21.9 C
Budapest
2023. szeptember. 25. hétfő

Ez sokakat érint: fontos bejelentés a védettségi igazolványokról, + a kormányinfóról minden – videó

Dátum:

Megosztás:

Az online sajtótájékoztatón többek között informáltak a hazai járványügyi és oltási adatokkal kapcsolatos tudnivalókról, a maszkviselés és a védettségi igazolvány kérdéséről.

A Kormányinfón az uniós védettségi igazolványról is szó volt /Fotó: Pozsonyi Zita A Kormányinfón az uniós védettségi igazolványról is szó volt /Fotó: Pozsonyi Zita

Csütörtökön – a szokásostól eltérően – reggel kilenckor jelentkezett a Kormányinfóval Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Az uniós védettségi igazolványt illetően elhangzott: a kormány megtárgyalta, hogy a digitális verzió június 15-re rendelkezésre áll majd. A védettségi igazolvány online verziója addigra tartalmazza az oltás típusát, idejét, megfelelve ezzel az uniós szabályoknak. Az uniós szabályozás egységesebbé válik július 1. után.

Gulyás elmondta: a védettségi igazolvány képes biztosítani a legnagyobb szabadságot Európában, s eddig tizenkét országgal állapodtunk meg a szabad utazásról. Mint kiderült, a gyereknap után tapasztaltak alapján védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérete nélkül is részt vehetnek zenés-táncos eseményeken a 16 éven aluliak.

A Kormányinfón elhangzott bejelentésekről bővebben itt olvashattok és nézzétek meg a videót is:

Mint azt korábban médiánk megírta, a koronavírus.gov.hu legfrissebb adatai szerint az új fertőzöttek száma 315, illetve elhunyt 18, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 792-re emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, ez jelenleg 708 198, míg az aktív fertőzöttek száma pedig 67 312-re csökkent.

A csütörtöki Kormányinfón elhangzott: az oltásoknak köszönhetően kezd visszaállni a rend, ugyanis a mai az utolsó olyan Korányinfó, amit online tartanak meg.

Gulyás elmondta: a harmadik hullámot sikerült legyőzni az oltásoknak köszönhetően. Eddig 5,2 millió ember kapta meg az oltást (92%). Aki átesett a fertőzésen, az is beoltathatja magát, mert vakcinákból bőven van, azaz elég csak regisztrálni és máris felvehető az oltóanyag.

Mint elhangzott, a társadalmi immunitás kapujában járunk, 54% azoknak az aránya, akik az oltás miatt védettek már. A második oltást 3,7 millió ember kapta meg eddig itthon. Ezek után elmondható, hogy közülük a számból 8193 ember betegedett meg, hét nappal az oltás után ennél is kevesebben. Közülük összesen 524-en haltak meg, a hét napon túli oltással rendelkezők közül 455-en.

Akár 60-70 százalékos is lehet a védettek aránya itthon, hála a fertőzésen átesettek és a beoltottak számának.

Gulyás részletesen is ismertette az oltási adatokat:

Összesen 1,5 millióan kapták meg a Pfizert (ebből 3657 beteg, 268 halott)

Modernából 209 ezer ember kapott oltást (204 beteg, 24 elhunyt)

AstraZenecát 181 ezer állampolgár kapott (816 beteg, 12 halott)

Szputnyik vakcinából 809 ezer ember kapott oltást (697 beteg, 13 halott)

Sinopharm-vakcinából 850 ezer beoltottatat jegyeztek fel (2800 beteg, 206 halott)

A ferzőzés szempontjából a leginkább kockázatos korosztályt Pfizerrel oltották be az adatok szerint.

Ami az uniós védettségi igazolványt illeti: a kormány megtárgyalta, hogy a digitális verziónak június 15-re rendelkezésre kell állnia.

A védettségi igazolvány online verziója addigra tartalmazza majd az oltás típusát, idejét, megfelelve ezzel az uniós szabályoknak. Az uniós szabályozás egységesebbé válik július 1. után.

Gulyás elmondta: a védettségi igazolvány képes biztosítani a legnagyobb szabadságot Európában, s hogy eddig tizenkét országgal állapodtunk meg a szabad utazásról.

Megkezdődik a határon túli magyarok oltása is Kárpátalján, erről az operatív törzs ad majd bővebb tájékoztatást a napokban.

A kormány más témákat is tárgyalt a napokban, például a járda- és út pályázatokat. Hatmilliárdos pályázatot írtak ki, de a 23-24 milliárd forintos érdeklődés után megemelték a keretösszeget 20 milliárd forinttal. Gulyás arról is beszélt, hogy az ország egészen jól jött ki a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válságból, ugyanis csak 4,95 százalékkal csökkent a teljesítmény, ami az európai országokhoz képest kimagaslónak mondható.

Mindenki ezt olvassa most!

