27 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Európai össztűz Magyarország ellen

Dátum:

Megosztás:

Számos európai uniós intézmény és szervezet bírálja a hazai bevándorláspolitikát. Több eljárás is indult e témában hazánk ellen – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Illegális bevándorlók a horvát–magyar zöldhatáron (Fotó: MTI/Varga György)

Az elmúlt pár hónapot, ha jogi szempontból elemezzük, kijelenthető, hogy szélesre kell tárni az értelmezési kaput – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az Európai Bizottság (EB) egy 2015-ös magyar menekültügyi törvénymódosítás miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, amely az elmúlt időszakban bírósági szakaszba léptetett az EB – fejtette ki az igazgató.

Hozzátette: szintén az elmúlt pár hét fejleménye volt, hogy a Stop Soros törvénycsomag részeként az alaptörvény és a büntető törvénykönyv módosult, ami miatt szintén eljárást indítottak hazánk ellen.

Szánthó Miklós közölte, a Magyar Helsinki Bizottság kiprovokálta egy arra hajlamos fővárosi bírónál, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához egy menekültügyi eljárásban a szigorított magyar szabályok miatt. A Magyar Helsinki Bizottság  szerdán közölte, hogy az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a menedékkérők segítőit börtönnel fenyegető új büntető jogszabályok miatt.

Szánthó Miklós hozzáfűzte, ehhez még jön az Európa Tanács kínzás elleni bizottságának bírálata, miszerint Magyarországnak felül kell vizsgálnia a menedékkérők elszállásolását biztosító tranzitzónákra vonatkozó szabályozását, különösen a kísérő nélküli kiskorúak fogva tartásának kell véget vetnie.

Az igazgató kijelentette: Magyarország ellen támadás indult európai szinten.

Minden eszközt bevetnek hazánk ellen

Jogi szempontból tehát a formálisan emberi jogokkal és jogállamisággal foglalkozó szervezetek minden kommunikációs és jogi eszközt bevetnek azért, mert a magyar kormány mind fizikai, mind jogi eszközzel próbálja megvédeni országunk szuverenitását és identitását, ezáltal Európát is – emelte ki a szakértő.

Szánthó Miklós elmondta, jelenleg arról van szó, hogy a magyar kormány és az Országgyűlés abból az alaptézisből indul ki, hogy a menedékjog az első biztonságos országban jár. Tehát amennyiben egy menekülő elhagyja valamilyen konfliktus miatt származási országát, akkor az első biztonságos területen menekültstátuszt kérhet, onnan tovább állva már nem.

Globális jog?

A migrációs vita legnagyobb tragédiája – jogi szempontból –, hogy ezt a felfogást az európai jogértelmezés egyáltalán nem vallja magáénak, hiszen szerintük a menedékjog egy globális, szociális ellátáshoz való jog – húzta alá a szakértő.

Az európai politikában jelenleg számos vita zajlik a határvédelemről, tranzitzónákról, azonban arról a kérdésről senki nem mer nyíltan vitát indítani, hogy vajon egy több ezer kilométerről elinduló migráns esetében ne lett volna már olyan ország útja során, ahol befogadták volna és biztonságos életet élhetne – mondta a szakértő.

Utópisztikus homogenizált Európa

Az elmúlt évszázadokban sok törekvés volt rá, hogy egy homogén európai kultúrát hozzanak létre, azonban ez sosem sikerült – emelte ki Szánthó Miklós. Hozzátette: új eszközt találtak a homogenizálásra, mégpedig a bevándorlás révén kialakított egység a sokféleségben multikulturális Európáját.

Európa gyökerét adó nemzeti kultúrák és identitások gyökerét próbálják letörni, hogy a történelemben először megvalósíthassák álmukat: egy utópisztikus homogenizált Európát. A szakértő szerint, aki ebben segítséget nyújt az európai politikusoknak, annak magatartása csaknem minősíthetetlen.

Szerző: hirado.hu
Forrás: Kossuth Rádió

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Helyszíni felvételek: így nézett ki a brutális baleset az M5-ösön – videó

Csütörtök hajnalban két autó rohant egymásba az M5-ös autópályán. Az ütközésben egy román sofőr és egy 63 éves...

Az eltévedt kisoroszlán a szabadkai országúton kóborolt..

Kisoroszlánra bukkantak a Szabadka-Csantavér úton az arra utazók, a rendőrséget értesítették az eltévedt állat hollétéről – adta hírül a Magyar Szó. Az...

Esztergomi robbantás: A belügyminiszter hősi halottá nyilvánította az elhunyt rendőrt

Magyarország belügyminisztere hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki néhai Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlóst,...

Váratlan döntést hozott Amerika, Zelenszkij megint őrjöngeni fog

Egy amerikai tisztviselő szerint az ATACMS nem lesz része az Ukrajnának szánt amerikai csomagnak, amelyet a pénteki nap...