1.1 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Félelmetes! Egy perc alatt törik fel a Facebook jelszavadat! Így védekezz!

Dátum:

Megosztás:

E-mail fiók, Fa­ce­book profil, bank­kár­tya: el­ké­pesztő mennyi­ségű PIN-kódot és jel­szót kell meg­je­gyez­ned. Hogy ne so­kallj be, talán te is igyek­szel könnyen meg­je­gyez­hető kó­do­kat ki­ta­lálni. Csak­hogy ezek leg­többje ját­szi könnyed­ség­gel fel­old­ható. Most meg­mu­tat­juk neked, mi­lyen egy iga­zán erős azo­no­sító. Védd az ada­ta­i­dat!

Ma már nincs olyan ember, akinek ne kellene legalább egy jelszót megjegyeznie, jellemzően azonban inkább több szükséges a mindennapi élethez. Ezért sokan inkább könnyen fejben tartható belépőkódokat használnak. Ez részben praktikus, másrészt viszont igen veszélyes.

A túl egyszerű kód könnyű préda!  Egy 10 karakteres kód feltörése kevesebb, mint egy perc alatt megoldható!

Félelmetes! Egy perc alatt törik fel a Facebook jelszavadat! Így védekezz!

(Fotó:Pinterest) (Fotó: 123RF)

Felejtsd el a születésnapokat!

Belegondoltál már abba, hogy az általad választott jelszót még hányan használják rajtad kívül? Hiszen több száz millió ember forgolódik egyazon közösségi oldalon. A legalapvetőbb hiba, amit elkövethetsz, hogy bejelentkezési kódként a születésnapod dátumát határozod meg– akármennyire is könnyen megjegyezhető, nem praktikus. Sajnos az előbbi logika mentén az adataidra kíváncsi csalók is ezzel a kombinációval próbálkoznak először.

Félelmetes! Egy perc alatt törik fel a Facebook jelszavadat! Így védekezz! 1

(Fotó:Pinterest)

Ugyanilyen rossz döntés a gyermeked nevét, születési dátumát, vagy a telefonszámodat alkalmazni kódként, jelszóként, profilvédőként.

Ha így teszel, a legszemélyesebb adataid kerülhetnek néhány perc leforgása alatt jogosulatlanok birtokába…

Biztonság mindenek felett!

Hihetetlen, de egy 10 karakterből álló jelszó nagyjából 1 millió kombinációra ad lehetőséget. Ez soknak tűnik ugyan, de a hackereknek meg sem kottyan! Könnyűszerrel törik fel a profilokat. Ha a megadott kódod 52 adatból áll, akkor a variációk száma már 19 milliárd!

Megdöbbentő, de az ilyen körülményesen megalkotott jelszó dekódolásához sem kell fél óránál több idő!

Ezek tudatában szánj időt a biztonságra! Ne idegesítő időhúzásnak tekintsd a jóváhagyási folyamat során folyton felugró és a jelszó megerősítését kérő kis ablakokat!

Aprócska tipp, hogy ne aggódj!

Ma már szerencsére ismeretes a legtöbb csalási technika, ezért a védekezés is hatékonyabbá vált.

Az, hogy mennyire biztonságos a fiókod, két adatból állapíthatod meg.

Fontos a jelszó hossza és persze a speciális karakterek száma. Mindenképpen olyan belépőt válassz, amiben a kis és nagybetűket, számokat, sőt a szimbólumokat is váltogatod.

Félelmetes! Egy perc alatt törik fel a Facebook jelszavadat! Így védekezz! 2

(Fotó:Pinterest)

Ha ezeket betartod, és ezen felül még legalább 8 karakterre növeled a bejelentkezési adathosszodat, a lehetséges variációk számát 7,2 quadtrillióra növeled. Ennek feltörése pedig már legalább két hónapnyi komoly munkát jelent a legagyafúrtabb adattolvajnak is. Hidd el, nem fog vele ennyit bajlódni, inkább könnyebb préda után néz!

Félelmetes! Egy perc alatt törik fel a Facebook jelszavadat! Így védekezz! 3

(Fotó:Pinterest)

Könnyen megjegyezhető, mégis véd!

A biztonságos kód nem titkos nyelven vagy bonyolult kombinációk révén készül. Most figyelj: emlékszel még az óvódás versikékre? Elevenítsd csak fel az egyiket, vagy vedd a legkönnyebben megjegyezhető rigmus első két sorát – ha eddig megvagy, jöhet a biztonságos kód megalkotása! Új jelszavad karaktereit a kiválasztott versike alapján válogasd össze. Például: legyen a kód alapja a szavak első betűiből összerakott mozaikszó.Azonban ez így még kevés, hogy biztonságban érezd magad.

 

Félelmetes! Egy perc alatt törik fel a Facebook jelszavadat! Így védekezz! 4

(Fotó:Pinterest)

Most nézz a billentyűzetedre! Láthatod, hogy ott egymáshoz formailag nagyon hasonló betű- és számkarakterek is szerepelnek. Az I majdnem olyan, mint az 1-es, míg az E a 3-asra, az A pedig a 4-esre hasonlít. Cserélj ki egy-egy ilyen betűt a kódodban a logikának megfelelő számra.

Feltörhetetlen kódod máris már kezd kialakulni!

Ezután a megmaradt karakterek közül néhányat véletlenszerűen válts át nagybetűre.

A jelszavad végére pedig biggyessz spontán módon egy 4 jegyű számsort. Vigyázz, ezt  se a születési dátumodból vedd!

Félelmetes! Egy perc alatt törik fel a Facebook jelszavadat! Így védekezz! 5

(Fotó:Pinterest)

Tény, hogy az ilyen biztonságos kód megalkotása jó pár percet igénybe vehet. Azonban a dekódolása sokkal több időbe telik! Tökéletes adatvédelem nem létezik a mai világban, de ha fejtörést okozol a hackereknek, elveszíthetik türelmüket, akár tovább is állhatnak.

Forrás: Ripost

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...