9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Ez az, amit a vállalkozók nem tudnak a cégük pénzügyi értékéről

Dátum:

Megosztás:

Minden vállalkozónak van egy elképzelése arról mennyit érhet a cége, a legtöbb vállalkozó már találkozott a cégértékelés fogalmával és módszereivel, azonban kevés vállalkozó foglalkozik tudatosan a cégérték menedzselésével.

Cégértékelést már nem csak a nagyvállalkozások vesznek igénybe, a kis- és középvállalkozók egyaránt gyakori megrendelői a szolgáltatásnak, egyre nagyobb figyelemmel és tudatossággal fordulnak a témához abból a célból, hogy vállalkozásuk pénzügyi értékét felmérjék és megismerjék hogyan tudják azt növelni.

Cikkünkben bemutatjuk azokat az általános tévhiteket, amelyek a cégértékelés körül forognak, majd rávilágítunk milyen elvárásokkal menjen neki egy kkv tulajdonosa egy ilyen projektnek.

Annyit ér a cég amennyit fizetnek érte

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy annyi a cégérték amennyiért egy céget el lehet adni. Ez több szempontból sem helyes állítás. A cégérték és egy eladásnál használt vételár között kategorikus különbség van a fogalmat tekintve, illetve gyakorlati értelemben is különböznek, hiszen egy cég eladásánál a cégérték csak kiindulási alap a megállapodáshoz, a tényleges vételárat sok egyéb tényező fogja pozitívan és negatívan is befolyásolni.

Leggyakoribb eset szerint a vételárat az ügylet felépítése, a cégérték és a cég forgótőkéjének, nettó készpénz vagy hitelállományának figyelembevételével állapítjuk meg.

A cégértékelés csak nagyvállalkozók számára éri meg, kisvállalkozásoknál nincs haszna

Minden cégméretnek megvan a javasolt értékelési megközelítése, megfelelő módszertana. Annak érdekében, hogy egy vállalkozás növekedjen, kisvállalkozásból közepes- vagy nagyvállalkozássá váljon megfelelő stratégiát kell meghatároznia és követnie. Ha így teszi, akkor arányaiban nézve nagyobbat tudnak nőni, mint a nagyvállalatok.

Azon vállalkozóknak tehát, akik ambíciója az, hogy növeljék a vállalkozásukat, növeljék a cégük értékét előnyös, ha időben elkezdenek az értéknövelés lehetőségeivel megismerni, hogy ezáltal gyorsabb ütemben tudják elérni a kívánt méretet.

Az ingatlanok, a bejáratott vevőkör és piac, az árukészlet, illetve a működés értékét külön kell meghatározni, majd az elemek értékét összeadni

Sok cégtulajdonos indul ki hasonló a gondolatmenetből, amikor a cége értékét szeretné meghatározni, mégis a megközelítés hibás. Habár előfordul speciális esetekben, hogy elemenként külön-külön lehetséges meghatározni egy cég értékét, ez azonban ritkán a helyzet, általánosságban nem helyes.

Ennek legfőbb oka az, hogy a cégérték definíció szerint a működés által létrehozott érték, ami az „üzletfolytonosságra” alapul, tehát arra, hogy a vállalkozás folytatja a tevékenységét. Miért van így és miért nem lehet külön-külön elemenként meghatározni legtöbbször az értéket? Ennek megértéséhez tekintsünk át néhány példát. Ha például a működés és az ingatlan esetét vesszük, az egyikhez szükséges a másik.

Ha nincs ingatlan, nincs hol működnie a társaságnak, ezzel a költségtétellel számolni kell. Mivel a működést értékeljük ezért a bejáratott vevőkört sem tudjuk külön értékelni, hiszen ha egy cégnek nincs vevőköre, amin a profitját tudja realizálni, akkor nincs működése sem amit értékelni lehet. Ugyanez érvényes az árukészletre is, hiszen a vevők kiszolgálásához ez szükséges, tehát a tétel a működés részét képezi.

Azokban az esetekben szükséges nem a működés egységét értékelni, hanem az elemeit külön-külön a cégnek, amikor a működés vagy nem gazdaságos, vagy nem megfelelő mértékben profitábilis. Ilyen esetek lehetnek, ha kiemelkedően nagy az ingatlanvagyon, a forgótőke menedzsment nem megfelelő, nem jó a készletezési politika, vagy tőkeköltség alatti a profitabilitás.

Nincs szükségem cégértékelésre, meg tudom én mondani mennyit ér a vállalkozásom

A megfelelő cégértékelési szakember nem csak azzal teremt értéket az ügyfele számára, hogy a cégértékelési módszert végigvezeti, majd közli összegszerűen a cégértéket. Ennél sokkal előnyösebb, hogy az értékelés során a tapasztalatára, szakértelmére alapozva rávilágít az előnyös és a fejlesztendő területekre, levonja a megfelelő következtetéseket és javaslatokat tesz, amelyeket felhasználva a vállalkozó olyan döntéseket lesz képest hozni, amelyekkel cége értékét növelni tudja.

A megfelelő cégértékelési szakember megtalálása kulcsfontosságú, hiszen az alapos munka révén a cégérték nagy ütemű fejlődésen mehet keresztül. Hazai kis- és középvállalkozások számára a Stochrone üzleti tanácsadó megbízható partner a cégértékelés, vállalkozásfejlesztés területein. Szakembereik felkészültek és elhivatottak a hazai KKV szektor fejlesztése mellett.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...