5.4 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

Ezen aztán nem fog ki a rezsiválság: idén is Eta néni portája lesz a legfényesebb az országban advent első vasárnapján

Dátum:

Megosztás:

Hűvös irodákban dideregnek a közszolgák, csak álom marad az utcán az ünnepi díszkivilágítás, a karácsonyi hangulatnak sok helyen nyoma sem lesz – első sokként ezt hozta az országnak a rezsiválság.

Nem úgy a dabasi Eta néninél: neki a négyszeresére ugró áramár sem szegi a kedvét, továbbra is kivilágítja a házacskáját! Készült is arra, hogy ne menjen rá a gatyája is a dologra, de még talán úgy kitartana, mert szerinte a világnak szüksége van a karácsonyi fényáradatra.

A legfrissebb hírek itt!

A család máris nekilátott ünnepi fényekbe öltöztetni Eta néni házát: van is mit rakni, hiszen több száz égősor és dísz pompázik ilyenkor a portáján, úgyhogy már októberben elkezdték a díszítést.

– Szeretném, ha most vasárnapra minden felkerülne. Nagyon jól haladunk. Több száz égősort kell föltenni, kibogozni, összekötözni, azért is kezdtük ilyen korán – meséli a Blikknek a csak Eta néniként ismert Kajdácsi Józsefné. Az egész család lázas készülődése ez, ilyenkor a lányai, vejei, unokái minden szabadidejüket a díszítésnek szentelik, olykor tízen is dolgoznak egyszerre a házon.

Tudhatjuk, hogy a pazar fényárnak megvan az ára, pláne ebben a vészterhes időszakban, és bár Eta néni a költségeket ezúttal sem részletezi, azt elárulja, hogy időben gondolt a megoldásra.

– Három éve napelemeket telepítettünk, a panelek megtermelik a plusz fogyasztáshoz szükséges energiát. De napelem nélkül is kivilágítanék, a pénzem nem áldozom másra. Akkor nem tudnék örömet szerezni a sok gyereknek, a családoknak, akik emiatt jönnek hozzánk az ország minden pontjáról, sőt, külföldről is. És ha már ennyi csodálatos fényjátékunk van, nehogy a padláson porosodjanak! – mondja a 71 éves, szürkemarha-tenyésztéssel is foglalkozó asszony. Csak egyetlen évet hagytak ki a járvány miatt: mert bár a házat akkor is pazar fényár borította, látogatókat nem engedtek a kertbe.

A legfrissebb hírek itt!

Persze, nem csak LED-füzérekről van szó, színes állatfigurák, szánt húzó rénszarvasok, őzek, madarak, hóemberek és télapók sorakoznak a kertben – csak próbálják megszámolni, pontosan hány van. De három helyiség, a spejz, a padlás és a pince is tele van velük az év többi részében!

– Már nem is emlékszem, mikor vettem az elsőt, de az biztos, hogy bementem egy boltba, mert egyik égősor nagyon tetszett… az pedig hozta a többit. Egyet ajándékba is kaptam úgy három-négy éve: azt az égősort azért kedvelem, mert vízálló, nagy égők vannak benne, jól bírja az időjárást. Azt mindig a körtefára tesszük – avat be Eta néni.

A tervek szerint az első adventi vasárnap, 16 órakor kapcsolja be a ház fényeit Eta néni, aki minden látogatót szeretettel vár.

Nyitókép: Pozsonyi Zita

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor a finn kormányfőnek: Svédország és Finnország egyetlen percet sem veszít a NATO-tagságából

A miniszterelnök egyebek közt ezt üzente a Twitteren. Sanna Marin a YLE rádiónak adott interjúban azt mondta, ha találkozik...

Műholdfelvételek bizonyítják, nő az orosz erők száma Fehéroroszországban

A csapattelepítések viszont nem Ukrajna északról történő újbóli megtámadásának előkészítésére utalnak. Az amerikai Institute for the Study of War...

Napelemesek veszélyben: akár már 2024-től megszűnhet az éves szaldóelszámolás

A Magyar Közlönyben megjelentek szakági értelmezése szerint mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás. Egy hónap telt el azóta, hogy a...

Kiélezett meccsen nyert és jutott tovább az Egyesült Államok

Anglia mellett az Egyesült Államok jutott tovább a katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjából, mivel kedden este kiélezett csata végén,...