15.5 C
Budapest
2022. május. 17. kedd

Ezért kérhetnek pénzt a fogtömésért a nem magánrendelőkben

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Kossuth Rádió/Napközben

A fogorvosi alapellátás és szakellátás területi elvek alapján működik és a beavatkozások túlnyomó többsége érvényes biztosítási jogviszony mellett térítésmentes, de van, hogy mégis kér pénzt a tömésért a fogorvos.

Nincs még egy európai ország, ahol olyan bőkezű lenne a fogászati alapellátás, mint Magyarországon. Az ingyenes kategóriába beletartozik az összes sürgősségi, gyermekfogászati és prevenciós beavatkozás, valamint minden fogmegtartó kezelés  – a tömések és gyökértömések – 18 és 62 év között.

Magyarországon a fogorvosi alapellátás és szakellátás területi elvek alapján működik és a beavatkozások túlnyomó többsége az érvényes biztosítási jogviszony mellett térítésmentes. A hatályban lévő törvény meghatározza, hogy lakhely szerint ki, hova tartozik, s a betegeknek oda kell járnia, ahová tartoznak.

Ezért kérhetnek pénzt a fogtömésért a nem magánrendelőkben
MTI/Rosta Tibor

 

Ugyanakkor az is igaz, hogy bár mindenkinek jár az ingyenes kezelés, nem jut mindenkinek. Az a finanszírozás ugyanis, amit a társadalombiztosítással szerződő rendelők kapnak, az esetek többségében nem elegendő ahhoz, hogy például egy tömést fedezzen  – mondta Dr. Kivovics Péter, a Semmelweis Egyetem docense a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

„Ezért vannak azok a visszásságok, hogy a térítésmentes kezelésért a fogorvos pénzt kér, mert amit kap az OEP-től nem elég” – mondta tette hozzá, kiemelve, hogy a fogpótlásokért az alapellátásban is mindenképp fizetni kell, egyrészt egy orvosi díjat, valamint egy fogtechnikai díjat.

Egy átlagos magyar felnőttnek csupán 10 ép foga van, a többi tömött, szuvas vagy hiányzik.

Már a fogantatás előtt el kell kezdeni a nevelést

Szerinte az egészséges fogakra való nevelést a születés előtt 9 hónappal kell elkezdeni. Amikor a kismama eldönti, hogy babát vállal előtte rendbe kellene rakatni a fogait – hangsúlyozta.

A statisztikák azt mutatják, hogy a terhesség alatt sokkal jobban romlik a fogak állapota. Az azonban tévhit, hogy ez azért van, mert a baba elszívja a meszet a kismama fogából.

A szakember szerint ennek oka, hogy a nők ilyenkor többször esznek, viszont a fogmosások száma ugyanannyi marad, vagy csökken.

Fél éves kortól érdemes fogorvoshoz járni

A kisgyereket már féléves korában érdemes elvinni a fogorvoshoz, azért hogy szokják a környezetet, tovább rögzüljön bennük az, hogy fogorvoshoz járni nem egyenlő a félelemmel, nemcsak kellemetlen dolgok történnek ott.

A fogmosást a gyermek fogzáskor kell elkezdeni. Ekkor tulajdonképpen még csak az ínyét dörzsöljük a gyereknek, hogy a fogelőtörés fájdalmát enyhíteni lehessen – mondta a docens.

Félévente érdemes elmenni fogorvoshoz, nemcsak a fogszuvasodás miatt, hanem azért, hogy a szájüregben fellépő rosszindulatú daganatok időben kiszűrhetőek legyenek.

Fogmosás, kétszer legalább

A szakemberek azt javasolják, hogy minden étkezés után, de legalább reggel és este 3-5 percen keresztül mossa mindenki a fogait fogkefével és fluoridos fogkrémmel. Így megelőzhető a fogszuvasodás és az ínygyulladás. Továbbá rendszeresen járjon mindenki legalább egyszer fogászati szűrővizsgálatra.

Évente 1700-an halnak meg szájüregi rákban

hirado.hu már korábban beszámolt arról, hogy évente 3500 daganatos megbetegedést regisztrálnak és 1700-an meg is halnak szájüregi rákban. Ez már évek óta így van és a helyzet nem javult.

Magyarország a 46 vizsgált ország –Európa, Egyesült Államok, Ausztrália – közül a legrosszabb statisztikát mutatja. Mind a férfiak, mind a nők tekintetében az elsők között vagyunk, nálunk rosszabb statisztikai adatok csupán Pakisztán és India területén mutathatóak ki.

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Még előtte állt az egész élet: barátja szeme láttára zuhant a mélybe a 23 éves lány

Barátja szeme láttára vesztette életét egy fiatal nő. Még előtte állt volna az egész élete. A Romániából származó Nane-losana Bodea május...

Az a helyzet, hogy megöregedtél, kisanyám

Azt hitted, hogy nem fog megtörténni, ugye? Azt hitted, hogy megúszod, mert veled és a testeddel ilyesmi nem...

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleménye szerint az Azovsztal acélgyárban állomásozó egységek vezetői parancsot kaptak embereik életének megmentésére.

Elhagyták az ukránok az Azovsztal acélgyárat.. Hétfőn több száz embert evakuáltak az acélműből: ez volt utolsó menedékhely a városban,...

Hatalmas nemzeti lobogó ékesíti a megújuló Citadellát

Nem egészen három hónap alatt valósította meg a ZÁÉV a grandiózus lobogót és annak tartozékait. A ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market...