4.6 C
Budapest
2024. április. 17. szerda
HomeHírekTudástárEurópa történelmének egyik kincse ez a rejtélyes lelet - képek

Európa történelmének egyik kincse ez a rejtélyes lelet – képek

A ritka formájú amuletten vaszkón nyelvű felirattal kívántak jó szerencsét.

A régészek 2021-ben találtak egy kéz alakú, bronz amulettet az északkelet-spanyolországi Navarra régióban, amelyen egy olyan felirat díszelgett, amely egyik, napjainkban használt nyelvvel sem egyezett. A 2100 éves amulettbe faragott feliratról most kiderült, hogy rokon a baszk nyelvvel, és ritka példája lehet egy több mint 5000 évvel ezelőtt Európában beszélt ősi nyelvnek – írja a 24.hu a Live Science cikkére hivatkozva.

Az Antiquity folyóiratban közzétett új tanulmányban a kutatók felfedték, hogy a felirat a legrégebbi és leghosszabb, amit valaha is találtak egy vaszkón nyelvből, amely egy, a modern baszk nyelvet is magában foglaló nyelvcsoport. Az eddig ismert szövegek a nyelvből főleg érméken voltak megtalálhatók. Az amuletten látható felirat első szava, amely a latin ábécét használja, a sorioneku, ami nagyon hasonlít a zorioneko baszk szóhoz, amelynek jelentése: jó szerencsét.

Forrás: Aiestaran et al.; Antiquity Publications
Forrás: Aiestaran et al.; Antiquity Publications

Míg a feliratnak csupán az első szavát sikerült megfejteni, a kutatók legalább öt szót azonosítottak, amelyek összesen 18 karaktert tettek ki a kéz formájú amulett tenyerén. A kutatók szerint a kéz alakú amulettnek rituális funkciója lehetett, úgymond isteneknek szánt ajándék. De az is lehet, hogy célja a szerencse elhozása volt.ű

A leletek arra utalnak, hogy a település már a Kr. e. első évezredtől létezett, egészen a Kr. e. első századig, amikor is leégett a szertori háború alatt. A latin betűk használata azt mutatja, hogy a rómaiak jelen voltak a területen, amikor az amulett készült.

A baszk az egyetlen fennmaradt, rejtélyes múlttal rendelkező vaszkón eredetű nyelv. Bár az eredete nem tisztázott, a nyelvészek úgy gondolják, hogy az Ibériai-félsziget északkeleti részén beszélt ősi nyelvekből származik. A baszkot kivéve a legtöbb modern európai nyelv az indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozik. A baszkot a nyelvészek elszigeteltnek tartják, mivel nem hasonlít a többi beszélt nyelvhez. A szakértők között vita van abban, hogy az indoeurópai szavak vagy a vaszkón nyelvek voltak jelen előbb Európában, és melyik melyikből táplálkozott.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work