2.4 C
Budapest
2022. november. 29. kedd

Ezért a gyémántért fizették a világon a legtöbbet

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Forrás: MTI

Új világrekord született a gyémántaukciók történetében: csaknem 50 millió svájci frankért (14 milliárd forintért) vásárolta meg Joseph Lau dúsgazdag hongkongi ingatlanmágnás szerdán a Sotheby’s genfi árverésén a Blue Moon elnevezésű 12,03 karátos gyémántot.

Blue Moon 12,03 karátos gyémánt

Kedden a Christie’s genfi árverésén ugyancsak Lau vett meg szintén rekordáron, 28,7 millió svájci frankért (8,3 milliárd forintért) egy párnaformájú, gyűrűbe foglalt 16,08 karátos, úgynevezett élénk rózsaszín gyémántot. Az üzletember lányának szánta mindkét kivételes ékszert.

A gyűrűbe foglalt Blue Moon nevű gyémántot a legnagyobb ismert élénk kék drágakövek között tartják számon. A szerdai licitálás nagy érdeklődés mellett folyt Genfben. A közönség tapsban tört ki, amikor az előzetesen 34-54 millió svájci frankra becsült árú ékszer végül – a Sotheby’s jutalékával együtt – 48,6 millió svájci frankért (14 milliárd forintért) elkelt.

• Az eladás új világrekordnak tekinthető, karátonként 4 millió svájci frankot (1,15 milliárd forintot) adott érte a vásárló.

• A drágakövekért aukción valaha fizetett legnagyobb összeg rekordját korábban a Graff Pink, egy 24,76 karátos intenzív fantázia rózsaszín gyémánt tartotta, a ritkaságot 45,4 millió svájci frankért (13,16 milliárd forintért) vette meg 2010 novemberében Laurence Graff ékszerkereskedő Genfben.

• A Blue Moon nemcsak színe és tisztasága, hanem amiatt is kivételes, mert értékes információkkal szolgál arról, hogy milyen folyamatok zajlottak keletkezése idején, vagyis hozzávetőleg egymilliárd évvel ezelőtt a Földön.

• A kék gyémántok a szerkezetükbe záródott bórnak köszönhetik színüket. A legtöbb azonban kevés információval szolgál, mert kisebbek fél karátnál és nem tudni, honnan származnak. A Blue Moon viszont egyike annak a nagyon kevés gyémántnak, amely elég nagy – csiszolatlanul még 29,6 karátos volt -, és amelyről tudják, honnan származik: ugyanabban a dél-afrikai bányában találták tavaly januárban, ahol 1905-ben a valaha ismert legnagyobb nyers gyémántot, a 3106 karátos Cullinant.

• A nyers kék gyémántot 25,6 millió dollárért a Cora International vásárolta meg. A New York-i ékszerház 12,03 karátosra csiszolta és Blue Moonnak nevezte el.

A szerdai árverés 140 millió svájci frankos (40,5 milliárd forintos) összbevétellel zárult.

A Sotheby’s közleményben hozta nyilvánosságra, hogy a hongkongi vásárló nyomban új nevet is adott a gyűrűnek, akárcsak az előző nap birtokába jutott másik ékszernek: a kék gyémánt a The Blue Moon of Josephine, a rózsaszín pedig a Sweet Josephine nevet kapta. Bár az árverési házak nem fedték fel kilétét, Joseph Lau irodája csütörtökön megerősítette, hogy a milliárdos volt a vevő.

Lau ingatlanfejlesztésből szerzett vagyonát a Forbes üzleti magazin 9,8 milliárd dollárra (2857 milliárd forintra) teszi.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

„Évek múlva büszke leszek, hogy tüntettem” – mondta az iráni lány, fél órával később lelőtték – megrázó – képek, videók (18+)

Hadisz Nadzsafi, a húszéves influenszerlány szeptember 21-én tüntetni indult barátaival. „Szeretném azt hinni, hogy amikor néhány év múlva visszagondolok...

Veszélyes, közel sem ártatlan gyerekjátékot hív vissza az egyik nagy kereskedőlánc

Minőségi gondok vannak a KiK egyik íj- ls nyílkészletével A KiK íj és nyílkészletet hív vissza a boltláncban forgalmazott...

Varga Judit szerint már több mint 700 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet

Eddig több mint 700 ezren töltötték ki és küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet – jelentette ki Varga Judit...

Újrahasznosított fűtőelemeket használhatnak Pakson

Az újrahasznosított nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemek használata összességében olcsóbbá teheti a hazai atomerőművi energiatermelést. Zajlanak az egyeztetések a Paksi...