-6.7 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Ezért érdemes LED-fényforrásokat használnia…

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A LED-fényforrások olyan hatásfokkal, élettartammal és energiahatékonysággal rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően optimális választást jelentenek a háztartások számára.

Összegyűjtöttük, miért érdemes lecserélni a régi energiazabáló izzóinkat…

A LED-fényforrások legfőbb jellemzője maga az energiatakarékosság. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan megfizethető technológia, ami a LED-fényforrásoknál gazdaságosabb lenne. A hagyományos izzók esetében az energia legnagyobb része hőenergiaként „hasznosul”, a maradék képez fényenergiát. A LED-ek esetében a fény az elektronok felszabadulása által keletkezik, így akár 90 százalékkal gazdaságosabbak lehetnek a hagyományos wolframszálas izzóknál.

Mivel a LED-fényforrások használata során minimális hő keletkezik, így nagyszerűen használható olyan helyeken, ahol a hő problémát okozna. Gondoljunk például a hűtőszekrényekre…

A LED-technológiának köszönhetően az ilyen fényforrások rendkívül hosszú várható élettartammal rendelkeznek. Míg a hagyományos izzóktól átlagosan ezer üzemórát várhatunk, addig a minőségi LED-fényforrások 20-25 ezer órán át biztosítják számunkra a szükséges fényt. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a LED-fényforrásokban transzformátor van, amely nehezen tűri a folytonos ki-bekapcsolásokat.

Mivel ezek a fényforrások hosszú élettartamot biztosítanak, ezért nagyszerű választást jelentenek nehezen hozzáférhető helyekre is; a talapzati vagy a medencevilágítás kivitelezése ezekkel a fényforrásokkal ajánlott.

Van már olyan LED is, amely esetében nem tapasztalunk vibrálást, így nem fárad el a szemünk. Fényszmoggal sem kell számolni, ennek köszönhetően jól elhatárolhatók a megvilágított és az árnyékos terek. Mivel keskeny fényspektrummal rendelkeznek, vagyis távol esnek az ultraibolya és az infravörös tartománytól is, így nem károsítják a megvilágított tárgyakat; akár a legértékesebb antik bútorok esetén is bátran használhatjuk őket. A LED-fényforrások kiválóan tűrik az ütődéseket és a rázódást. Mivel nem tartalmaznak sérülékeny izzószálat, akár gépkocsik fényszóróiként is megállják a helyüket.

Érdemes tudni, hogy az izzók színhőmérséklete hatással van a körérzetünkre, illetve a hangulatunkra, ezért fontos, hogy pihenéshez és munkához is megfelelő fényforrást válasszunk! A melegfények kellemes hangulatot teremtenek, illetve felkészítenek bennünket a pihenésre és az éjszakai alvásra.

Munkavégzéshez viszont a nappali természetes fényhez hasonló színhőmérséklet ajánlott, ami nem fárasztja a szemet, illetve alkalmas a frissességünk megőrzésére. A valódi hidegfények a munkafelületek megvilágítására alkalmasak, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a LED-fényforrások dobozán a „hideg” jelzés 4000 K körüli, semleges színhőmérsékletet takar.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright; Igaz történet alapján – A beszállító – videó

Tom Cruise új filmje egy elképesztő igaz történetet dolgoz fel. Barry Seal amerikai pilóta volt, aki a Pablo Escobar-féle...

Előkerült a nő, aki elvette Harry herceg szüzességét egy kocsma mögött – fotók

2001-ben történt az eset, hamar végeztek. Nemrég meg Harry herceg könyve, amely több érdekes, eddig nem hallott történetet tartalmaz,...

Ukrajna legitim katonai célpontnak tekinti Moszkvát..

Ha a háború úgy alakul Kijev egy percig sem fog hezitálni, hogy tűz alá vegye az orosz fővárost. Legitim...