16.6 C
Budapest
2022. május. 17. kedd

Ezt a legtöbb hobbikertész elrontja: a kertjeink állatairól ezt mindenképp tudnod kell..

Dátum:

Megosztás:

Kertjeink állatbaráttá tétele nem feltétlenül jelenti azt, hogy hagynunk kell, hogy udvarunk vad dzsungellé növekedjen. Legyen szó hatalmas birtokról vagy forgalmas családi kertről, otthont adhat a különböző házkörüli vadállatoknak és kicsit közelebb hozhatja a természetet.

Rengeteg egyszerű dolgot tehetünk annak érdekében, hogy segítsünk az állatoknak, akikkel közös helyen élünk, kezdve a különböző élőhelyekhez való hozzáférés biztosításától a jól felszerelt táplálkozási helyek ápolásáig. A vadon élő állatok számára fenntartott kert mindenki számára hasznos lehet. Hiszen mi is gyönyörködhetünk a természet csodáiban, viszont sokat is tehetünk ezáltal a környezetünkért és a különböző állatfajokért. Íme, néhány tipp, hogyan alakítsd kerted könnyedén, fillérekből állatbaráttá.

Miért kell segítenünk a ház körül élő állatoknak?

A Földön a természetes élőhelyek nagysága egyre csökken, az őshonos élővilág mindenütt visszaszorulóban van. Az ember környezetalakító tevékenysége közben sokszor akarattal, néha akarattól függetlenül erősen megváltoztatja a táj élővilágát.

A településeink helyén egykor élő növény-, és állatvilág azon része, amely a megváltozott körülményekhez nem képes alkalmazkodni, eltűnik a területről. Helyüket új fajok foglalják el, amelyek egy része kevésbé kívánatos (gondoljunk csak a vándorpatkányra vagy az ürömlevelű parlagfűre), másokat pedig szívesen látunk, illetve mi magunk telepítünk be. Amennyiben egy kert megtervezésekor, beültetésekor figyelembe vesszük a helyi élővilág igényeit, esetleg új fajok megtelepedését is szeretnénk segíteni, akkor a számukra kedvező feltételek megteremtése után beköltöző ízeltlábúak, békák, gyíkok, madarak, sünök számos kellemes percet szerezhetnek

– írja felhívásában a Szegedi Füvészkert.

Hogyan kezdjünk neki?

Egy „átlagos” kert tervezésekor a kezelhetőséget, könnyű fenntarthatóságot vagy éppen a hasznosságot vesszük elsődlegesen figyelembe. Érdemes néhány állatbarát szempontot is becsempészni, főleg, hogy ezek jó része nem kerül sem hatalmas energiánkba, sem külön pénzünkbe!

A kertet igyekezzünk változatossá tenni! Ne csak gyepben és egy tujasövényben gondolkozzunk, hanem próbáljunk minél „vadregényesebb” kertet megálmodni! A veteményeskert mellett egy félreeső sarokban hagyjuk meg a csalánt (számos nappali lepkénk hernyójának a tápnövénye), ne vágjuk hetente a füvet és egyéb, virágzó lágyszárúakat

– tanácsolja a Füvészkert.

Mindenki ezt olvassa most!

A szakemberek azt javasolják, igyekezzünk a kertben minél változatosabb növényfajokat ültetni, természetesen a környezeti tényezők figyelembevételével. Fákból válogathatunk össze többféle gyümölcsfát, árnyékot adó, nagyobb termetű díszfát és télen is oltalmat nyújtó örökzöldeket egyaránt. Emellett a tavasszal virágzó, nyáron és ősszel termést érlelő cserjék számos madár számára jelent kiváló csemegét

A virágágyások, a gondos tervezés, megfelelő növények beültetése és azok helyes gondozása esetén tavasztól késő őszig vendégül látják a nektáron torkoskodó lepkéket és a gyümölcsfáink megporzását segítő méheket. Érdemes kisebb szigeteket kialakítani, úgynevezett méhlegelőket, hogy zavartalan legyen számukra a gyűjtögetés.

Ha a meglévő gyepből nem akarjuk mindenáron kiirtani a makacsul újból- és újból megjelenő százszorszépet, pongyolapitypangot, veronika-fajokat vagy a kerek repkényt. Ezek a vadvirágok már kora tavasztól segítenek a méhek táplálékának a biztosításában és a megfelelő nyírás, öntözés mellett szinte az egész vegetációs periódusban virágoznak

– íráj a szakemberek.

Számos, manapság is divatos kertépítészeti elem nemcsak a szemünket gyönyörködteti, hanem állatbarát céljainknak is nagyszerűen megfelel. Ha marad még időnk, energiánk és egy kis pénzünk a kert csinosítására, tegyük azt olyan elemek létrehozásával, amelyek leendő társbérlőink megtelepedését is segítik!

  • Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gyógy-, és fűszernövénykertek, levendula ágyások, folyamatosan virágzó évelőágyások kiváló lepkecsalogatók, emellett bármikor fel tudjuk használni terméseiket, leveleiket ételeinkhez. Hogyan ültessük, milyen igényekkel rendelkeznek? Itt írtunk róluk.
  • A beporzásért felelős rovarok kapcsán elsőként mindenki a méheket említi, de ugyanebbe a csoportba sorolandók a zengőlegyek, nappali és éjszakai lepkék, valamint bizonyos darazsak és rovarok is. Ezek az apró állatkák táplálkozásuk során virágról virágra szállva viszik a lábaikra és testükre tapadt virágport, amik jelentősen hozzájárulnak a magok és gyümölcsök megkötéséhez, amihez 5-ből 4 virágzó növénynek szüksége is van, hogy termőre fordulhasson. Ez pedig nemcsak a minket körülvevő flóra, hanem az emberiség számára is létfontosságú, ugyanis élelmiszereink mintegy 70%-a igényli a beporzó állatok közreműködését. Ezért is fontos, hogy a méhek számára kedvelt virágokat is ültessünk, vagy egyenesen méhlegelőt alakítsunk ki kertünk egy szegletén.

Mindenki ezt olvassa most!

  • A kerti tó megépítése bár nem egyszerű és nem is olcsó, de rengeteg lehetőséget rejt az állatok kertünkbe való csábításában.
  • Annak, hogy a kertünkben élő hasznos rovarokat segítsük, egyik remek eszköze a rovarhotel. Többek között azért is fontos jobban odafigyelni rájuk, mert a szárazföldi rovarpopuláció rohamosan pusztul, ez pedig semmi jóra nem vezet. Hogyan készíthetünk rovarhotelt? Mennyiért vásárolhatjuk meg? Erről korábban itt írtunk.
  • Madáretetőt többnyire saját magunk szórakoztatására helyezünk ki, hogy közelebbről megfigyelhessük csodálatos madarainkat. A szakember azt tanácsolja, ha valaki nagyon szeretne etetőt kihelyezni a kertjében, akkor alapvetően két dolgot kell biztosítania a madaraknak: az ivóvizet és a fekete napraforgót. Ki lehet még tenni gyümölcsöt, mint páldául almát. Ezen kívül minden más felesleges és általában káros is.

hellovidek

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Szavazz a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszának végleges lezárásáról!

Bizonyára Te is értesültél róla, hogy a Főváros vezetése 2023-tól a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd...

Pattognak a horvátok, sértegetik Orbán Viktor Miniszterelnökünket a “tengeres” kijelentése kapcsán, pedig aztán, ha valaki tudja, hogy volt tengerünk, akkor azt Orbán Viktor tudja!...

Akkor nézzük, hogy volt-e három tengere Magyarországnak! Az egészséges magyar nemzeti öntudat nincs rászorulva arra, hogy a történelmi múltat...

Tragédia: durrdefektet kapott és felborult egy tűzoltóautó Borsodban

Annyira siethettek egy tűzesethez a kazincbarcikai tűzoltók, hogy a konvoj lajtoskocsija durrdefektet kapott és felborult. Személyi sérülés nem...

Észak-Korea – Kim DzsungUn: Nem koronavírus, hanem egy országon átviharzó lázas megbetegedés az, amiben benne vagyunk – A helyi állami sajtó szerint lázas betegekből...

Világsajtó - Letarolja Észak-Koreát a koronavírus: teszt és vakcina nélkül küzdenek a humanitárius katasztrófa ellen Sokáig tagadta Észak-Korea diktátora,...