0.4 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Európa elözönlése zajlik – mondta Orbán Viktor a Tudomány világfórumán

Dátum:

Megosztás:

Forrás: hirado

Európa elözönlés alatt áll, de még nem érzi át a súlyát annak, hogy a kultúráját, az életformáját, élete eddigi rendjét érte kihívás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Tudomány világfóruma (World Science Forum, WSF) megnyitóján, szerdán Budapesten.
Európa elözönlése zajlik

A kormányfő a Magyar Tudományos Akadémián tartott eseményen kiemelte: ez a korábban nem látott kihívás „összeroppanhatja és maga alá temetheti életünk eddig ismert formáját”, ezért óriási a tét.

A válság az attól való félelem, hogy kifogytunk a lehetőségekből, nincs megfelelő erő, tudás és eszköz az élet megszokott rendjének folytatásához – magyarázta Orbán Viktor. Úgy vélte, együtt kell keresni az új kihívásokból fakadó új lehetőségeket, és ezért ennek a fórumnak, valamint az ehhez hasonló tanácskozásoknak rendkívüli jelentőségük van.
A miniszterelnök a WSF résztvevőinek kifejtette: Magyarországnak nagy megtiszteltetés, hogy ismét Budapesten láthatják vendégül a világ tudományának kiemelkedő képviselőit, döntéshozókat, a tudomány és a társadalom közötti kapcsolatokkal foglalkozó szakembereket. Négy éve, amikor ugyanitt tartották ezt az eseményt, a gazdasági válság volt a központi téma, hogy miként „húzhatjuk ki a kátyúból Európa szekerét” – idézte fel. Mint mondta, ma viszont a nyugati világ országaiban ha egy vezető politikus megszólal, akkor biztosan a migrációról, az újkori népvándorlás okairól, az irdatlan méretű embermozgás hatásairól, következményeiről beszél és nem is nagyon tehet mást.

Európa elözönlése zajlik

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

„Őrült, érdekes időket élünk”

Orbán Viktor kifejtette: Európában „őrült, érdekes időket élünk”, óriási népvándorlás nyomása nehezedik a kontinensre és az egész világ megdöbbenéssel figyeli, mi történik. „A Közel-Keletről kiáramlók áradatával kell farkasszemet néznünk”, miközben sok tízmillióan készülődnek, globális mértékben nő a vágy, hogy az emberek máshol folytassák az életüket – közölte. Hozzátette: ez a történelem egyik legnagyobb, tragikus következményeket előrevetítő emberáradata, újkori világméretű népvándorlás, amelynek nem látni a végét.

Úgy fogalmazott, gazdasági bevándorlók, menekültek, sodródó tömegek érkeznek együtt, ez egy ellenőrizetlen, szabályozatlan folyamat. Európa elözönlés alatt áll és ezt az érzést nem enyhíti az sem, hogy nálunk is nehezebb helyzetben vannak a háborús térségekkel szomszédos országok – mutatott rá.

A miniszterelnök szerint „ami történik, ami történni fog és amit engedünk megtörténni”, túlmutat Európa vagy a nyugati civilizáció határain. A folyamatok mögött egy kulturális, világhatalmi és világpiaci átrendeződés új térképe rajzolódik ki és ezen a térképen olyan változások is lehetnek, amelyeknek messze ható következményei – akár fegyveres konfliktusok is – lehetnek. Úgy látja, mivel a migrációs nyomás globális természetű, ésszerű, hogy a helyzet kezelésében az egész világ szerepet vállaljon. A béke megőrzése, a folyamatok ellenőrzés alatt tartása, a politikai vezetések stabilitásának megőrzése mindenkinek érdeke – magyarázta.

Orbán Viktor elmondta: kétféle ember van, aki azt nézi, ami van, és aki azt, ami nincs. Aki azon töpreng, ami létezik és aki azon, ami még nincs. Aki be van zárva a jelen problémáiba és aki abból indul ki, hogy a világ mindig több, mint amennyit éppen látunk vagy ismerünk belőle, ezért új kérdéseket tesz fel és új válaszokat talál. Az utóbbi embertípusra van ma szükség a politikában és ebben nagy segítségére lehet a tudomány, amelynek a lényegéhez tartozik azt keresni, ami még nincs, amit még nem tudunk – magyarázta. Hozzátette: igazolni kell, hogy nem fogytunk ki a lehetőségekből, vannak olyan megoldások, amelyekkel felülkerekedhetünk a kihívásokon.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a politikai, a gazdasági és a tudományos szereplőknek észben kell tartaniuk, hogy egyik terület sem lehet öncélú, megoldásokat kell adniuk az embereknek, ami józanságot és mélyebb alázatot kíván, mint korábban bármikor. „Megmozdult a történelem és ha nem vigyázunk, ránk dől a valóság” – fogalmazott.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...