33.3 C
Budapest
2022. augusztus. 15. hétfő

Ezért veszélyes a nyár a dohányosokra!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Itt a nyár, a nyitott helyiségekben a dohányosok szabadon rágyújthatnak, így sokkal kevésbé vannak ösztönözve a káros szenvedélyük visszatartására. Ez a légúti betegségekben szenvedők számára még több veszélyt hordoz, hiszen ilyenkor halmozódhatnak a kockázati tényezők.

Ezért veszélyes a nyár a dohányosokra!
A szabadban könnyebben rágyújtunk Kép: Pixabay

 

Magyarországon nagy hagyománya van a kerthelyiségeknek – árnyas éttermek, inspiratív városi romkocsmák vagy hangulatos kiülők között választhatnak azok, akik a nyári estét jó levegőn szeretnék eltölteni a barátaikkal. A dohányosok számára azonban ilyenkor megszűnik néhány igen fontos visszatartó erő: a kerthelyiségekben ugyanis szabad dohányozni, és a nyílt tér és a levegő mozgása miatt sokkal kevésbé zavarják ezzel a nem dohányosokat, mint zárt helyiségben.

Zárt téren a dohányosok vagy teljesen szüneteltetik a füstölést, vagy időnként kimennek az étterem vagy a kávéház elé, és ott szívnak el egy cigit. Egy kerthelyiségben ezt nem kell megtenniük, és sok dohányos éppen ezért jóval többet füstöl ilyenkor, hiszen a hétvégi este a lazítás ideje, a társalgás közben is jól esik egy-egy cigaretta, és az italfogyasztás is fokozott mértékű dohányzásra ösztönzi a szenvedély rabjait.

A légúti betegségekben szenvedők és a nyári kockázatok

 A nyáresti fokozottabb dohányzás a légúti betegségekben szenvedők számára még több veszélyt hordoz, hiszen ilyenkor halmozódhatnak a kockázati tényezők. Nyáron igen erős a pollen-szezon, megnő az allergének aránya a levegőben, és nagyobb eséllyel jelentkezhetnek az asztma tünetei az allergiás asztmásoknál. Az allergia az asztma egyik fő rizikófaktora: az allergiás asztma mintegy kétszer olyan gyakori, mint a nem allergiás asztma. Azonban az a gyakori vélemény, hogy a nyári friss levegő ellensúlyozza a cigaretta rossz hatását, az asztmások esetében teljesen téves: éppen ellenkezőleg, az allergének és a dohányfüst káros hatásai és kockázatai összeadódnak.

Egyre több szó esik egy másik gyakori légúti megbetegedésről, a COPD-ről, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegségről. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint két évtizeden belül a COPD lesz a harmadik leggyakoribb halálozási ok a világon a szívbetegség és a stroke mögött, és a betegség sajnos Magyarországon is igen sok embert érint. A COPD egy olyan betegség, amely a tüdőfunkciók fokozatos elvesztésével jár: érdes légzést, köhögést, fokozott nyáktermelést okoz, és a légúti fertőzések esélye is nagyobb a COPD-s betegeknél. A dohányfüsttel szennyezett levegő további irritációt jelent a COPD-ben szenvedők esetében a már eleve gyulladt hörgők számára, ezért betegek számára különösen ajánlatos a dohányfüstös helyszínek kerülése.

Hatékony terápiák

Jelenleg mind az asztma, mind a COPD gyógyíthatatlan betegségnek számítanak, de mindkét betegség esetében elérhetők olyan kezelések, amelyek megállíthatják az állapot további romlását, jelentősen javítják a betegek életminőségét, és sok esetben lehetővé tehetik, hogy a COPD-s vagy az asztmás beteg is aktív életmódot folytathasson.

A COPD kezelésének hatékonyságát modern inhaláló készülékek segítik, amelyek egyenletes, finoman porlasztott gyógyszerpermetet képeznek. Ez a tüdőbe belélegezve a legkisebb hörgőkhöz is eljut, így kis dózis is elegendő a tünetek enyhítésére.

Az asztma esetében is elérhetők hatékony terápiák, amelyek célja a betegség kontrollálása, és az, hogy a rohamok esélyét minimálisra csökkentsék, azaz az asztmás beteg ne szenvedjen a munkáját és magánéletét károsan befolyásoló, nyomasztó tünetektől. Ha csak gyulladáscsökkentő kezeléssel nem érhető el a kontrollált állapot, akkor gyulladáscsökkentővel együttesen alkalmazott, hosszú hatású hörgőtágítókra is szükség lehet ahhoz, hogy a beteg teljes értékű, aktív életmódot folytathasson.

Mindkét betegség kezelése során nagy jelentősége van a szakorvossal való rendszeres kapcsolatnak – ez az alapja a kezelés megfelelő beállításának, és annak, hogy a beteg tudatosan, a kellő gondossággal, de félelem nélkül viszonyuljon a saját betegségéhez.

A terápiák hatékonyságát javítja az is, ha minél kevesebb szennyezett levegővel, így dohányfüsttel találkozik a beteg. Ha valaki rágyújt egy olyan kerthelyiségben, amely éppen tele van, akkor a dohányfüst jó eséllyel eljut egy COPD-s vagy egy asztmás beteg tüdejébe. Minden bizonnyal sok dohányost tartana vissza a tömegben való cigarettázástól, ha ezzel tisztában lenne.

 

forrás: eletforma.hu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

„Kicsit meg vagy hízva!” – durván nekimentek a kommentelők Kulcsár Edinának

A napokban a TV2 bejelentette a Dancing with the Stars új, harmadik évadának párosait, akik között ott lesz Kulcsár Edina is,...

Életveszélyes időszak kezdődik Magyarországon – figyelmeztet a minisztérium

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban. Jelezték,...

Lebukott a Vodafone, milliókra bírságolták meg őket: így kompenzálják az érintett vásárlókat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a...

Megfosztaná az embereket a tulajdonuktól a Világgazdasági Fórum – írja a bitkoinbazis.hu

A 2020-as COVID-19 világjárvány alatt a világ bankjai, multinacionális vállalatai és nemzetközi szervezetei elkezdték népszerűsíteni a nagy visszaállítás...
facebook