21 C
Budapest
2023. június. 4. vasárnap

Félelem, reszketés és pánik Németországban – Hétfőtől leáll az Északi Áramlat

Dátum:

Megosztás:

Berlin előtt izgalmas hetek állnak, hiszen július 11-én tíznapos karbantartás miatt leáll az Európába irányuló orosz gáz egyik legfontosabb vezetéke, az Északi Áramlat.

A helyzet élességét jól mutatja, hogy Németország és szövetségesei arra készülnek, hogy Oroszország végleg elzárja a gázvezetéket

– írja az Index.

Ha esetleg úgy alakul, hogy Oroszország nem indítja újra a karbantartást követően az Északi Áramlatot, akkor Olaf Scholz kormányának nagyon nagy problémával kell farkasszemet néznie. Valószínűleg soha nem látott intézkedéseket kell bevezetniük, és teljesen térdre kényszerülhet Európa gazdasági motorja. Ennek szinte biztosan és azonnal az lenne a következménye, hogy mély recesszióba kerülne Németország, ami az egész kontinensre kihatna.

„Hogy aggódunk? Igen, nagyon aggódunk” – mondta Christian Kullmann, az Evonik Industries AG német vegyipari óriásvállalat vezérigazgatója. Ez nem is csoda, hiszen Németország gázellátásának több mint egyharmada Oroszországtól függ, és rövid távon nincs alternatíva. A nemzetközi szakértők szerint a Kreml számára a mostani karbantartás lehetőséget ad arra, hogy a szankciók és az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás miatt kárt okozzon Németországnak és így Európának is.

MOSZKVA EDDIG EGYÉBKÉNT KÖVETKEZETESEN TAGADTA, HOGY FEGYVERKÉNT HASZNÁLNÁ AZ ENERGIÁT, ÉS ÉVTIZEDEKIG STABIL ENERGIASZÁLLÍTÓ VOLT.

A német kormánynak viszont jelenleg nincs rálátása Oroszország terveire, és egyre nehezebben megy a kommunikáció a Gazprommal. Így a német kormány igyekezett fokozatosan felkészíteni a 80 milliós országot az előttük álló időszakra. Scholz az 1960-as és ’70-es évek inflációs hullámához hasonlította a helyzetet, és figyelmeztetett, hogy ennek nem lesz egyhamar vége. Robert Habeck gazdasági miniszter a legutóbbi pénzügyi válság képeit idézte fel.

Már most jelentős intézkedéseket vezettek be 

A felhasznált energia csökkentése Németországban már most érezhető: Münchenben csökkentették a nyilvános uszodák hőmérsékletét, Köln lekapcsolta az utcai lámpákat, Hamburg pedig azt tervezi, hogy a meleg vizet csak a nap bizonyos időszakaiban teszi elérhetővé. Berlinben a parlamenti irodákban nem használják a megszokott módon a légkondicionáló berendezéseket.

A riasztási fokozatot már a második legmagasabb szintre léptették, miután a Gazprom 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlaton érkező mennyiséget. A német kormánynak ezzel hatásköre lett a gáz adagolására. Németország legnagyobb oroszgáz-vásárlója és a helyi közműszolgáltatók egyik legfontosabb beszállítója pedig bejelentette, hogy pénzhiányban szenved. Az energiaválság leküzdése érdekében Németország a környezetvédelmi kötelezettségvállalásoktól is visszalép: visszakapcsolta a szénerőműveket.

NÉMETORSZÁG CÉLJA, HOGY NOVEMBERRE LEGALÁBB 90 SZÁZALÉKOS SZINTEN ÁLLJANAK A GÁZTÁROLÓK. A JELENLEGI SZINT KÖRÜLBELÜL 63 SZÁZALÉKOS

 

– a Bloomberg számítása szerint.

Összeomlástól tart a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége

A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) súlyos gazdasági következményekre figyelmeztet az orosz gázszállítások teljes kiesése esetére.

Peter Adrian elnök a dpa hírügynökségnek elmondta, a DIHK nem zárja ki, hogy ilyen esetben a téli hónapokban akár két számjegyű százalékos gazdasági teljesítménycsökkenés is bekövetkezhet.

„Néhány hónapon belül összeomolhat a gázellátásunk (…) Sajnos azzal a forgatókönyvvel is kell számolnunk, hogy a karbantartási leállás után, július 21-étől egy ideig nem érkezik gáz az Északi Áramlat 1-en. Ez katasztrófa lenne.” A tervezett németországi cseppfolyósítottföldgáz-terminálok (LNG-terminálok) csak a télre lesznek üzemképesek – hívta fel a figyelmet.

Gáz nélkül sok vállalatnak le kellene állítania a termelést, és akkor „olyan gazdasági visszaesést fogunk látni, ami nagyon különbözik attól, amit a pénzügyi válság idején tapasztaltunk” – fogalmazott a DIHK elnöke.

Jön a recesszió?

Ha az Északi Áramlat teljesen nem is áll le a karbantartást követően, a német gazdaság már így is elég nagy bajban van. Az ING becslése szerint az eurózóna recesszióba fog zuhanni, függetlenül Oroszország következő energiaügyi lépéseitől. Ezt Nagy Márton magyar gazdaságfejlesztési miniszter is megjósolta.

via

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hazánkba is megérkeztek a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motorosklub tagjai

Az Egyesült Államok a társaságot bűnözők bandájaként tartja számon. A világ minden tájáról jönnek a tagok, akik hazánktól...

Videón az M1-esen át menekülő őz, amely egy tatabányai kertben talált menedéket

Őzet találtak egy családi ház kertjében Tatabányán pénteken. Az állat kilométerekről, az M1-es autópályán át kóborolhatott el idáig. Az M1-es...

Sorsfordító kijelentést tett Volodimir Zelenszkij

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte az ukrán...

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A...