A Blikk is beszámolt arról, hogy egy 21 éves magyar terrorista, aki robbantani akart egy budapesti Eb-mérkőzésen, az Iszlám Államhoz kapcsolódó oldalakon folytatott olyan beszélgetéseket, amelyek a dzsihadista propaganda mellett terrortámadásra való felkészülésről is szóltak. Gulyás szerint az fiatal férfi csőbombával akart robbantani egy meccsen, valamint több autós támadást is tervezett, amelyek során tömegbe hajtott volna a kocsijával.

Szóba került a honvédségnél történő vezetőcsere is: Gulyás szerint nem hirtelen döntés született, mivel Korom Ferenc maga kérte a felmentését, a helyettese pedig a NATO brüsszeli központjában dolgozik tovább.

Gulyás Gergely szerint Karácsony Gergely, főpolgármester kifejezetten szánalmas látszatot kelt azzal, hogy „hazugságból hazugságba” menekül az újságírók kérdései elől. Mint mondta, a főpolgármester korábbi kijelentése, miszerint a kormányoldalról arról próbálják meggyőzni, hogy ne induljon az előválasztáson, nem több, mint az elmúlt három hét politikai vesszőfutása.

Gulyás szerint egyébként az előválasztás nyilvánvalóan csak színjáték, érdemli történés nincs, Gyurcsány az, aki a szerepeket osztja.

A Fudan Egyetem kérdése is szóba került a Kormányinfón: ez Gulyás szerint egyelőre tervezőasztalon van, a baloldali politikai „hangulatkeltésnek” pedig nincs alapja. Ha elkészülnek a tervek, akkor a kormány dönt majd arról, támogatja-e a beruházást vagy sem.

Mindenki ezt olvassa most!

Gulyás elárulta, hogy a kormány virológusokkal, orvosokkal és az operatív törzs embereivel egyeztet a maszkviselés kérdéséről is, ugyan a vírus terjedése lassult, javulnak az adatok, viszont arról nincs szó, hogy vége lenne a járványnak. Mint mondta, a harmadik hullámot letörtük, de egyelőre nem tudni, mikor vehetjük le a maszkot.

Mint kiderült, a gyereknap során tapasztaltak alapján védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísértete nélkül is részt vehetnek zenés-táncos eseményeken a 16 éven aluliak.

Gulyásnak feltették a kérdést, hogy a magyar fejlesztésű vakcina helyett miért épp a kínait gyártják majd Debrecenben. Mint mondta, a debreceni gyár bérgyártást is vállal, de elsőbbséget élvez a magyar vakcina, így ez az értesülés nem téves.

Ma kétmillió ember van Magyarországon, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, akiket folyamatosan arra ösztönöznek, hogy adassák be maguknak valamely vakcinát. Ám mivel itthon szabadság van, erre nem köteleznek senkit.

Gulyás elmondta: Magyarország nagyon szívesen segít más országnak, s nincs vakcinakamat, ugyanis több százezer oltóanyag van itthon. Egyelőre nem tudni, szükség lesz-e harmadik oltásra, de mindenki megkaphatja később azt is, akár csak nyugati vakcinával is.

Kijelentette: Magyarország ad kölcsön vakcinát másoknak, de közben itthon már a harmadik oltásra is tartalékolnak.

Felmerült a kérdés, miszerint hány olyan külföldi van, aki itthon regisztrált oltásra, illetve hányan vannak, akik meg is kapták. Gulyás Gergely egyelőre nem tudott pontos számot mondani.

Gulyás szerint orvosi kérdés, hogy azok, akik elsőként AstraZenecát kaptak, a második oltáskor már másik nyugati vakcinát kapjanak. Mint mondta, minden vakcina rendelkezésre áll, de az AstraZeneca jelenleg az egyik legbiztonságosabb védőoltás.

Mindenki ezt olvassa most!

Gulyás elmondta, nem valószínű, hogy a következő két-három évben lehetővé teszik, hogy magánszolgáltatók is kapjanak vakcinákat. Mint mondta, jelenleg nem látja, hogy más szereplő is megjelenhetne a vakcinapiacon az államokon kívül.

blikk

hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Puskás Aréna Szoborparkban, hogy egy felejthetetlen koncerten vehessen részt.

Nem csalás, nem ámítás, idén immár ötödik alkalommal rendezte meg a Szerencsejáték Zrt. nagyszabású és ingyenes eseményét, a...

A kutatók kiderítették, meg kell-e mosni a rizst főzés előtt

A rizs Ázsiában és Afrikában több milliárd ember számára alapvető élelmiszer. A világ számos ikonikus ételének összetevője. Univerzális vonzereje...

Meghalt egy kislány – videó

Felfoghatatlan tragédia: magára rántotta a tévét és meghalt egy kislány Videó Magára rántotta a tévét, meghalt egy másfél éves kislány...

Földet ért a különleges minta a világűrből – videó

Földet ért vasárnap Utah állam területén az OSIRIS-Rex amerikai űrszonda által begyűjtött aszteroidaminta. A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő...