22.2 C
Budapest
2022. május. 26. csütörtök

Fájdalommentes halál egy perc alatt: Svájcban legalizálták az „eutanázia dobozt”

Dátum:

Megosztás:

Hosszas jogi procedúrák után Svájcban legalizálták a „Sarco” névre keresztelt eutanáziadobozok használatát, melyet az előre eldöntött, asszisztált öngyilkosságokhoz használhatnak fel

– számolt be nemrég erről a Swiss Info.

A Hollandiában fejlesztett Sarco, nevéhez hűen leginkább egy szarkofágra emlékeztet, melybe 2022-től, ha bárki beszáll asszisztált körülmények között dobhatja el magától az életét. A gépezetet Dr. Philip Nitschke fejlesztette.

Mivel jelenleg Svájcban csak nátrium-pentobarbitállal végeznek eutanáziát, ami egy szigorúan őrzött vegyi anyag, ez a „kapszula” egy sokkal kivitelezhetőbb módon kínál az eutanáziára, mivel tulajdonképpen a készülékbe fekvő beteg békésen elalszik és sosem többé nem ébred fel. A procedúra csupán egy percet vesz igénybe.

„A legnagyobb előnye a fejlesztésnek az, hogy az adott páciensnek semmilyen engedélyre nincs szüksége ahhoz, hogy végrehajtsa a szabad akaratát, nincs szükség szakorvosi véleményre, és arra sem, hogy nehezen beszerezhető vegyi anyagokkal érje el a célját”

így jellemezte még múlt évben a gépezetet Nitschke.

A kapszulát belülről kell aktiválni és szinte bármilyen területen, helyszínen képes funkcionálni, így az adott illető ott halhat meg, ahol csak szeretne. Aktivizálás után a készülék belseje nitrogénnel telítődik, amely gyorsan csökkenti a benti oxigénszintet, ezáltal a bent fekvő személy eszméletét veszti és békésen elhuny.

Hollandiában, Svájcban, Belgiumban, Luxemburgban, Kanadában és Kolumbiában már engedélyezettek az asszisztált öngyilkosságok, azzal a különbséggel, hogy az előbb felsorolt ország mindegyike komoly egészségügyi indokhoz köti az eutanáziát. Sőt, Hollandiában minden olyan 12 év felüli ember igényelheti, akinek „elviselhetetlen szenvedéseket kell eltűrnie és esély sincs a javulásra”.

Hollandiában 2020 során közel 9%-kal emelkedett az eutanáziát igénylők száma a korábbi évekhez képest.

„Egyre több és több generáció látja az eutanáziában az egyetlen megoldást a véget nem érő szenvedéseikre. És tudatában lenni annak, hogy az eutanázia egy opciót kínál a reménytelenségre megnyugtató” – nyilatkozta a szakember.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Fotó: Exit International

filantropikum

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Uniós bűncselekménnyé nyilvánítaná az Európai Bizottság a szankciók megsértését

Két javaslattal állt elő az Európai Bizottság, amelyek Ursula von der Leyen elnök szerint segíthetnek még nagyobb nyomást helyezni...

Pórul járt utasok: Rómában rekedt kedden éjjel a Wizz Air 180 utasa, sokan az éjszakát is a repülőtéren töltötték – Itt a légitársaság válasza

Róma – A római repülőtérenhagyta mintegy 180 utasát a Wizz Air légitársaság. A gépnek kedden 22.20-kor kellett volna...

Brit külügyminiszter: Az orosz agressziót nem lehet megbékíteni, erővel kell rá válaszolni! – Liz Truss-t a NATO-határozat sem érdekli, Anglia nehézfegyvereket fog szállítani Ukrajnának!.....

„Most már nem vehetjük le a lábunkat a gázpedálról” – írta sajtóközleményében Liz Truss. „Az orosz agressziót nem lehet megbékíteni....

Márki-Zay átvert mindenkit, lenyúlhatta a milliós kampánypénzeket

Kész Zoltán azt írja, ha az elszámolás nem történik meg még ebben a hónapban, akkor lemond a Mindenki...