2.4 C
Budapest
2022. december. 2. péntek

Évente több mint tízezer családon belüli erőszakról kap jelzést a rendőrség

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Két hét alatt két férfi megölte a gyerekét, a feleségét, majd saját magával is végzett.

A tragédiák felvetik a kérdést, hogy figyelünk-e eléggé a családon belüli erőszakra, van-e esély és lehetőség még időben segíteni – írja a hirado.hu.

A fővárosban történt gyilkosság kapcsán a BRFK-n fegyelmi eljárás indult, mert az ügyeletes nem vette komolyan az aggódó szomszédok jelzését. A statisztika szerint naponta harmincszor kérnek segítséget a rendőrségtől családon belül erőszak miatt. A Kékfény riportja.

A Heves megyei Andornaktályán egy 80 éves asszony észrevette, hogy a lánya háza körül nagy a csend. Átment megnézni, mi történt, és szörnyű látvány fogadta: lánya és unokája holtan feküdt a házban. A helyszíni szemle során kiderült, az édesapa ölte meg őket, majd magával is végzett.

A 46 éves férfi biztonsági őr volt, felesége gondozónőként dolgozott. Kapcsolatuk néhány éve megromlott, nyolc hónappal ezelőtt elváltak – de nem költöztek szét azonnal. A megállapodás értelmében a férfinak a gyilkosság napján kellett volna elhagynia a házat.

Két héten belül két gyilkosság

Két héten belül ez már a második eset, hogy egy felbőszült férj megölte a családját. Tíz nappal ezelőtt egy fővárosi, rózsadombi házban követett el gyilkosságot az édesapa. Feleségét és négyéves gyermeküket leszúrta, majd végzett magával is.

A fővárosi család kifejezetten jó körülmények között élt, a férfi informatikusként dolgozott. Ismerősei szerint hajlamos volt a szélsőséges hangulatváltásokra, és nehezen tűrte a stresszhelyzeteket. Köztudott volt az is, hogy a férfi párkapcsolata válságban van. Egyik ismerősének még azt is elmondta, hogy ha a házassága felbomlik, akkor ölni fog, de nem vették komolyan.

A Zöldlomb utcai gyilkosság több szempontból is különleges eset. Egyrészt a szomszédok nagyon is tisztában voltak vele, hogy az áldozatul esett családnál komoly problémák vannak. Másrészt a rendőrség is járt a családnál, alig két nappal a gyilkosság előtt.

A környezet és a hatóságok is tudtak róla, hogy baj van,

mégsem sikerült megakadályozni a tragédiát.

Spronz Júlia, a bántalmazott nők segítésével foglalkozó, Patent Egyesület jogi szakértője szerint a Zöldlomb utcai eset egyértelműen rendszerhibára utal. Elmondta, azonnali, gyors és hatékony segítség nincs Magyarországon. Egy rendkívül kritikus helyzet esetén saját hatáskörben tudnak az áldozatok gondoskodni saját védelmükről. A rendőrségnek ugyanakkor minden jogi eszköze meglenne ahhoz, hogy még időben eltávolítsa a bántalmazó családtagot, csak éppen a gyakorlatban nem teszi – tette hozzá.

Súlyos szakmai hiba

A Zöldlomb utcai gyilkosság részleteiről egyelőre nem nyilatkozik a rendőrség. Közleményben már elismerte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), hogy súlyos szakmai hibát követtek el. A gyilkosság utáni napon ugyanis a szomszédok ismét hívták a rendőrséget, mert előző nap gyanús zajokat hallottak. Az ügyeletes azonban úgy gondolta, felesleges megint járőrt küldeni a helyszínre. A rendőrség a közleményben hangsúlyozza, a gyilkosságot nem tudták volna megakadályozni, mert ahhoz már későn jött a bejelentés.

Az azonban továbbra is kérdés, hogy az a járőr, aki még a gyilkosság előtt a helyszínen járt, miért nem tett semmit. A feleség, a későbbi áldozat hívta ki a rendőrséget, mert a férje kizárta a lakásból. A rendőrök azonban azt tapasztalták, hogy a konfliktus a helyszínen megoldódott, a felek kibékültek, további intézkedésre nincs szükség. Utólag kijelenthető, hogy

nagyobbat nem is tévedhettek volna.

A Patent Egyesület tapasztalatai szerint sokszor előfordul, hogy a rendőrök nem a helyzet komolyságához illően járnak el ilyen esetekben. Spronz Júlia elmondta, az áldozat általában nem mer beszélni, ezért kell őt külön meghallgatni. Ha az áldozat azt érzi, hogy a rendőrök nem veszik komolyan, értelemszerűen nem fogja vádolni a bántalmazóját, elvégre ő ott marad vele, a rendőrök pedig elmennek.

