2.2 C
Budapest
2023. február. 5. vasárnap

„Fantasztikus hír” érkezett az ózonlyukról – videó

Dátum:

Megosztás:

Először 1985-ben figyeltek fel rá, majd jegyezték le a kutatók a riasztó észrevételt, hogy egy hatalmas lyuk keletkezett a környezetszennyezés miatt a Föld ózonrétegében.

Most a tudósok szerint jó esély van rá, hogy 43 éven belül ki lehet gyógyítani a bolygót az emberiséget és a világunkat is fenyegető bajból.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által támogatott új értékelés szerint a Föld védő ózonrétege „jó úton halad” ahhoz, hogy kevesebb mint ötven éven belül helyreálljon.

A négyévente egyszer elvégzett tudományos értékelés megállapította, hogy az ózonréteget 99 százalékban lebontó anyagokat tiltó Montreali Jegyzőkönyv sikeres. Az ózonréteg ugyanis nem engedi át az emberre is a káros ultraibolya sugarakat.

A legfrissebb hírek itt!

Először 1989-ben léptek életbe a jegyzőkönyv passzusai, miután a tudósok jelezték, hogy a Föld ózonrétegében lévő „lyuk” veszélyes. Akkor betiltották a felső sztratoszféraréteget lebontó vegyszereket.

Annak ellenére, hogy az előrehaladás lassú, az Amerikai Meteorológiai Társaság kongresszusán, az Egyesült Államok beli Denverben hétfőn bemutatott jelentés kijelentette, hogy ha a szakpolitikák érvényben maradnak, a fellendülés várhatóan eléri az 1980-as, a lyuk megjelenése előtti szintet. Ha ez beigazolódik, 2066-ra tejlesen megjavul a Föld ózonrétege.

A hatalmas, tátongó ózonrétegen keletkezett lyukról animációt is készítettek a kutatók, amit itt tud megtekinteni:

Paul Newman, a tudományos értékelés társelnöke hozzátette: a két fő vegyi anyag, amely az ózont marni kezdte – a bróm és a klór – „nem növekedett” az elmúlt években, sőt, a szint „csökkenőben van”, ami egy újabb bizonyítéka a jegyzőkönyv értelmének.

A legfrissebb hírek itt!

Meg Seki, az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja ózontitkárságának ügyvezető titkára úgy fogalmazott, „a legutóbbi négyéves jelentés szerint az ózon helyreállítása jó úton halad, ami fantasztikus hír”.

A Kigali-módosításként ismert jegyzőkönyv 2016-os frissítésében az országok megállapodtak abban, hogy fokozatosan leállítják egyes fluorozott szénhidrogének vagy HFC-k előállítását és fogyasztását, amelyek erőteljesen befolyásolják a globális felmelegedést – írta a SkyNews cikkében.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Visszavágott a Ferencváros a Bietigheimnak, és továbbjutott a BL-ben

Továbbjutott a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportköréből a Ferencváros, miután nagyon fontos találkozón begyűjtötte a két pontot a...

Elütött egy embert a metró, nem járt az M2-es

Deák Ferenc tér és a Déli pályaudvar között a baleset miatt pótlóbusz közlekedett. Az Infostart úgy tudja, hogy a...

Örökre eltűnhet az útlevél az életünkből

A biometrikus azonosításé lehet a jövő a papír alapú útlevelek helyett. A technológia és az adatbiztonság fejlődése révén ma...

41 centimétert billent meg a Balaton – fotók

A viharos szél "halmozta fel" a tó vizét az egyik oldalon. Az Időkép vette észre az Országos Vízjelző Szolgálat adataiban,...