34.4 C
Budapest
2022. július. 1. péntek

Evan O’Neill Kane, a sebész, aki háromszor is megműtötte saját magát..

Dátum:

Megosztás:

A férfi története 1919-ben kezdődött, amikor, feltehetőleg egy fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, amputálta az egyik ujját.

De Kane 1921. február 15-én, 60 éves korában vált igazán híressé, mivel ő volt az első ember, aki eltávolította a saját vakbelét. A korabeli lapok szerint ennek a bámulatos cselekedetnek két oka is volt. Ezek közül az egyik a kétkedő betegek bizalmának elnyerése volt.

Még több külföldi hír

„Ha egy sebész valóban el tudja végezni a műtétet önmagán, akkor a páciensnek sincs mitől tartania” – mondta Kane a New York Timesnak a műtét utáni napon. A másik érv azonban, amiért vállalta az operációt, ennél sokkal fontosabb volt.

Több mint 4000 vakbélműtét elvégzése után Kane úgy gondolta, elérkezett az ideje, hogy kipróbáljon egy merőben új módszert. Úgy vélte, hogy az ehhez hasonló műtétek az akkoriban kockázatosnak számító altatás helyett helyi érzéstelenítéssel is elvégezhetők lennének.

„Úgy véltem, a saját példámmal szemléltethetem, hogy a műtét altatás nélkül is elvégezhető, így sok beteget megkímélhetnénk ettől, aki valamilyen súlyos problémával, például szívproblémákkal küzd”

– mondta.

Kane úgy gondolta, hogy túl gyakran használtak étert műtéti altatásoknál. Ugyanakkor támogatta a novokain használatát az akkoriban használatos, de jóval veszélyesebb és függőséget okozó kokain helyett. Úgy gondolta, ha saját maga túlélne egy ilyen műtétet, az minden bizonnyal erős érv lenne.

Hogy hajtotta végre a műtétet?

Kane teljesen egyedül végezte el a műtétet tükrök segítségével. Párnákkal megtámasztva feküdt a műtőasztalon, és egy ápolónő tartotta a fejét, hogy jól láthasson. Tökéletes nyugalommal végezte el a szükséges vágást, megkereste és eltávolította a féregnyúlványt, majd összevarrta a sebet. Másnap hazament, hogy otthon lábadozzon.

Még több külföldi hír

De ez még nem minden

Nem ez volt az utolsó alkalom, hogy Kane a saját műtőasztalára feküdt. 1932-ben, 70 évesen ismét megműtötte magát a Kane Summit Kórházban, ezúttal egy hat évvel korábbi lovasbaleset okozta ágyéksérv miatt. Ezúttal a média gondoskodott arról, hogy ne maradjon le a világszenzációról, és egy fotós is jelen volt a műtét alatt.

Bár ez a beavatkozás több kockázattal járt, mint az előző, Kane ismét nagyszerű munkát végzett. Alig 36 órával később már talpon volt, és betegeket műtött.

Kane hozzájárulása az orvostudományhoz

Azonkívül, hogy óriási bátorságról tett tanúbizonyságot, Evan O’Neill Kane az orvostudománynak is jelentős szolgálatot tett. Ő volt a helyi érzéstelenítés egyik úttörője, de a hozzájárulása ezzel még nem ért véget.

Karrierje során számos kisebb újítást segített elő, például az azbesztkötéseket, valamint a hypodermoclysist (nagy mennyiségű folyadék bőr alá fecskendezése). Ugyanakkor ő volt az egyik első orvos, aki zeneterápiával próbálkozott. Zenét játszott le a páciensek érzéstelenítése előtt, hogy az segítsen nekik ellazulni és elaludni.

Fotó: Twitter

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Dráma a Keletinél: a forró vonatkocsiban ragadtak az utasok, az ablakokat kellett kitörniúk, hogy menekülni tudjanak.. – A MÁV “széttette” a kezét.., aztán mégis...

A meghibásodás a klímát is tönkretette, ezért hamar borzalmas hőség lett a kocsiban. Csütörtökön a Keleti pályaudvaron műszaki hibát...

Tragédia: Megtalálták a Visegrádnál a Dunába veszett lány holttestét

A Duna budapesti szakaszán találták meg a Visegrádnál eltűnt kislány holttestét. Kajakozók bejelentése alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányág Dunai Vízirendészeti...

Kizuhant egy fesztiválozó az óriáskerékből a Balaton Soundon

Súlyos sérüléseket szenvedett egy feszitválozó a Balaton Soundon, miután kizuhant az óriáskerékből. A hírt a sérült bulizó egyik barátjától...

Rossz hír a Balatonra készülőknek: “elesett” az M7-es

A nagy forgalom mellett egy hármas baleset is lassítja a közlekedést az M7-es autópályán a fővárosból a Balaton...
facebook