25.1 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Evan O’Neill Kane, a sebész, aki háromszor is megműtötte saját magát..

Dátum:

Megosztás:

A férfi története 1919-ben kezdődött, amikor, feltehetőleg egy fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, amputálta az egyik ujját.

De Kane 1921. február 15-én, 60 éves korában vált igazán híressé, mivel ő volt az első ember, aki eltávolította a saját vakbelét. A korabeli lapok szerint ennek a bámulatos cselekedetnek két oka is volt. Ezek közül az egyik a kétkedő betegek bizalmának elnyerése volt.

Még több külföldi hír

„Ha egy sebész valóban el tudja végezni a műtétet önmagán, akkor a páciensnek sincs mitől tartania” – mondta Kane a New York Timesnak a műtét utáni napon. A másik érv azonban, amiért vállalta az operációt, ennél sokkal fontosabb volt.

Több mint 4000 vakbélműtét elvégzése után Kane úgy gondolta, elérkezett az ideje, hogy kipróbáljon egy merőben új módszert. Úgy vélte, hogy az ehhez hasonló műtétek az akkoriban kockázatosnak számító altatás helyett helyi érzéstelenítéssel is elvégezhetők lennének.

„Úgy véltem, a saját példámmal szemléltethetem, hogy a műtét altatás nélkül is elvégezhető, így sok beteget megkímélhetnénk ettől, aki valamilyen súlyos problémával, például szívproblémákkal küzd”

– mondta.

Kane úgy gondolta, hogy túl gyakran használtak étert műtéti altatásoknál. Ugyanakkor támogatta a novokain használatát az akkoriban használatos, de jóval veszélyesebb és függőséget okozó kokain helyett. Úgy gondolta, ha saját maga túlélne egy ilyen műtétet, az minden bizonnyal erős érv lenne.

Hogy hajtotta végre a műtétet?

Kane teljesen egyedül végezte el a műtétet tükrök segítségével. Párnákkal megtámasztva feküdt a műtőasztalon, és egy ápolónő tartotta a fejét, hogy jól láthasson. Tökéletes nyugalommal végezte el a szükséges vágást, megkereste és eltávolította a féregnyúlványt, majd összevarrta a sebet. Másnap hazament, hogy otthon lábadozzon.

Még több külföldi hír

De ez még nem minden

Nem ez volt az utolsó alkalom, hogy Kane a saját műtőasztalára feküdt. 1932-ben, 70 évesen ismét megműtötte magát a Kane Summit Kórházban, ezúttal egy hat évvel korábbi lovasbaleset okozta ágyéksérv miatt. Ezúttal a média gondoskodott arról, hogy ne maradjon le a világszenzációról, és egy fotós is jelen volt a műtét alatt.

Bár ez a beavatkozás több kockázattal járt, mint az előző, Kane ismét nagyszerű munkát végzett. Alig 36 órával később már talpon volt, és betegeket műtött.

Kane hozzájárulása az orvostudományhoz

Azonkívül, hogy óriási bátorságról tett tanúbizonyságot, Evan O’Neill Kane az orvostudománynak is jelentős szolgálatot tett. Ő volt a helyi érzéstelenítés egyik úttörője, de a hozzájárulása ezzel még nem ért véget.

Karrierje során számos kisebb újítást segített elő, például az azbesztkötéseket, valamint a hypodermoclysist (nagy mennyiségű folyadék bőr alá fecskendezése). Ugyanakkor ő volt az egyik első orvos, aki zeneterápiával próbálkozott. Zenét játszott le a páciensek érzéstelenítése előtt, hogy az segítsen nekik ellazulni és elaludni.

Fotó: Twitter

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...