Évente 10–12 ezer családon belüli erőszakról érkezik bejelentés

Bár a rendőrség a konkrét esetről a nyomozás érdekei miatt egyelőre nem beszél, a közrendvédelmi osztály vezetője vállalta, hogy a családon belüli erőszak általános kezeléséről beszél a Kékfénynek. Lakatos Tibor ezredes azt mondta, nagyon is komolyan veszik a családon belüli erőszakot.

Közölte, havonta 1000–1200 körüli esetben hívják a segélyhívót azok, akiket vagy fizikai, vagy lelki bántalmazás ér, és az esetek 50 százalékában mondható ki, hogy hozzátartozók közötti erőszakról van szó. Ez azt jelenti, hogy évente 10–12 ezer családon belüli erőszakról kap jelzést a rendőrség, és 5-6 ezer esetben bizonyítani is tudják, hogy valóban megtörtént.

Ha a rendőr úgy látja, hogy akut vészhelyzet áll fenn, lehetősége van azonnali távoltartási végzést kiadni a bántalmazó ellen – vagyis gyakorlatilag azonnal kirakhatja a lakásból. A jogvédők szerint azonban ezzel az eszközzel egyre kevésbé él a rendőrség, szerintük inkább az jellemző, hogy

ott hagyják a bántalmazót a család nyakán.

A rendőrség szerint az utóbbi években valóban kevesebb távoltartási végzést adtak ki, ám a csökkenés nem jelentős.

Sokszor nem ismerik fel a helyzetet az áldozatok

Facsarné Werner Mária igazságügyi pszichológus szakértő bántalmazó kapcsolatok százait vizsgálta már. Azt mondta, az áldozatok túlnyomó többsége nem ismeri fel, hogy bántalmazó kapcsolatban él, csak azt érzi, hogy valami nincs rendben. A bántalmazott gyakran úgy érzi, hogy ő az a bűnös, aki miatt a dolgok rosszul alakulnak.

A bántalmazónak viszont nincs lelkiismerete,

ezért tudja érzelmi rabságban tartani a partnerét. A szakértő szerint általában szociopata személyiségek, akik csak magukkal törődnek. Ugyanakkor nagyon alacsony a stressztűrő képességük, a legkisebb sérelemre is végletesen reagálnak. A bántalmazó szociopaták java része nem jut el addig, hogy gyilkoljon, a személyiség szerkezete azonban mindegyiknél hasonló. És nem lehet előre megmondani, hogy melyikük fogja átlépni a végső határt – hangsúlyozta.

A felismerés után azonnal el kell menni

Számtalan jele van, ha valaki bántalmazó kapcsolatban él, ezeket azonban belülről nehéz felismerni. Egyetlen intő jel van, ami az áldozatnak is könnyen felismerhető: ha azt tapasztalja, hogy fél a partnerétől. Ha az áldozat felismerte, hogy bántalmazó kapcsolatban él, egy dolgot tehet: azonnal el kell mennie. A bántalmazó ugyanis nem fog változni terápia hiányában, még akkor sem, ha esküdözik – mondta a szakértő.

Megszabadulni a bántalmazótól azonban nem egyszerű. A jogvédők szerint évekig tartó, keserves küzdelemre kell felkészülni a bíróság előtt. Ez nagyon sok áldozatot elrettent, inkább tűrnek és reménykednek. Pedig a tapasztalat az, hogy minél tovább várnak, annál rosszabb lesz a helyzetük.

Forrás: hirado.hu, borítókép illusztráció

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

A protein és a női szépség: Miért kulcsfontosságú a megfelelő protein bevitel a nők számára is?

A megfelelő fehérjebevitel viszonylag kulcsfontosságú minden ember, különösen az aktív személy életében. Azonban sokaknál a fehérjék csak az izomtömeg...

Ma este egy romantikus dráma arról, hogy hogyan lesz egy kiskatonából EMBER – Újoncok napja.. – videó

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Üzent a BKK: változik a közlekedés az ünnepek alatt – Ez sokakat érinthet!

Az adventi időszakban az utasok színvonalasabb és biztonságosabb kiszolgálása érdekében a hétvégi napokon sűríti egyes járatait, illetve nagyobb...

„Amit Németország csinál, az romboló a békére nézve” – Putyin és Scholz telefonon tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon közölte Olaf Scholz német kancellárral, hogy a német és nyugati irányvonal Ukrajnával...