17.4 C
Budapest
2022. május. 24. kedd

Fagyállóval mérgezik a kutyákat és cicákat Szentendre környékén

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Több gazdi és állatorvos is figyelmeztet a veszélyre: óvatosságra, körültekintésre és felelős állattartásra hívják fel az ott lakók figyelmét.

Az utóbbi időben megnőtt az állatmérgezések száma Szentendrén és környékén (Budakalászon, Surányban is volt eset). A kutyatulajdonosok sorra figyelmeztetik egymást a veszélyről.

A közösségi oldalakon, csoportokban kiírt esetek szerint

  • fagyálló folyadékkal átitatott ételt szórnak ki, amitől több kutya és macska is súlyosan megbetegedett, vagy elpusztult.

A fagyálló folyadék különösen veszélyes, hiszen az édes íze miatt szívesen kóstolják meg az állatok. A most kihelyezett “csalik” között volt nyers hús, belsőség, kutya- vagy macskatáp, és előfordult kockacukor is.

A helyi állatorvosok mindent megtesznek az állatok megmentéséért, mint írták, volt, hogy egész éjjel küzdöttek a házikedvencek életéért, az aggódó családtagokkal együtt.

Facebookon kiírt információ szerint Szentendrén eddig az Egres út környékén, a Sztaravodai út melletti réten, a pannóniatelepi Stromfeld utca környékén, a Vasúti Villasor, Acél és Csabagyöngye utcák környékén, valamint kicsit régebben a pannóniatelepi Tófenéken (a sínek túloldalán) történt ilyen mérgezés.

Ezért fontos, hogy

  • a gazdák fokozottan figyeljenek az állataikra, ne engedjék szabadon őket, akadályozzák meg, hogy bármit a földről megegyenek.

Arra kérnek mindenkit, hogy aki gyanúsan viselkedő embert lát (például valamit kiszór, vagy kirak a földre), azonnal hívják a rendőrséget. Ha pedig egy állat mégis bajba kerül, akkor a gazdák tegyenek feljelentést.

Sajnos nem lehet 24 órában figyelni a mezőket, utcákat, de a fokozott figyelem segíthet elkapni az elkövetőt, elkövetőket. Az állatok mérgezése bűncselekmény – figyelmeztet a Társaság az Élhető Szentendréért bejegyzésében. Ugyanakkor többen felvetették, hogy például a mezőt a gazdák használják, és a kutyaürülék miatt a szénát már nem tudják etetésre használni, vagy az esetleg bélférges kutya megfertőzheti a lovakat is. Ezért fontos, hogy a gazdák szedjék össze a “kutyagumit”.

fagyálló az állatok számára csábító szagú, illatú, de kisebb mennyiség is súlyos agyvelő, vagy vesekárosodást, végső soron halált okozhat. Az első tünetek pár óra múlva jelentkeznek, elesettség, nyáladzás, hányás, bágyadtság formájában. Sok állat már ezt a fázist sem éli túl. A következő szakaszban a vese működés zavara jelentkezik, aminek a végén leáll a vizeletkiválasztás.

Fotó: illusztráció

szmo

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

3 érv, hogy miért a faktoringot érdemes választanod vállalkozóként

2022-ben talán minden eddiginél fontosabb, hogy vállalkozóként alternatív pénzügyi megoldásokat is eszköztárunkba emeljünk. A vállalkozói hitelek egyre drágábbak, és...

Rendkívüli bejelentés: Háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány – videó

Háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/505480614638923 Facebook Hirmagazin.eu

Kidobták a szülei, ezért akart öngyilkos lenni a fiú Margit-hídon

Fináncz Dominik szerda délután munka után sétált hazafelé, amikor meglátta a Margit híd korlátjába kapaszkodó fiatalt. Zsigereiben érezte, hogy...

Kevesebb és drágább lesz idén a hazai görögdinnye: akár 40 százalékkal is többet fizethetünk érte, mint tavaly

Az importverseny viszont idén várhatóan valamivel kevésbé szorítja majd a hazai dinnyetermelőket, hiszen az extrém magas üzemanyagárak miatt...