fel a térségben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éppen tegnap kérte meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy üljenek le és egyeztessenek arról, hogy lehetne visszaállítani a tűzszüneti állapotot Kelet-Ukrajnában, ahol „több millió életet” veszélyeztet szerinte a kialakult diplomáciai feszültség és a krízishelyzet során Joe Biden elnök is egy találkozó lehetőségéről egyeztetett Putyin elnökkel. Az egyelőre nem világos, hogy megvalósul-e a közeljövőben bármelyik találkozó.

Címlapkép forrása: Sean Gallup/Getty Images

portfolio

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Még előtte állt az egész élet: barátja szeme láttára zuhant a mélybe a 23 éves lány

Barátja szeme láttára vesztette életét egy fiatal nő. Még előtte állt volna az egész élete. A Romániából származó Nane-losana Bodea május...

Az a helyzet, hogy megöregedtél, kisanyám

Azt hitted, hogy nem fog megtörténni, ugye? Azt hitted, hogy megúszod, mert veled és a testeddel ilyesmi nem...

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleménye szerint az Azovsztal acélgyárban állomásozó egységek vezetői parancsot kaptak embereik életének megmentésére.

Elhagyták az ukránok az Azovsztal acélgyárat.. Hétfőn több száz embert evakuáltak az acélműből: ez volt utolsó menedékhely a városban,...

Hatalmas nemzeti lobogó ékesíti a megújuló Citadellát

Nem egészen három hónap alatt valósította meg a ZÁÉV a grandiózus lobogót és annak tartozékait. A ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market...