Hirmagazin.eu
Főoldal » Exkluzív – Egy magyar édesanya beszámolója a pusztító áradással sújtott Németországból: „Halálos versenyfutás volt az idővel és a folyóval” ma 03:50 Blikk-információ
Külföld

Exkluzív – Egy magyar édesanya beszámolója a pusztító áradással sújtott Németországból: „Halálos versenyfutás volt az idővel és a folyóval” ma 03:50 Blikk-információ

Trier – A pánikszerű menekülésre, otthonuk elhagyására is fel kellett készülnie egy Németországban élő kisgyermekes magyar családnak Trier városka közelében a Mosel partján. A Luxemburggal közös határfolyó vízszintje sosem látott tempóban emelkedett. A tűzoltóknak rohamtempóban kellett összerakniuk mobilgátat, amely megmenthette az ott épült házakat az áradástól, órákig bőgtek a szirénák, a lakosság is segített az elemek berakásában. A rémisztő pillanatokat az édesanya, Petra idézte fel a Blikknek.

– Hallottunk az országban történt áradásokról, ám a Mosel hetek óta 3 méteres átlagmagasságú volt, semmi előjele nem látszott az áradásnak. A gát beton tartóoszlopai mellé azért a tűzoltók kihordták az elemeket, a targoncák is készenlétben álltak a parton. Aztán a férjem szólt, hogy az előrejelzések szerint órákon belül 5 métert emelkedhet a Mosel szintje – idézte fel az anyuka.

Petra nagyon tartott attól, hogy vagyontárgyaikat elviszi a víz Petra nagyon tartott attól, hogy vagyontárgyaikat elviszi a víz

A család 2019-ben költözött a házba, korábban soha nem éltek át hasonlót, nem csoda, hogy rettenetesen megrémültek. Főként, hogy Németország szerte számos folyó kilépett a medréből, a folyamok teljes falvakat semmisítettek meg, az áldozatok száma átlépte a százat, rengeteg ember eltűntként keresnek.

– Egyszer csak nálunk is beindultak a szirénák, hívták a lakosokat is a gátépítéshez, a férjem is rohant, remélve, hogy tud segíteni. Elképesztő sebességgel áradt a folyó. A túloldalon lévő luxemburgi városka partszakaszát átlépve már az utcákon hömpölygött a víz. Ezen az oldalon az emberek egymás után tették be az elemeket, ám így is át-átcsaptak a hullámok, halálos versenyfutás volt az idővel és a folyóval, de idejében elkészült – mondta Petra. Végül a folyó 9,5 méteren tetőzött, alig egy méter maradt a gát tetejétől.

Petráék látták, hogy a szemközti, luxemburgi oldalon már hattyúk úszkáltak a folyón Petráék látták, hogy a szemközti, luxemburgi oldalon már hattyúk úszkáltak a folyón

Döbbenetes volt látni, hogy ahol két napja még kislányukkal sétáltak, vagy a vendéglő teraszán kávéztak, az mind több méter magasságú víz alá került. A mobilgát mintegy 3 méter magas. A házuk mindettől alig harminc méternyire. A folyó szintje alig húsz óra alatt 6 métert emelkedett. Szemben hattyúk úszkáltak az utcákon, a luxemburgi házak alsó szintjén két méter magasan állt a víz, a lakók felső erkélyeken állva beszélgettek. Ott a gát hiányában, már máskor is előfordult hasonló helyzet, fel vannak rá készülve. A német oldalon azonban évtizedek óta nem volt ilyen áradásra példa.

– Itt is felkészültünk a legrosszabb eshetőségekre, ha a gát felett áttörne a víz. Megbeszéltük, hogy az autóval több utcával feljebb parkolunk, a pincéből és alagsorból mindent az emeletekre hordtunk volna fel. Úgy terveztük, hogy ha jön a víz, itt maradunk mindhárman, a felső szinteken egy hétig kibírtuk volna. Ha pedig mégis menekülni kell, mert kiürítik a körzetet, akkor egy ismerősnél alhattunk volna – mondta az anyuka.

A mobil gát elemeit már korábban odakészítették a Moselhez, áradáskor lezárták a környéket A mobil gát elemeit már korábban odakészítették a Moselhez, áradáskor lezárták a környéket

Most úgy tűnik, talán megúszták a folyó áttörését. Remegve olvasták a híreket napokon át, milyen pusztítást végeztek az áradások Németországban. A Mosel is több helyen kiöntött az alsóbb szakaszokon, komoly károkat okozva az itt élőknek óriási szerencséjük volt. – Szinte szemmagasságban úsztak a romok a folyó felszínén, hűtőszekrény, lakóautó, gáztartály. Ám mostanra megnyugodni látszik a folyó, visszatért a medrébe, de a mobilgát szilárdan áll, ha ismét rosszra fordulnának a dolgok.

Győr felkészült az árhullámra

Dézsi Csaba András, Győr város polgármestere közleményben tájékoztatta a lakosságot arról, hogy miként előzhetik meg a veszélyeket, károkat a városban: „A Duna és a Rába folyók vízgyűjtő területein lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására árhullám érkezik hazánk területére. Ezzel összefüggésben Győrben a Rába és Mosoni-Duna vízszintje óránként 13-15 centimétert emelkedik” – írta Facebook-oldalán.

„A vízügyi adatközlések szerint a Mosoni-Duna vízszintje maholnap eléri a Móricz Zsigmond alsó rakparti út szintjét a Kossuth híd alatt. Emiatt az alsó rakparti utat bármikor lezárhatjuk a forgalom elől. A Kossuth hídon a rakpart lezárását követően csak a gyalogosok, a kerékpárosok és a Káptalandombra autóval behajtók közlekedhetnek, az átmenő autósforgalom elől a híd zárva marad az árhullám levonulásáig.”

Európa hatalmas bajban:


Galéria

Hasonló hírek

Agydaganatos kisfiú álmát váltotta valóra Cristiano Ronaldo – fotó

Géza

Kitiltottak négy hajót a világ összes kikötőjéből

Géza

Bejelentette a tévé: meggyilkolták az ISIS vezetőjét

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....
EnglishFrenchGermanHungarian