20.5 C
Budapest
2023. szeptember. 23. szombat

Ez az a betegség, amelytől egyik napról a másikra megőszülsz!

Dátum:

Megosztás:

A Canities Sudden vagy a Maria Antoinette-szindróma egy olyan betegség, amely következtében az ember egyik napról a másikra megőszül.

Még több hír a betegségekről, gyógyulásról, megelőzésről, az egészséges életmódról..

A szakirodalomban kevesebb mint 100 Canities esetet dokumentáltak. A hirtelen őszülés kiváltó oka nem teljesen tisztázott, a szakértők szerint az egyik lehetséges tényező az erős stressz vagy egy traumatikus esemény lehet.

Ez az a betegség, amelytől egyik napról a másikra megőszülsz!

A Journal of the Royal Society of Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezt az állapotot legkorábban i.sz. 83-ban említik. Azt mondják, egy 17 éves tudós olyan keményen dolgozott, hogy egyik napról a másikra kifehéredett.

Még több hír a betegségekről, gyógyulásról, megelőzésről, az egészséges életmódról..

Marie Antoinette Franciaország királynője egy éjszaka alatt teljesen megőszült, mielőtt guillotinnal a fejét vették volna. A királynőt 1791-ben ítélték halálra. Innen származik a „Marie Antoinette-szindróma”, a betegség neve.

Hirtelen őszüléssel küzdött többek közt Mária skót királynő és Sir Thomas More író, de a pletykák szerint az Egyesült Államok volt elnöke, Barack Obama is nagyon rövid idő alatt őszült meg.

A Canities Sudden nem a haj fokozatos őszülését jelenti, hanem a hirtelen kifehéredését, szinte egyik napról a másikra. Ezenkívül jellemző még rá a túlzott hajhullás, világos foltok a bőrön vagy a foltos hajhullás.

Mi okozza a hirtelen őszülést?

Szakértők szerint váratlan traumatikus események következtében őszül meg hirtelen a haj, ilyen lehet például egy szeretett személy hirtelen elvesztés, vagy a tartós stressz, erős szorongás.

2009-ben a Zürichi Egyetem kutatói feljegyezték egy 54 éves, alopecia areata beteg esetében, hogy a nő haja nem egyik napról a másikra, hanem néhány héten belül kezdett kifehéredni. A pácienst nem érte különösebb trauma vagy stressz a közelmúltban.

Éppen ezért fennáll annak a lehetősége, hogy más tényezők is vezethetnek a haj egyik napról való megőszüléséhez, nem csak a stressz.

Az egyik ilyen lehet például az alacsony melaninszint és a kataláz nevű enzim kombinációja, amely az életkor előrehaladtával kisebb mennyiségben termelődik.

A stresszhormonoktól a súlygyarapodásig, az alopecia areata-ig, a dohányzásig és az ultraibolya sugárzásig ezek mind a Canities Sudden kiváltó okai lehetnek.

Még több hír a betegségekről, gyógyulásról, megelőzésről, az egészséges életmódról..

Bár nincsenek specifikus tesztek a Canities Sudden diagnosztizálására, egyes tesztek segíthetnek a szakembereknek azonosítani a probléma gyökerét, és az esetleges megelőzést.

Az ilyen vizsgálatok magukban foglalják a hormonszintek (különösen a stresszhormonok és a pajzsmirigyhormonok) mérését, a vér biokémiai elemzését, az allergiás teszteket, valamint a gyulladásos vagy autoimmun betegségekre jellemző markerek azonosítását célzó vizsgálatokat.

filantropikum

Hirmagazin.eu

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep – Ne nézz fel! (Don’t Look Up) – videó

amerikai tragikomikum, vígjáték Két csillagász médiaturnéra indul, hogy figyelmeztessék az emberiséget a föld felé tartó, pusztító üstökösre. Az érdektelen...

Új idegenhonos meztelencsigafajok jelentek meg Magyarországon

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) munkatársai elsőként jelezték öt meztelencsigafaj hazai jelenlétét, vagy megerősítették...

Itt a Microsoft Copilot, az MI-alapú virtuális asszisztens

Yusuf Mehdi, Corporate Vice President & Consumer Chief Marketing Officer – 9/21 – 11am ET Épp most lépünk be...

Így látják a magyar egészségügy helyzetét a VOSZ szakértői

A magánegészségügyi szolgáltatók addig nem tudnak komplex, a fekvőbeteg-ellátás minden szegmensére kiterjedő szolgáltatásokat nyújtani, amíg az állami finanszírozás...