7.8 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeHírekÉletmódFélelmetes az egykor virágzó kis falú romja, amit fotóztak nem régen..

Félelmetes az egykor virágzó kis falú romja, amit fotóztak nem régen..

Lefotózták a Tisza-tóba merült falu maradványait, ahol 150 éve mintha megállt volna az idő

Ma is beszédtéma a helybeliek körében a Tisza-tavi régió egyik legszomorúbb története. A história Tiszahalászról, vagy ahogy a helyiek nevezik, Óhalászról szól.

A település már az Árpád korban is létezett. Nagy szerepet játszott az 1800-as években, hiszen a környező települések egyik leggazdagabb hallal ellátott területe volt. 

Máig fellelhetők az egykori falu maradványai a Tisza-tó Sarudi és Poroszlói medencéjének találkozásánál
Fotó: Kocsis László

1876. március 24-én a Tisza morotvájában lévő Tiszahalászt és mellette még 23 települést elöntött a Tisza, átszakadt a taskonyi védőgát, aminek következtében 1200 ház romba dőlt.

Fotó: Kocsis László

A Tisza tó közepén, a Tisza-tó Sarudi és Poroszlói medencéjének találkozásánál található egy patkó alakú sziget, ahol a falu maradványaira bukkanhatunk. Mindez látható egyik olvasónk, Kocsis László fotóin is, hiszen a képeken fellelhetők egy út nyomai és az egykori temető helye. A sziget a Tisza-tó egyik legmagasabb pontja, megközelítése csak csónakkal vagy kenuval lehetséges.

Az egykori falut körülölelő terület a mai óhalászi holtág. Ez valójában nem is holtág, hanem morotva, hiszen összekötettésben van az élő vízzel, de nincs vízcsere, és még a szél sem tud hullámokat verni, annyira szélvédett terület.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem