7.1 C
Budapest
2022. december. 5. hétfő

FAO a klímacsúcson: az agroökológia révén érhetjük el a klímaváltozás megállítását célzó vállalásainkat

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Miniszteri szintű kerekasztal-beszélgetés a bonni COP23 klímacsúcson, a FAO, Magyarország, Franciaország és partnereik szervezésében.

Kép: FAO

Bonn, 2017. november 16. – Egy fenntartható és átfogó mezőgazdasági megközelítést népszerűsít az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Magyarországgal közösen a héten Bonnban zajló klímacsúcson.

A Franciaországgal és a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutató Intézettel (IFPRI) együtt szervezet kerekasztal-beszélgetésen az agroökológia került a középpontba – egy módszer, amely révén elegendő élelmiszert termelhetünk a föld növekvő lakosságának, miközben természeti erőforrásainkat kíméljük és a klímaváltozás jelentette kihívásra is reagálunk. A rendezvény az ENSZ éghajlat-változási keretegyezmény Felek Konferenciája (COP23) programjának része.

A mai kerekasztal folytatja a FAO figyelemfelhívó rendezvényeinek sorát, bemutatva, hogyan tud a mezőgazdaság az agroökológia révén alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz, válhat ellenállóbbá és termelékenyebbé, és egyúttal segíthet a párizsi klímaegyezmény vállalásait is teljesíteni.

Az agroökológia kifejezés alatt olyan ökológiai megközelítések alkalmazását értjük, amelyek a növények, állatok, az emberek és környezetük közti interakciókat optimalizálja, és érvényesíti a társadalmi szempontokat a fenntartható és igazságos élelmiszerellátó rendszerek kialakításáért. Röviden: ez egy ökoszisztéma-alapú, integrált és szektorközi megközelítés, amely révén a mezőgazdasági módszereket és politikákat fenntarthatóbb irányba terelhetjük.

Ebben a hangsúly a helyi megoldásokon és a helyi gazdaságon és kereskedelmen van, ami azzal, hogy biztos megélhetést kínál a gazdáknak egyben a mezőgazdaság megtartó erejét növeli.

Az agroökológia hatósugara azonban nem csak lokális, hanem globális.

„A mezőgazdaság átalakulása, amely a klímaváltozás ellen hat a különböző országokból indul majd el, és a FAO és a nemzetközi közösség feladata a fejlődő országok támogatása ebben,” mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO helyettes főigazgatója és Európáért és Közép-Ázsiáért felelős képviselője Bonnban.

„Ez nem kényszer, hanem inkább egy óriási lehetőség a fenntartható fejlődéshez,” mondta.

Hozzátette, 15 ország konkrétan említi az agroökológiát a párizsi klímaegyezményhez kapcsolódó nemzeti vállalásaiban, és számtalan másik alkalmaz agroökológiai megoldásokat ezekben.

Megnyitó beszédében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kitért arra, hogy az agroökológia a fenntarthatóság mindhárom dimenzióját (gazdasági, környezeti és társadalmi) lefedi, és így jól integrálható a globális fenntartható fejlődési célokba.

„A magyar kormány a természeti erőforrások védelmét és fenntartható használatát kiemelten kezeli,” mondta.

„A mezőgazdaság, állattenyésztés és erdészet választ kínálhat a klímaváltozás jelentette kihívásra,” mondta Stéphane Travert, mezőgazdaságért felelős francia miniszter. „Hosszú távon folytatnunk kell erőfeszítéseinket, és ebben a FAO segítsége nélkülözhetetlen. Fontos a további diskurzus ezekről a megoldásokról.”

A szakértő kerekasztal-beszélgetés a rendszerszintű gondolkodás fontosságát hangsúlyozta a fenntartható jövő eléréséhez, illetve szó volt az agroökológia és a biogazdálkodás kapcsolatáról, és az agroökológiáról a gyakorlatban a gazdálkodó és a helyi közösség szintjén. Ezt követően Lengyelország, Tunézia és Burkina Faso, illetve a házigazda Magyarország és Franciaország miniszterei beszéltek az agroökológia szerepéről és versenyelőnyéről.

Forrás és további információ

PLÁNTEK LEA
Kommunikációs és ENSZ kapcsolattartó
FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda
[email protected]

+36 1 461 2035

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Ma este Denzel Washingtontól a A védelmező (1), izgalmakban és fordulatokban gazdag, “lebilincselő” film – videó

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Meghan Markle megint babát vár?

Néhány napja jelent meg Harry herceg és Meghan Markle dokumentumfilmjének az előzetese, ami azonnal hatalamas visszhangot kapott. A drámai...

„Nem mehetek el előbb, mint a feleségem!” – ezért ölte meg Tibi bácsi Marikát, majd később önmagát

Döbbent csend ül a kis zalai falun, ahol vasárnap délután fedezték fel a rokonok a 73 éves Marika...

A streaming, illetve a YouTube szerepe a 2022-es futballbajnokság digitális világában

A streaming, illetve a YouTube szerepe a 2022-es futballbajnokság digitális világában A világbajnokság különösen nagy figyelmet kap a Közel-Keleten...