9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Fegyvereket, terroristákat és terrorizmust hoz a migráció Európába – itt vannak a nemzetbiztonsági jelentés részletei!

Dátum:

Megosztás:

Feloldották a titkosítás alól a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről szóló nemzetbiztonsági jelentést – rögzíti a Magyar Nemzet.

A portál szerint a beszámolóból kiderül, hogy a Magyarországon áthaladó balkáni migrációs útvonal felügyeletét terrorista csoportok vehetik át, ami számottevő kockázatot jelent. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a migrációs nyomás növekedése és az Izrael-Hamász háború miatt európai célpontok vonatkozásában egyre több lehetséges terrortámadásra utaló információ keletkezik.

  • A magyar védvonal három eleme – vagyis a jogszabályok, a határzár, illetve az egyenruhás állomány – folyamatosan növekvő nyomásnak van kitéve.
  • Ezt a tendenciát tükrözi a mélységben visszafordítottak számának növekedése.
  • A külpolitikai vetülete a folyamatnak, hogy a migráció – az Unió tagállamaiban – központi elemévé válik a választásoknak.
  • Belbiztonsági szempontból fokozott kockázatot jelent, hogy az Izrael-Hamász háború következményeként a migrációs nyomással arányosan megnőtt a terrorkockázat is.
  • Az illegális migráció útvonalait, beleértve a Magyarországon áthaladó nyugat-balkánit, terrorista hálózatok használhatják fel.
  • A Hamász vezetőjének 2023. október 10-i terrorcselekmények elkövetésére felszólító nyilatkozatához az Iszlám Állam és az Al-Kaida is csatlakozott. Európai célpontok vonatkozásában egyre több terrortámadásra utaló információ keletkezik. A kockázat az arab és a palesztin diaszpóra méretével arányos.
  • A Szerbiában működő afganisztáni, embercsempészetre szakosodott csoportok között fokozódik a konkurenciaharc és az úgynevezett erőszakkészség is. Az egyes csoportokban felbukkanó személyek rokoni kapcsolatban állnak az afganisztáni tálib kormányzat, valamint annak az egyik frakciójaként működő, terrorszervezetként nyilvántartott Haqqani-csoport tagjaival.
  • A tálib titkosszolgálat közvetlen irányítása alá helyezte a Vajdaság területén működő afganisztáni embercsempészcsoportokat.

A portál emlékeztet, hogy Kocsis Máté kezdeményezésére feloldották a titkosítás alól a migráció és a terrorizmus kapcsolatáról szóló titkosszolgálati jelentést. A Fidesz frakcióvezetője, a nemzetbiztonsági bizottság tagja a lépést azzal indokolta, hogy nem szeretnék, ha ez a vita a szőnyeg alá lenne söpörve, „ez nem állhat meg a titkosított jelentések szintjén, mindenkinek tudnia kell Európa legégetőbb problémáiról.” Szerinte a jövő évi európai parlamenti választások meghatározó vitája lesz Brüsszel elhibázott, rossz migrációs politikája. Hangsúlyozta, hogy

MINDEN EGYES TERRORCSELEKMÉNYÉRT A BRÜSSZELI POLITIKA A FELELŐS, A MIGRÁNSÚTVONALAK UGYANIS NEMCSAK A TERRORISTÁKAT, HANEM A FEGYVEREIKET IS HOZZÁK, AMI ELLEN ERŐVEL KELL FELLÉPNI.

Csak a megfelelő időre várnak

A most nyilvánosságra hozott jelentés egyebek mellett rögzíti, hogy a szerbiai befogadóközpontokba naponta 30-50 migráns érkezik Bulgária és Macedónia felől. Nagyságrendekkel többen jönnek ugyanakkor, akik nem regisztrálnak, ők egyenesen a magyar vagy a boszniai határ felé veszik az irányt. Csak a szabadkai Makkhetes erdő térségében több ezer olyan migráns tartózkodhat, akik csupán a megfelelő pillanatra várnak, hogy továbbindulhassanak.

A jelentésből kiderül az is, hogy az embercsempész csoportok a feltűnésmentes, gyors utaztatásban érdekeltek. Illegális tevékenységük pedig olyannyira összetetté vált, hogy még a lakásokban, illetve a motelekben történő elszállásolást is megoldják.

A FOKOZOTT SZERB HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEK ÉS RAZZIÁK TOVÁBBRA SEM KÉPESEK MEGAKADÁLYOZNI SEM A BŰNBANDÁK ERŐSZAKOS JELENLÉTÉT, SEM AZ ILLEGÁLIS MIGRÁNSOK ÁTJUTÁSÁT MAGYARORSZÁGRA. A GYAKORI RENDŐRSÉGI AKCIÓK KÖVETKEZTÉBEN AZ EMBERCSEMPÉSZEK MEGEMELTÉK TARIFÁIKAT, CSAK AZ ILLEGÁLIS HATÁRÁTLÉPÉSÉRT, SZÁLLÍTÁSI KÖLTSÉGEK NÉLKÜL, EZER EURÓT IS ELKÉRNEK.

