12.9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Ezekben az esetekben jár pótszabadság gyerek után

Dátum:

Megosztás:

A mozaikcsaládok esetén felmerülhet a kérdés, hogy melyik gyermek után vehetjük igénybe a pótszabadságot. Dr. Sáfrány Írisz Zsófia ügyvédet kérdeztük a legfontosabb szabályokról.

Már manapság sok ember tűzi ki célul a karriert, amelynek megvalósításához, sokat kell dolgozni, azért a család még még mindig a legfontosabb. A szülőknek ezért össze kell hangolniuk a családi életet a munkával, ezért a gyerekesek olykor extra szabadságokat kaphatnak. De milyen esetekben és kiknek jár a gyerek utáni pótszabadság? A Fanny Magazin ezt mutatja be. 

A gyerekek után extra szabit kaphatunk / Fotó: Pixabay

1. Ez lehet a maximum! 

A pótszabadság mértéke a gyermekek számához igazodik: egy gyermek után kettő, két gyermek után négy, kettőnél több után összesen hét munkanap pótszabadság jár. Ez azt jelenti, ha a munkavállalónak három vagy négy gyermeke van, a pótszabadság maximum hét nap lehet. A munkáltató saját döntése alapján ettől eltérhet és több szabadnapot is biztosíthat a munkavállaló számára.

2. Speciális esetekben

Ha a munkavállaló gyermeke fogyatékkal élő, akkor további két munkanappal nő a pótszabadság mértéke. Tehát ha a munkavállalónak két gyermeke van, és közülük az egyik fogyatékkal él, akkor a dolgozót a két gyermek után járó négy munkanapon felül további két munkanap illeti meg, így összesen hat munkanap pótszabadság jár neki évente.

3. Csak az apáknak!

Az édesapák gyermekük születése esetén 2023-tól öt nap helyett tíz szabadnapot kapnak, amelyet legkésőbb a születés időpontjától vagy örökbefogadás véglegesítésétől számított második hónap végéig kell kiadni a kérésüknek megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben. Fontos megjegyezni, hogy a második öt napra csak a távolléti díj negyven százalékát kapják meg.

4. Ha betöltötte a tizenhatot

Fontos tudni, hogy a pótszabadság csak a gyermek tizenhat éves koráig jár, így legutoljára abban az évben igényelhetik a szülők, amelyben a tizenhatodik életévét betölti. Például, ha a munkavállalónak három gyermeke van, és az egyik már betöltötte a 17. életévét, akkor csak a két 16 év alatti gyermek után jár négy munkanap pótszabadság.

5. Külön él a szülőtől

A pótszabadság az édesanyát és az édesapát is megilleti, de csak abban az esetben, ha a szülő saját háztartásában neveli, és életvitelszerűen együtt él a gyermekkel, a gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra kerül ki. Ha a szülők bentlakásos intézménybe adják a gyermekét, vagy valamelyik szülő hosszabb ideig külföldön dolgozik, nem jogosult a pótszabadságra.

6. Sokáig kell várni

Az örökbefogadó szülők is jogosultak a pótszabadságra. Az örökbefogadás hosszú és gyakran évekig tartó folyamat lehet, így a pótszabadság a munkavállalót megilleti abban az esetben is, ha még nem vált hivatalosan örökbefogadó szülővé, de saját háztartásában neveli a gyermeket, és már elindította az örökbefogadási eljárást.

7. Unoka után is járhat

Pótszabadság jár a gyermek gyámjának, nevelőszülőjének és helyettes szülőjének. A gyermek gyámját a szülői felügyelet hiányában a gyámhatóság jelöli ki, például ha a kiskorú gyermek szülei elhaláloznak, és rokon, például a nagymama vagy előre meghatározott személy vállalja a kiskorú gondozását.

Év elején nyilatkozzunk

Ahhoz, hogy a gyermek után járó pótszabadságot a munkavállaló igényelni tudja, minden év elején nyilatkoznia kell a munkáltató felé a gyermekei számáról, életkoráról, valamint fogyatékosságáról.

Kinél él a gyermek?

Ha a vérszerinti szülők elválnak, és külön élnek, akkor a pótszabadság annak a szülőnek jár, aki a gyermek felügyeletére jogosult. Tehát a másik szülő még a vér szerinti gyermeke után sem kaphat pótszabadságot, mivel nem teljesül az életvitelszerű együttélésre vonatkozó előírás.

Közös a felügyelet

Ha válás után két gyermek az anyánál, egy gyermek az apánál került elhelyezésre, de a szülői felügyelet közös, akkor is csak az a szülő jogosult a gyermek után járó pótszabadságra, akinél a bíróság elhelyezte a gyermeket. Így ebben az esetben az anyának négy, az apának pedig két munkanap pótszabadság jár.

A házasság felülírja

Ha a gyermeket nevelő szülő ismételten házasságot köt, az új házastárs jogosult lesz a pótszabadságra, mivel a házastárs a gyermeket nevelő szülővel együtt élő házastársnak minősül, és a saját háztartásában neveli a gyermekeket. Mivel a pótszabadság időarányosan jár, célszerű a házasságot bejelenteni a munkáltatónak.

Új gyermek születik

Ha az új házasságból közös gyermek születik, akkor őt is figyelembe kell venni a pótszabadságra jogosultság szempontjából. Például, ha a feleség két vérszerinti gyermeket hoz a házasságba, a férj pedig egyet, de később születik még egy közös gyermekük, akkor négy gyermek él velük egy háztartásban, ezért a férj és a feleség is jogosult lesz 7 pótszabadságra.

Tegyük hivatalossá!

Ha az elvált szülőknek új kapcsolatuk lesz, az élettársnak csak akkor jár pótszabadság a saját háztartásban nevelt gyermek után, ha a gyermek szülőjével legalább egy éve élettársként szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy ha az élettársi kapcsolat legalább egy éve fennáll a felek között, és ezt hivatalosan közokirattal igazolni tudják.

Házasságon kívül született

Ha az élettársak kapcsolata nem hivatalos, akkor az élettársnak nem jár a közös háztartásban nevelt gyermek után a pótszabadság. Ha a párnak közös gyermeke születik, mindkét vér szerinti szülő jogosult a pótszabadságra, függetlenül attól, hogy a szülők élettársi kapcsolata hivatalos-e vagy sem.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ezt a 15 filmet mindenki látni akarja 2024-ben

Ha megnézzük a következő 12 hónapra tervezett mozis és streaming-filmek listáját, sok izgalomra számíthatunk! Ki ne szeretné megnézni George Miller Mad...

Házasodna a gazda: Roland és Niki 2020-ban azonnal összeköltöztek a műsor után, azóta is együtt vannak

Hosszútávra terveznek. Roland gazda a Házasodna a gazda 2020-as évadában ismerkedett meg Nikivel, akiről nemrég az RTL stábjának mesélt. Mint mondta, választottjával a műsor...

Népszerű televíziós műsorvezető lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szegeden

A Fidesz szegedi szervezetének döntése alapján dr. Fülöp László kommunikációs szakember lesz az önkormányzati választáson a jobboldal polgármesterjelöltje...