-1.4 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Évente több száz medvetámadás Szlovákiában, ami nem a medvék túlszaporodásával van összefüggésben..

Dátum:

Megosztás:

A vizsgálatok szerint nincsenek túlszaporodva a medvék Szlovákiában

A vizsgálatok szerint nincsnek túlszaporodva a medvék Szlovákiában. A Nyugat-Kárpátok medveállományát 1056 példányra becsülik.

Ez egy előzetes DNS-vizsgálatból derült ki, amely során az Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP) a prágai Károly Egyetem Természettudományi Karának független szakértőivel több mint 2000 mintát vizsgált ki. A minták medveszőrt és -ürüléket tartalmaztak.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

„A tanulmány első eredményei alapján azt állapíthatjuk meg, hogy a korábbi genetikai alapú számláláshoz képest a barna medve állományában lényeges populációnövekedést nem tapasztalhatunk” – tájékoztatott a ŠOP. Egyúttal közölte: a lehetséges statisztikai eltérést is figyelembe véve az egyedek tényleges száma 1012 és 1275 közé tehető.

Az ŠOP szerint a genetikai alapon szerzett becslések összhangban vannak a megfigyelésekkel. A védett területeken történő közvetlen megfigyelések során nem regisztráltak növekedést, kivéve lokális szinten, ami az élelemszerzéssel kapcsolatos változásokra vezethető vissza.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Dušan Karaska, az ŠOP vezérigazgatója megjegyezte, hogy bár a medvék létszáma nem változott jelentősen, fontos szerepet kapnak a megváltozott körülmények. „Nem a medvék száma változott meg, hanem a viselkedésük. Be nem biztosított konténerek, csalétkek, kukoricatermesztés a hegyekhez közeli vidékeken, a városok kiterjesztése a természetközeli területekre, ez mind ahhoz vezet, hogy a medvék egyre közelebb kerülnek a településekhez, és így elveszítik az emberekkel szembeni félénkségüket” – állapította meg Karaska. Hozzátette: ezek a körülmények növelik az ember és a medve találkozásának esélyét.

A tudományos munkák eredményei rendszerint csak a tudományos folyóiratban való publikálásukat követően kerülnek a sajtó elé. A szlovákiai helyzetre való tekintettel azonban a cseh tudósok kivételt tettek, és már most tájékoztatták a nyilvánosságot – közölte Pavel Hulva, a prágai Károly Egyetem zoológia tanszékének munkatársa.

ujszo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...

Hajófelvonulással nyitották meg a farsangot Velencében – videó

Egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig...