11.6 C
Budapest
2024. február. 24. szombat

Ez elképesztő: drasztikusan drágul egy szentesi társasház áramszámlája, mert napelemekkel rakták tele a tetőt – akkor a napelemrendszer ebben a helyzetben hátrány?

Dátum:

Megosztás:

Egy szentesi társasház két évvel ezelőtt 18 millió forintos beruházással az egész épület tetejét napelemmel borította be.

A lakóközösség ezzel szerette volna csökkenteni a villanyszámlát. Így fedezik a három lépcsőházban összesen 24 lakás áramfogyasztásának nagy részét, ám most már nem számítanak átlagos fogyasztónak, ezért a rezsijük az egekbe szökik.

„108 darab, egyenként 4,2 kWh-s teljesítményű panel van most jelen pillanatban a tetőn” – mondta el az RTL Klub Híradójának Erdei István.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A „napelem erőmű” a családok teljes fogyasztásának több mint 50%-át biztosítja annak ellenére, hogy többen – köztük Erdei – gázzal működő megoldások helyett klímával vagy elektromos fűtőtestekkel melegítik otthonukat az őszi-téli időszakban.

A lakó szerint a korábbi áramszámlái 90-100 ezer forint között voltak, a napelemrendszer beépítése óta ez mintegy a felére csökkent, és gázt egyáltalán nem is használ.

– A gázszámlám csak azért nem 0 forint, mert a rendszerhasználati díjat fizetem – magyarázza a férfi.

Amennyiben a szolárpanelek a kellő mennyiségnél többet termeltek, azt társasházként szolgáltatták be a nagy közösbe, tehát eladták az MVM-nek. A hidegebb szezonban pedig, amikor többlet áramra volt szükségük, akkor társasházként vásároltak a szolgáltatótól.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Ebben a helyzetben viszont a kollektív áramfogyasztás átlépi a rezsicsökkentés határértékét, így ezentúl a piaci árat kell megfizessék. Az éves áramszámla lépcsőházanként az eddigi 290-400 ezer forintról akár 750 ezer forintra is felugorhat.

A lakók indítvánnyal álltak elő az MVM számára: azt szeretnék, ha mindenki az egyedi fogyasztásmérőik alapján kisfogyasztónak számítana, de továbbra is megtartanák a napelem rendszert, hogy a villamosenergia-gényük java részét maguknak termelhessék meg, környezetbarát módon.

A háztartások ily módon a rezsicsökkentett árral élhetnének, de kérésüket az MVM elutasította. A híradó kérdéseire a szolgáltató egyelőre még nem válaszolt.

blikk

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este egy romantikus vígjáték – Randiguru – videó

Albert (Kevin James), a jámbor könyvelő fülig szerelmes egy hírességbe: az elbűvölő és gyönyörűséges Allegra Cole-ba (Amber Valletta)....

Olcsóbb és teljes körű hozzáférést szeretne az Xbox Game Pass előfizetőknek a Microsoft

Csak azoknak kell a teljes árat fizetniük, akik kitartanak az Xbox-szal rivalizáló játékkonzolok mellett. Folytatódik az Activision Blizzard felvásárlásával...

Brutális állatkínzás Hajdú-Biharban: fejbe lőtt kutyát találtak – 18+

Egy budapesti állatkórházban próbálják megmenteni a püspökladányi kutyát. A püspökladányi Mancsmentő Állatvédő Egyesület a közösségi oldalán osztott meg egy...

Ahogy drágul az üzemanyag, egyre sűrűbben fordul elő, hogy a benzinkúton fizetés nélkül akarnak távozni..

Fizetés nélkül távozni nem csak a boltokból szokás, a szarkák gyakran a benzinkutakat is úgy hagyják ott, hogy...