FORRÁS: MAGYAR NEMZET

Terroristák tádzsik útlevéllel

A jelentés külön részben tárgyalja Tádzsikisztán és Afganisztán viszonyát, geopolitikai helyzetét. Kockázatot jelent ugyanis, hogy az Afganisztánban tömegesen élő tádzsikok határokon átnyúló kapcsolataikat kihasználva könnyen jutnak tádzsik útlevélhez. Ez azért fontos, mert a Független Államok Közössége térségén belül így már külön engedély nélkül utazhatnak. Moszkvai átszállással – mindenféle rizikó nélkül – egy-két nap alatt Belgrádba érkezhetnek.

EZZEL A MÓDSZERREL AZ ISZLÁM ÁLLAM, AZ AL-KAIDA, VAGY MÁS TÁLIB SZÉLSŐSÉGES SZERVEZETEK TAGJAI ÉSZREVÉTLENÜL JUTHATNAK AZ EURÓPAI UNIÓ TERÜLETÉRE.

Másik fontos megállapítás, hogy a török illegális migránsok száma folyamatosan emelkedik. Jellemzően a jó anyagi háttérrel rendelkező törökök (kurdok) azok, akik rászánják magukat az utazásra.

A TÖRÖK MIGRÁNSOK SZERBIÁBA LEGÁLISAN, REPÜLŐGÉPPEL ÉRKEZNEK, MAJD BELGRÁDBÓL, ELSŐSORBAN GRÚZ EMBERCSEMPÉSZEKKEL FOLYTATJÁK ÚTJUKAT NYUGAT-EURÓPA IRÁNYÁBA.

A tádzsik helyzethez hasonló biztonsági kockázatot jelent, hogy az egyre növekvő számú törökországi menekültek közé különböző török ajkú szélsőségesek – törökök, kurdok, illetve azeri, dagesztáni és más kaukázusi területről származók – vegyülhetnek, akik a szerb-török könnyített beutazással élve eljutnak a déli magyar határ térségébe, ahonnan megpróbálnak Magyarországon keresztül az Unió más tagállamaiba utazni.

Otthonról hozott magatartásforma

A jelentősen emelkedő haszon vezetett oda, hogy a szerb-magyar határnál működő embercsempészcsoportok között megkezdődtek a piac újraosztásáért folyó harcok, küzdelmek.Az összetűzések résztvevői között radikális csoportok jelentek meg. Mint az összegzés rámutat, ebben a helyzetben

KIEMELT KOCKÁZATOT JELENT EGY OLYAN BŰNÖZŐI KÖR MEGJELENÉSE, AMELYNEK TAGJAI GÁTLÁSTALANOK, ÉS NYÍLTAN VÁLLALJÁK AZ ERŐSZAKOT. A SZÓBAN FORGÓ CSOPORTOK OLYAN MAGATARTÁSFORMÁT HOZTAK OTTHONRÓL MAGUKKAL, AMELY SZERINT AZ ELLENSÉGES KATONA MEGTÁMADÁSA ÉS LEGYŐZÉSE DICSŐSÉGET JELENT.

TikTok-videó

A jelentés két afganisztáni csoport küzdelmét emeli ki, a nemzetbiztonsági tájékoztató szerint a 313 és a 40-059 megnevezésű embercsempész kör közötti területharc következményeinek tudhatók be a vajdasági fegyveres összetűzések.

A 40-059-cel összefüggésben a dokumentum megemlíti, a csoport TikTokon már nem ügyfeleket toboroz, videói a stílusjegyek alapján az Iszlám Állam és az Al-Kaida által korábban közzétett képanyagokra hasonlítanak. A videókban főként saját harci erényeiket mutatják be.

AZONOSÍTÁSUKAT NEHEZÍTI, HOGY TULAJDONKÉPPEN MOBIL HADISZÁLLÁSSAL RENDELKEZNEK AZ ERDŐSÉGEKBEN, DE PROBLÉMA AZ IS, HOGY MAGUK A SZERB RENDŐRÖK SEM MENNEK BE A FELSÉGTERÜLETÜKRE.

A közelmúltban először fordult elő, hogy ezek a csoportok a szerb rendőrök ellen fordították fegyvereiket. Az úgynevezett erőszakkészség már a határon is átível, hiszen a csempészek, az utaztatók már magyar határvadászokra is céloztak, ám személyi sérülés nem történt.

EMELLETT SZINTE MÁR MINDENNAPOSNAK MONDHATÓ A RENDSZERES VERBÁLIS FENYEGETŐZÉS, ÉS AZ, HOGY FEGYVERT FOGNAK A HATÁRVADÁSZOKRA.  

