21 C
Budapest
2023. június. 4. vasárnap

Ez a magyar kardvívás évezredes trükkje – ide veled, régi kardunk!

Dátum:

Megosztás:

A híres magyar kardforgatók sorába került harmadik olimpiai győzelmével Szilágyi Áron. Nemcsak a hozzáállása olyan, mint Hunyadinak, Kinizsinek, Zrínyinek vagy Bercsényinek, de a tipikus kardforgató mozdulatok is, melyek ősi harcművészetünk részei. Ez az, amit ő szintén továbbvisz.

Még több sporthír!

Szilágyi Áron történelmet írt: ő az első kardvívó, aki 3 olimpián is diadalmaskodott a fegyvernemben, a magyar kardvívás hagyományát viszi tovább. A Magyarságkutató Intézet meglepő kollázzsal gratulált neki, egy sorba emelve őt Hunyadi Jánossal, Kinizsi Pállal, Zrínyi Miklóssal és Bercsényi Miklóssal, híres kardforgatóinkkal.

Magyarságkutató Intézet – Facebook

De ez nem csak egy jópofa vicc: tényleg van egy folytonosság a régi harcosaink, hőseink és a mai vívóink között – mondta a ripost7-nek Hidán Csaba László régész-történész, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa, harcművészet-oktató, az Aranyszablya Történelmi Vívóiskola alapítója,a magyar kardvívás szakértője.

A szakember hangsúlyozza: az egyik harc, a másik sport, ezért nem lehet teljesen összehasonlítani őket, de ahogy a híres magyar kardforgató vitézeink és Szilágyi Áron forgatja a fegyvert, abban vannak hasonló, speciálisan magyar elemek.

Még több sporthír!

„A magyar kardhasználatban van egyfajta folytonosság. A vívóedzők a magyar sportvívásban sokszor katonatisztek voltak, akik hozták magukkal azt, amit a katonaságnál tanultak – ebben pedig benne van a teljes kardforgató hagyományunk, a honfoglaló magyaroktól a végvári vitézekig. Van erre konkrét példám is: amit a magyar sportvívók gyakran használtak és használnak, azt fonákvágásnak nevezzük, ez az, ami régen a szablyáknál a fokélvágás volt. A nyugatiak például nem vagy alig használják ezt a mozdulatot, de a magyar sportvívók igen„ – magyarázza a szakember azt a tipikus mozdulatot, amit használt Hunyadi, Kinizsi, Zrinyi és Bercsányi, és használ nak a magyar kardvívók is.

„Nyilván ez ma már nem arról szól, hogy levágja az ellenfél ujjait vagy felsőcombot hasítson, de maga a mozdulat évszázadokon át „beidegződött” a magyar katonákba, majd a katonaedzőkön keresztül a magyar sportvívókba is” – tette hozzá.

magyar kadvívás

A tipikus mozdulat mellett a hozzáállásban is van folytonosság a magyar hősök és Szilágyi Áron között.

Még több sporthír!

„A felkészítés, maga a sportvívás pszichológiája, a küzdőszellem, a figyelem attól kezdve, hogy fegyver van a kezemben és szembenézek az ellenféllel – tetőtől talpig néznem kell. Ehhez nyiván kell egy embertípus, kell egy tehetség, és jó hozzá az évszázados katonai hagyományunk„ ecsetelte a harcművészeti oktató.

Posta Sándor a párizsi olimpián „törlesztett Trianonért”

Az első világháború utáni első olimpia 1924-ben Párizsban volt. Ott egy híres magyar kardvívó, Posta Sándor aranyérmet nyert. Nem is akárhogy: az utolsó menetben hazai, vagyis francia ellenfele volt és csak francia bírák voltak. Ő azt mondta: legalább ezzel törlesztett Trianonért… Posta Sándor egyébként szintén katonatiszt volt, harcolt és súlyosan meg is sérült az első világháborúban.

ripost

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hazánkba is megérkeztek a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motorosklub tagjai

Az Egyesült Államok a társaságot bűnözők bandájaként tartja számon. A világ minden tájáról jönnek a tagok, akik hazánktól...

Videón az M1-esen át menekülő őz, amely egy tatabányai kertben talált menedéket

Őzet találtak egy családi ház kertjében Tatabányán pénteken. Az állat kilométerekről, az M1-es autópályán át kóborolhatott el idáig. Az M1-es...

Sorsfordító kijelentést tett Volodimir Zelenszkij

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte az ukrán...

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A...