Hirmagazin.eu
Főoldal » Fekete esernyővel tüntettek a pedagógusok a parlamentnél
Belföldi hírek

Fekete esernyővel tüntettek a pedagógusok a parlamentnél

A Pedagógusok Szakszervezete hívta utcára az oktatásban dolgozókat és az oktatás ügyéért aggódókat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben tudatta: készek tárgyalni.

“A gyermekek jövője érdekében” mottóval hirdetette meg a demonstrációt a Pedagógusok Szakszervezete, a tüntetéshez más oktatási szakszervezetek is csatlakoztak. A Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt összegyűlt tüntetők a többi között követelték a pedagógusok béremelését, a tanárok, oktatók óraszámának, munkaterheinek csökkentését, a pályakezdő pedagógusok támogatását, a hatéves gyermekek kötelező beiskolázásáról szóló szabályozás visszavonását, illetve a szakképzési törvény visszavonását.

A Kossuth téri demonstráció előtt a szervezők átadták a követeléseit tartalmazó petíciót az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselőjének. A dokumentumot az Emmi részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, az ITM képviseletében pedig Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár vette át.

A petíciókban követelnek

  • 30 százalékos béremelést 2020. január elsejétől
  • az óraszámok folyamatos csökkentését
  • hogy 2021-től érje el a költségvetési kiadások beruházási keretének 5 százalékát a köznevelési beruházások aránya.
  • új szakképzési törvényjavaslat elkészítését

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a demonstráción elmondott beszédében hangsúlyozta:

ha a kormány nem teljesíti a követeléseiket, januárban országos pedagógussztrájkot tartanak.

A szakszervezeti vezető elmondta: hónapokig küzdöttek, mert bíztak abban, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalásaik eredményre vezetnek. Ám, a sikertelenség ellenére sem adhatják fel, mert a gyermekek, vagyis a nemzet jövője a tét – fűzte hozzá.

Budapest, 2019. november 30.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos pedagógusdemonstrációjának résztvevői vonulnak Budapesten, az Akadémia utcában, a Kossuth tér felé 2019. november 30-án.
MTI/Mónus Márton
Budapest, 2019. november 30. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos pedagógusdemonstrációjának résztvevői vonulnak Budapesten, az Akadémia utcában, a Kossuth tér felé MTI/Mónus Márton

Arról beszélt, hogy , éppen a megalázóan alacsony pedagógusbérek miatt hagyják el sokan a pályát, és ez az oka az egyre inkább feszítő pedagógushiánynak is. A tanárok munkaterheinek jellemzésére elmondta, ma egy pedagógus 40 óra helyett átlagosan 56 órát dolgozik “gyalázatosan alacsony bérért”. Hozzátette: azt is követelik, hogy a kormány tartsa be a törvényi kötelezettségét, egyeztessen a szakszervezetekkel. Ne fordulhasson elő, hogy a kormány társadalmi egyeztetés, szakmai párbeszéd nélkül nyújt be törvénytervezeteket – mondta Szabó Zsuzsa.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke további akciókat helyezett kilátásba, amennyiben a kormányzat nem teljesíti a követeléseiket. Többet azonban erről nem mondott.

Valeryia Desaphine, az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség (ETUCE) képviselője a demonstráción azt hangoztatta: szolidárisak a magyarországi tanárokkal és támogatják követeléseiket. Úgy vélekedett, hogy az oktatásügyre Európa-szerte óriási nyomás nehezedik. Ezért a pedagógus szakszervezetek a többi között az idén Horvátországban, Csehországban, Lettországban, Litvániában, Hollandiában és az Egyesült Királyságban is demonstráción követelték a szociális párbeszéd tiszteletben tartását, a jobb béreket és munkakörülményeket, illetve az ágazat nagyobb mértékű finanszírozását. Az ETUCE felszólítja a magyar kormányt, hogy adja meg az oktatásnak a szükséges figyelmet, hiszen az ott dolgozók alakítják társadalmaink jövőjét – mondta a szónok.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ)elnöke emlékeztetett rá: egy éve fogtak össze és tiltakoztak a magyar érdekvédelmi szervezetek a “rabszolgatörvény” ellen, amelynek eredményeként a munkahelyek többségében nem alkalmazzák a jogszabályt – fűzte hozzá. Ez a típusú összefogás eredményezheti a pedagógusok követeléseinek teljesülését is, ezért szolidárisak a tanárokkal, és ha sztrájkra kerül a sor, számíthatnak rájuk – jelezte.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának vezetője azt mondta: az ország legnagyobb szakszervezeti szövetségének tagjai kiállnak a PSZ követelései mellett, illetve támogatják azokat az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságot alkotó szervezetek is.

A demonstrálók kinyitott fekete esernyőkkel tiltakoztak az ágazat helyzete ellen.

Az Emmi kész tárgyalni

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még a demonstráció előtt közleményében azt írta, hogy a kormány megbecsüli a pedagógusokat és kész megvizsgálni további bérigényeiket. A tárca azt hangsúlyozza, hogy a pedagógusok voltak az elsők, akik számára életpályaprogram és átfogó béremelési program indult.
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ott is beavatkozna az Európai Unió, ahol nincs joga

Géza

Autóba zárva tartja kutyáját a kánikulában egy nő – videó

Edit

Így készül a katasztrófavédelem az ünnepi rendezvényekre

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....