Fecebook-videó

Közel-keleti terrorszervezetek is érdeklődnek

Aggodalomra ad okot, amely szerint a tálibok nem csak a finanszírozási, hanem az operatív szervezési oldalról is kontroll alá helyezték az embercsempész tevékenységet – kiemelten a szerb-magyar határtérségben. Céljuk szerint az afgán hátterű csoportok közötti belső vitákat lezárják, a pénzügyi források küldésének ellenőrzését pedig teljes egészében átveszik – azaz a tálib kormányzat az embercsempészetből származó hatalmas jövedelmet saját bevételként használja, akár a terrorfinanszírozásba is forgathatja. Továbbá ebből biztosítják a helyi hatóságok lefizetését, illetve a fegyverek helyi beszerzésének finanszírozását

– olvasható a nemzetbiztonsági tájékoztatóban. A jelentés megemlíti, hogy olyan információk is keletkeztek, amelyek szerint

KÖZEL-KELETI TERRORSZERVEZETEK RÉSZÉRŐL UGYANCSAK FELMERÜLT AZ IGÉNY A TELJES EMBERCSEMPÉSZHÁLÓZAT ÁTVÉTELÉRE A BALKÁNI RÉGIÓBAN.

Megrohamozzák a magyar határt

A beszámolóban fontos bűnügyi adatok is olvashatók. Eszerint a szerb-magyar határszakaszon keresztül éjszakánként 1000-1200 illegális határsértést detektáltak az ideiglenes biztonsági határzárnál. A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint augusztusban előfordult olyan eset, amikor

A HATÁRZÁR EGYETLEN PONTJÁN, EGY ÓRÁN BELÜL 293 ILLEGÁLIS ÁTJUTÓT ÉSZLELTEK.

FORRÁS: ORFK

A rendőrség közölte, hogy a 40. héten ismét rekordot döntött a feltartóztatott, majd visszakísért migránsok száma, amely ebben az időszakban 5606 volt. A megakadályozott tiltott határátlépések mennyisége ugyanakkor ezzel egyidejűleg konstansnak mondható, az érintettek száma továbbra is 2500-3000 körül mozog.

A Szerbiával határos két magyar vármegye közül a Csongrád-Csanádban regisztráltak jelentősebb illegális migrációs mozgásokat és az ahhoz köthető kerítésrongálásokat. Ezt jelzi az is, hogy míg Csongrád-Csanád vármegyében 169 bűntetőeljárás indult, addig Bács-Kiskunban 79.

A szerb belügyminisztérium által közreadott felvételen szerb rendőrök elvezetnek egy őrizetbe vett migráns férfit a magyar határnál levő Horgosnál 2023. október 29-én.FORRÁS: MTI/AP/SZERB BELÜGYMINISZTÉRIUM/-

Közel négyezerszer javították a határzárat

A beszámoló az ideiglenes biztonsági határzár állapotát is taglalja. A 175 kilométer hosszúságú kerítést folyamatosan rongálják, a határzár rendszere támadhatóvá vált.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint Bács-Kiskun vármegye esetében átlagosan naponta kétszer, Csongrád-Csanád vármegye határszakaszán kilencszer rongálják meg a kerítést. Beszédes adat az is, hogy az elmúlt évben Bács-Kiskunban 549, Csongrád-Csanádban 3357 alkalommal végeztetett javítási munkálatokat a BV Holding Kft. Rongálás legtöbbször az Ásotthalom és Röszke közötti területen történik.

A fegyveres védekezés veszélyei

A nemzetbiztonsági beszámolóban olvasható értékelésben egyebek mellett az áll, hogy a nemzetközi és állami migrációs politikák gyakori változása során megmutatkozó gyenge pontokat a bűnszervezetek azonnal azonosítják, és szisztematikusan kihasználják. Hozzátéve, hogy az EU jelenlegi migrációs paktuma alapjaiban változtatná meg a kialakult magyar védekezési gyakorlatot.

Facebook-videó

Magyarország tranzit jellege nem változott meg, elsősorban azért, mert a hazánk nem rendelkezik a migránsok befogadására alkalmas elkülönült, nagyobb diaszpórával. Ilyen közösségek a német nyelvterületen találhatók. Rövid távon Magyarországot nem fenyegeti zárt társadalmi csoportok kialakulásának veszélye, azonban hosszabb távon számolni kell azzal, hogy a célországok telítődése miatt ez a helyzet változhat

– tartalmazza a jelentés. A nemzetbiztonsági tájékoztató végezetül megemlíti, hogy

AZ ERŐSZAK FOKOZÓDIK A HATÁRTÉRSÉGBEN, AMELY PRÓBÁRA TESZI AZ OTT SZOLGÁLATOT TELJESÍTŐ ÁLLOMÁNYT.

A dokumentum kitér rá, hogy az állam erőszak monopóliumát alkalmazva ugyan választ lehetne adni a kihívásokra, de arra valószínűleg az embercsempészek és a migránsok is erőszakkal reagálnának. Ez pedig napi szinten jelentene életveszélyes helyzetet a hivatásos állományra és a migránsokra nézve is.

A címlapi / social media kép korábbi felvétel, Horgoson készült, a szerb határ közelében.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...

Szellemvárosként pusztul Hajmáskér egykori csodája

Hajmáskér arculatának bő egy évszázada meghatározó eleme egy impozáns épülettömb. A hajdani tüzérségi laktanya kastélyszerű parancsnoki épülete és...