22.7 C
Budapest
2022. augusztus. 10. szerda

Ezek az ingyenesen igénybe vehető fogászati ellátások

Dátum:

Megosztás:

Kevesen tudják, hogy melyek azok a tb-támogatott fogászati ellátások, amelyeket a társadalombiztosítás keretében térítésmentesen vehetünk igénybe. Az is kevéssé ismert, hogy tb-támogatott fogászati ellátásokat magán fogászati rendelők is nyújthatnak, ha a magánszolgáltató erre vonatkozóan a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) szerződést kötött.

Jogosan merül fel a betegben a kérdés, hogy ha jogosult Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra, akkor a fogászati ellátások közül melyek azok az ellátások, melyeket akár a körzeti fogorvosi rendelőben, akár Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel szerződött magánszolgálatónál ingyen vehet igénybe.

Az ingyenes, azaz térítésmentes fogászati ellátások egy része a megelőzést, a betegség korai felismerését szolgálja, míg a másik része a már kialakult betegség kezelésére irányul. Ezt az elvet követve, két csoportba szedve tekintjük át a társadalombiztosítás keretében nyújtott ingyenes fogászati ellátásokat.

1. A betegség megelőzése és korai felismerése kapcsán térítésmentesen az alábbi fogászati ellátások járnak:

• 0-6 éves korig a fogazati rendellenességek felismerését célzó vizsgálat, valamint a teljes fogászati státus rögzítése jár, míg

• a 18 éves életkor felettiek évente egyszer fogászati szűrővizsgálatra jogosultak.

A fenti fogászati szűrővizsgálatok körébe tartoznak a következők:

• a szájüreg és a maxillo-facialis tájék stomatológiai vizsgálata keretében az arc- és az állcsontok megtekintése, valamint az ajkak, a szájüreg nyálkahártyájának és a nyelvnek a megtekintése, továbbá a környéki nyirokcsomók és a nyálmirigyek megtapintása;

• a fogazat vizsgálata keretében a szuvas, tömött és hiányzó fogak, valamint fogpótlások jelenlétének megállapítása, valamint a fogágy vizsgálata, ínygyulladás, fogágygyulladás, fogmozgathatóság regisztrálása és a szájhigiéné vizsgálata, lepedék, fogkő jelenlétének megállapítása;

• gyermekeknél a fog- és állcsont-rendellenességek megállapítása.

2. A térítésmentes ellátások másik körébe a már kialakult fogászati betegségek kezelései tartoznak. A térítésmentes kezelések egyrészt életkorhoz kötötten adhatóak, másrészt adott ellátások kapcsán nyújthatóak.

Életkorhoz kötötten, a teljes körű fogászati alap- és szakellátás – a fogtechnikai költségek kivételével – az alábbi esetekben térítésmentes:

• 18 éves életkor alatt,

• 18 éves kor felett a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt, valamint

• a várandósság megállapításától a szülést követő 90 napig és

• 62 éves életkor felett.

• alapbetegséggel kapcsolatos fog- és szájbetegségek kezelése, Életkortól függetlenül, térítésmentesen nyújtható fogászati kezelések – kivéve a megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatásra jogosultat, aki sürgősségi ellátást kaphat – a következők:

• fogsebészeti ellátás,

• fogkő-eltávolítás és az ínyelváltozások kezelése,

• szakorvosi beutaló alapján fogászati góckeresés,

• adott fogmegtartó kezelés (amalgám és esztétikus fogtömés, gyökértömés évente, foganként egyszer, gyökérkezelés);

• sürgősségi ellátás.

mti

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hárman megsérültek a Google adatközpontjában történt robbanásban

Legalább hárman súlyos égési sérüléseket szenvedtek, miután robbanás következtében tűz ütött ki a Google egyik egyesült államokbeli adatközpontjában...

Nógrádi György: Az Európai Unió felbomlik – videó

A szakértő szerint arról lehet szó, hogy az Európai Unió felbomlik, azonban annak nincs realitása, hogy az EU...

Egyre több települést fenyeget a vízhiány Magyarországon

Vannak települések, ahol alapvető szükségleteiket sem tudják ellátni, mert olykor üledékes, sárga és szennyezett víz folyik a csapból. Tovább...

Az ukránok miatt leállt a Barátság kőolajvezeték

A szankciók miatt az oroszok nem tudják a tranzitdíjat átutalni, az ukránok pedig megakadályozták, hogy más módon eljuttassák...
facebook