27.2 C
Budapest
2022. június. 30. csütörtök

Európa-szerte elismerik a munkáját: Róbert 15 évesen döntötte el, hogy magától tanul meg harangot önteni

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Várhosszúrét — Az általa készített harangokkal akar nyomot hagyni a földön az a mindössze 22 éves felvidéki mesterember, akinek alkotásait Európa-szerte kongatják szebbnél szebb templomokban.

Ifj. Sliz Róbert autodidakta módon, azaz magát tanítva sajátította el a harangöntés művészetét, egyedülálló munkásságát tavaly az Év Ifjú Mestere címmel ismerték el a budapesti Mesterségek Ünnepén. A kiemelkedő tehetségű fiatalember lapunknak elárulta, a szakmája iránti szerelem 3-4 évesen kezdődött, amikor nagyapja elvitte őt egy falusi harangtoronyba.

Agyagkeverékből készül az öntőforma. Ebből születik majd meg a legújabb alkotás/ Fotó: MTI Komka Péter

– Később, 12 évesen elkezdtem kutatni a harangok történelmét, majd 15 évesen eldöntöttem, hogy sajátot szeretnék önteni, így elkezdtem képezni magamat. Végül három évvel később, 18 évesen elkészítettem az első, alig másfél kilós harangomat, amit jelenleg Budapesten használnak – idézte fel Róbert. Mint mondta, egy 30 kilós harang megalkotásához összesen mintegy 2 hónapra van szükség. Ennyi idő kell ahhoz, hogy elkészítse Róbert például a formát, a tartószerkezetet, a nyelvet, illetve egyéb, díszítő elemeket.

Róbert és barátja olvadt bronzzal teli tégelyt emel a magasba/ Fotó: MTI Komka Péter

– Az elején a megrendelő elmondja a kívánságát, hogy mekkora legyen a harang, milyen hang jöjjön belőle, milyen szöveg vagy címer szerepeljen rajta. Eddig körülbelül 40 darab harangot készítettem, a legnagyobb 41 kilós volt, amit kétezer euróért (650 ezer forint) vittek el Ausztriába. Épp most épül az új, nagyobb műhelyem, a régit már kinőttem – mondta Róbert, akinek a sok megrendelés miatt olykor-olykor édesapja is besegít, de van, hogy a haverokra bíz egy-egy apróbb feladatot.

Az öntőforma két felét illeszti össze a 22 éves mester/ Fotó: MTI Komka Péter

– Minden harang más, így változatos a munka, ráadásul több szakmát is el kell sajátítani hozzá. Leginkább azért szeretem, mert ha kiöntök egy harangot, akkor az én művem 500 év múlva is kongani fog – mosolyodott el az ifjú mester.

Több száz éves mesterség

A harangkészítés mestersége egészen az 5. századig nyúlik vissza, az ezzel foglalkozó szakemberek közel 1300 éven keresztül ágyúöntők is voltak egyben, akik bronzzal és acéllal dolgoztak. Magyarországon a 20. század elejéig nem volt jellemző a hazai harangöntés, inkább német vagy osztrák területekről rendeltek a templomok számára.

blikk

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Flört a kocsmában: Egy szexi kísértet akarta elcsábítani a szellemvadásznőt

Döbbenetes eseményről számolt be Rachel Parsons. Rachel Parsons idestova húsz esztendeje tevékenykedik lelkes szellemvadászként, rendíthetetlenül deríti fel a paranormális...

Előkerült a térfigyelő kamera felvétele a Jókai utcai házomlásról – felkavaró videó (18+)

Szinte teljesen leomlott hétfő délelőtt Budapesten a Jókai és az Aradi utca sarkán található épület teteje és az...

Eldőlt: 2035-től nem lehet új benzinzes és dízeles autót venni az EU-ban

Ma, szerda hajnalban elfogadták az Európai Unió tagországai a klímavédelmi törvényeket, miszerint 2035-től a tagországok területén betiltják a...

Ekkora baj közelít? Az állam mostantól vészhelyzetben átveheti az energiacégek irányítását

Az orosz–ukrán háborúra hivatkozva, rendelettel készítette elő a magyar kormány, hogy a magyar állam az ellátás folyamatosságára és...