7.8 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeFőhírekKülföldÉvente több száz medvetámadás Szlovákiában, ami nem a medvék túlszaporodásával van összefüggésben..

Évente több száz medvetámadás Szlovákiában, ami nem a medvék túlszaporodásával van összefüggésben..

A vizsgálatok szerint nincsenek túlszaporodva a medvék Szlovákiában

A vizsgálatok szerint nincsnek túlszaporodva a medvék Szlovákiában. A Nyugat-Kárpátok medveállományát 1056 példányra becsülik.

Ez egy előzetes DNS-vizsgálatból derült ki, amely során az Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP) a prágai Károly Egyetem Természettudományi Karának független szakértőivel több mint 2000 mintát vizsgált ki. A minták medveszőrt és -ürüléket tartalmaztak.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

„A tanulmány első eredményei alapján azt állapíthatjuk meg, hogy a korábbi genetikai alapú számláláshoz képest a barna medve állományában lényeges populációnövekedést nem tapasztalhatunk” – tájékoztatott a ŠOP. Egyúttal közölte: a lehetséges statisztikai eltérést is figyelembe véve az egyedek tényleges száma 1012 és 1275 közé tehető.

Az ŠOP szerint a genetikai alapon szerzett becslések összhangban vannak a megfigyelésekkel. A védett területeken történő közvetlen megfigyelések során nem regisztráltak növekedést, kivéve lokális szinten, ami az élelemszerzéssel kapcsolatos változásokra vezethető vissza.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Dušan Karaska, az ŠOP vezérigazgatója megjegyezte, hogy bár a medvék létszáma nem változott jelentősen, fontos szerepet kapnak a megváltozott körülmények. „Nem a medvék száma változott meg, hanem a viselkedésük. Be nem biztosított konténerek, csalétkek, kukoricatermesztés a hegyekhez közeli vidékeken, a városok kiterjesztése a természetközeli területekre, ez mind ahhoz vezet, hogy a medvék egyre közelebb kerülnek a településekhez, és így elveszítik az emberekkel szembeni félénkségüket” – állapította meg Karaska. Hozzátette: ezek a körülmények növelik az ember és a medve találkozásának esélyét.

A tudományos munkák eredményei rendszerint csak a tudományos folyóiratban való publikálásukat követően kerülnek a sajtó elé. A szlovákiai helyzetre való tekintettel azonban a cseh tudósok kivételt tettek, és már most tájékoztatták a nyilvánosságot – közölte Pavel Hulva, a prágai Károly Egyetem zoológia tanszékének munkatársa.

ujszo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work