21 C
Budapest
2023. június. 4. vasárnap

Ezért kockázatos villogással jelezni a traffipaxot

Dátum:

Megosztás:

Viszonylag gyakran merül fel a kérdés, hogy büntetheti-e a rendőr, amennyiben egy autós villogással – a távolsági fény használatával – jelzi egy másik jármű vezetőjének, hogy a közeli traffipax miatt jobban teszi, ha ügyel a sebességére. Bár alapvetően nem tilos villogni, mégsem érdemes meggondolatlanul tenni azt, hiszen akár több tízezres pénzbírság is járhat érte.

hvg.hu a rendőrséget megkérdezte arról, hogy mi is a helyzet azzal az időről-időre előkerülő kérdéssel kapcsolatosan, hogy a traffipax villogással történő jelzése vajon tényleg tilos, illetve büntethető-e.

A törvény szerint tilos a közúti közlekedési hatósági ellenőrzésének megakadályozása, megzavarása, illetve az ellenőrzés eredményének befolyásolása, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát.

Konkrétabban a villogással kapcsolatban a rendőrség kifejtette: függetlenül attól, képes a mellette elhaladó jármű haladási sebességét a valóságnak megfelelően megállapítani az ellenőrző berendezés, és a jelzés nem akadályozza vagy zavarja a közlekedés hatósági ellenőrzését, s annak eredményét nem befolyásolja.

A villogás eszerint alapvetően nem tilos, mégis jogsértő lehet a KRESZ szerint, ha a többi autóst elvakítják vele.

Abban az esetben pedig, ha a rendőr észrevesz egy ilyen esetet, és úgy ítéli meg, hogy a villogás elvakította a többi autóst, büntethet is: a helyszínen akár 15, pénzbírság esetén pedig akár 30 ezer forintra is.

Összegezve tehát, a villogás önmagában nem tilos, de akár traffipax jelzésére, akár attól függetlenül teszik azt a járművek vezetői, büntetésre számíthatnak akkor, ha a rendőr megítélése szerint elvakítottak valaki mást a forgalomban.

Forrás és kép: eloben.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Hazánkba is megérkeztek a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motorosklub tagjai

Az Egyesült Államok a társaságot bűnözők bandájaként tartja számon. A világ minden tájáról jönnek a tagok, akik hazánktól...

Videón az M1-esen át menekülő őz, amely egy tatabányai kertben talált menedéket

Őzet találtak egy családi ház kertjében Tatabányán pénteken. Az állat kilométerekről, az M1-es autópályán át kóborolhatott el idáig. Az M1-es...

Sorsfordító kijelentést tett Volodimir Zelenszkij

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte az ukrán...

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A...